La regeneració urbana del Cabanyal ha sigut guardonada amb el premi europeu CESBA Neighborhood Awards 2019

Guardar

Imatge d'un dels carrers del barri del Cabanyal-Canyamelar
Imatge d'un dels carrers del barri del Cabanyal-Canyamelar

L'estratègia de regeneració urbana del barri del Cabanyal ha sigut guardonada amb el premi europeu CESBA Neighborhood Awards 2019, en la categoria d'Areas under a planned or project phase retrofitting (Àrees amb renovació projectada/planificada) de les 13 propostes presentades. En aquest procés de regeneració urbana han col·laborat l'Ajuntament de València, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, el Ministeri de Foment i la societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S.A.

Aquest premi s'emmarca dins del projecte europeu CESB-MED, un projecte que té per objectiu principal la creació d'un sistema d'avaluació de la sostenibilitat de barris i àrees urbanes i és finançat a través del fons FEDER de cooperació interterritorial de la Unió Europea, (Programa de Cooperació Interterritorial Interreg Mediterranean), a través de l'organització europea CESBA. Així mateix, el premi pretén reconéixer l'estratègia d'un barri que millor reflectisca, per mitjà dels indicadors i eines KPIs i CESBA SN Tools, els nivells de sostenibilitat global de les àrees urbanes.

L'alcalde de València, Joan Ribó,  ha explicat que «la zona zero on en el passat es volia destruir i especular, hui és símbol d'esperança i de futur. I això gràcies a un veïnat conscient que mai va deixar de lluitar per la justícia per al barri del Cabanyal i Canyamelar. Queda molt per fer, clar que sí, però el camí està iniciat i avançant».

El regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, ha destacat que «aquest premi reconeix el que el govern municipal, junt d'altres administracions, hem fet en un barri com el del Cabanyal, per a donar una solució integral a tots els problemes del barri tant des del punt de vista del planejament, integració social, viabilitat econòmica o regeneració comercial i, per tant, és un premi a un procés que és llarg i els resultats es veuran a poc a poc. Ve a reconéixer, des del punt de vista del planejament, la importància dels plans de futur per a la recuperació de la qualitat urbana a les nostres ciutats».

La societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S. A. ha sigut l'entitat que ha liderat i presentat la candidatura el termini de la qual finalitzava el passat el 31 de gener, i per a la seua materialització ha comptat amb la col·laboració de l'IVE (Institut Valencià de l'Edificació), del Servei de Cartografia Digital de l'Ajuntament de València i del projecte europeu MAtchUP.

En aquest premi s'ha valorat la signatura d'un Acord de Comissió Bilateral, per a poder dur a terme el projecte, com a model d'entesa entre diferents institucions públiques. També s'ha reconegut «el treball dels veïns i associacions del barri per conservar la seua identitat física, social i cultural, i preservar-lo enfront de les actuacions d'enderrocament previstes pel pla municipal de l'anterior govern». Aquest treball s'ha facilitat a través d'un procés col·laboratiu desenvolupat per a la formulació de l'EDUSI 3C (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat) i el PAC (Pla Especial de Protecció del Cabanyal-Canyamelar).

També s'han considerat altres aspectes del projecte com el cost energètic en els edificis públics, la incorporació d'energies renovables, les emissions totals de gasos d'efecte d'hivernacle, el consum d'aigua per a la població residencial, la qualitat de l'aire i ambiental, la xarxa per als vianants i els carrils per a bicicletes.

S'han presentat actuacions, algunes d'elles ja s'estan materialitzant, com la reurbanització dels carrers, en les quals s'estan plantant arbres i s'ha guanyat més espai públic segur, inclusiu i accessible per a totes les persones, la rehabilitació d'edificis públics i privats, prioritzant la seua millora energètica, i altres actuacions com potenciar la relació del mar amb la ciutat o la millora de la mobilitat sostenible.

Les característiques de la convocatòria obligaven a delimitar una àrea urbana del territori europeu que complira, almenys, 3 dels següents requisits: els límits són carrers, elements naturals i límits legals; superfície de 40.000 m2 i 160.000 m2; àrea que puga ser creuada a peu en 10-15 minuts; agrupació de 5 i 15 edificis i entre 200 i 1.500 habitants. És per això que la societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S.A. va optar per presentar la part del barri del Cabanyal delimitada pels carrers Dr. Lluch, Pintor Ferrandis, Luis Despuig i Av. Mediterrani. Una àrea urbana que inclou en la seua part central, la denominada Zona Zero i sobre la qual s'estan començant a materialitzar les conseqüències de l'estratègia de regeneració urbana posada en marxa en el conjunt del barri.

L'àrea s'ha presentat com un espai d'oportunitat a causa de la seua ubicació com a front marítim de la ciutat de València, amb una connexió amb la dàrsena del port i molt pròxim a la Universitat. D'altra banda, el finançament necessari (73.671.428 €) per a desenvolupar el projecte s'ha aconseguit a través d'inversions públiques, però també privades. Les quantitats aportades des del Pla Estatal d'Habitatge 2013-2016 i el ja compromés en el de 2018-2021, juntament amb la Conselleria d'Habitatge (12,8 i 8,3 milions d'euros, respectivament), el Pla d'Inversió Productiva en Municipis (22,6 milions d'euros) i l'EDUSI (30 milions d'euros), en els quals la procedència de les aportacions és la següent: Fons Feder: 15.000.000 € (20´36%), Ministeri de Foment: 6.262.750 € (8´50%), Generalitat Valenciana: 24.682.041 € (33´50%), Ajuntament de València: 20.853.287 € (28´31%) i propietaris particulars: 6.873.350 € (9´33%).

Destacats