La regeneració urbana del Cabanyal ha sigut guardonada amb el premi europeu CESBA Neighborhood Awards 2019

Guardar

L'estratègia de regeneració urbana del barri del Cabanyal ha sigut guardonada amb el premi europeu CESBA Neighborhood Awards 2019, en la categoria d'Areas under a planned or project phase retrofitting (Àrees amb renovació projectada/planificada) de les 13 propostes presentades. En aquest procés de regeneració urbana han col·laborat l'Ajuntament de València, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, el Ministeri de Foment i la societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S.A.

Aquest premi s'emmarca dins del projecte europeu CESB-MED, un projecte que té per objectiu principal la creació d'un sistema d'avaluació de la sostenibilitat de barris i àrees urbanes i és finançat a través del fons FEDER de cooperació interterritorial de la Unió Europea, (Programa de Cooperació Interterritorial Interreg Mediterranean), a través de l'organització europea CESBA. Així mateix, el premi pretén reconéixer l'estratègia d'un barri que millor reflectisca, per mitjà dels indicadors i eines KPIs i CESBA SN Tools, els nivells de sostenibilitat global de les àrees urbanes.

L'alcalde de València, Joan Ribó,  ha explicat que «la zona zero on en el passat es volia destruir i especular, hui és símbol d'esperança i de futur. I això gràcies a un veïnat conscient que mai va deixar de lluitar per la justícia per al barri del Cabanyal i Canyamelar. Queda molt per fer, clar que sí, però el camí està iniciat i avançant».

El regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, ha destacat que «aquest premi reconeix el que el govern municipal, junt d'altres administracions, hem fet en un barri com el del Cabanyal, per a donar una solució integral a tots els problemes del barri tant des del punt de vista del planejament, integració social, viabilitat econòmica o regeneració comercial i, per tant, és un premi a un procés que és llarg i els resultats es veuran a poc a poc. Ve a reconéixer, des del punt de vista del planejament, la importància dels plans de futur per a la recuperació de la qualitat urbana a les nostres ciutats».

La societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S. A. ha sigut l'entitat que ha liderat i presentat la candidatura el termini de la qual finalitzava el passat el 31 de gener, i per a la seua materialització ha comptat amb la col·laboració de l'IVE (Institut Valencià de l'Edificació), del Servei de Cartografia Digital de l'Ajuntament de València i del projecte europeu MAtchUP.

En aquest premi s'ha valorat la signatura d'un Acord de Comissió Bilateral, per a poder dur a terme el projecte, com a model d'entesa entre diferents institucions públiques. També s'ha reconegut «el treball dels veïns i associacions del barri per conservar la seua identitat física, social i cultural, i preservar-lo enfront de les actuacions d'enderrocament previstes pel pla municipal de l'anterior govern». Aquest treball s'ha facilitat a través d'un procés col·laboratiu desenvolupat per a la formulació de l'EDUSI 3C (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat) i el PAC (Pla Especial de Protecció del Cabanyal-Canyamelar).

També s'han considerat altres aspectes del projecte com el cost energètic en els edificis públics, la incorporació d'energies renovables, les emissions totals de gasos d'efecte d'hivernacle, el consum d'aigua per a la població residencial, la qualitat de l'aire i ambiental, la xarxa per als vianants i els carrils per a bicicletes.

S'han presentat actuacions, algunes d'elles ja s'estan materialitzant, com la reurbanització dels carrers, en les quals s'estan plantant arbres i s'ha guanyat més espai públic segur, inclusiu i accessible per a totes les persones, la rehabilitació d'edificis públics i privats, prioritzant la seua millora energètica, i altres actuacions com potenciar la relació del mar amb la ciutat o la millora de la mobilitat sostenible.

Les característiques de la convocatòria obligaven a delimitar una àrea urbana del territori europeu que complira, almenys, 3 dels següents requisits: els límits són carrers, elements naturals i límits legals; superfície de 40.000 m2 i 160.000 m2; àrea que puga ser creuada a peu en 10-15 minuts; agrupació de 5 i 15 edificis i entre 200 i 1.500 habitants. És per això que la societat Pla Cabanyal-Canyamelar, S.A. va optar per presentar la part del barri del Cabanyal delimitada pels carrers Dr. Lluch, Pintor Ferrandis, Luis Despuig i Av. Mediterrani. Una àrea urbana que inclou en la seua part central, la denominada Zona Zero i sobre la qual s'estan començant a materialitzar les conseqüències de l'estratègia de regeneració urbana posada en marxa en el conjunt del barri.

L'àrea s'ha presentat com un espai d'oportunitat a causa de la seua ubicació com a front marítim de la ciutat de València, amb una connexió amb la dàrsena del port i molt pròxim a la Universitat. D'altra banda, el finançament necessari (73.671.428 €) per a desenvolupar el projecte s'ha aconseguit a través d'inversions públiques, però també privades. Les quantitats aportades des del Pla Estatal d'Habitatge 2013-2016 i el ja compromés en el de 2018-2021, juntament amb la Conselleria d'Habitatge (12,8 i 8,3 milions d'euros, respectivament), el Pla d'Inversió Productiva en Municipis (22,6 milions d'euros) i l'EDUSI (30 milions d'euros), en els quals la procedència de les aportacions és la següent: Fons Feder: 15.000.000 € (20´36%), Ministeri de Foment: 6.262.750 € (8´50%), Generalitat Valenciana: 24.682.041 € (33´50%), Ajuntament de València: 20.853.287 € (28´31%) i propietaris particulars: 6.873.350 € (9´33%).

Destacats