La regeneració del Cabanyal i la protecció de Ciutat Vella, reivindicacions veïnals que prompte veuran la llum

Cabanyal i Ciutat Vella a l'espera de l'aprovació definitiva dels seus respectius plans especials

Guardar

ciutat-vella-cabanyal
ciutat-vella-cabanyal

Cabanyal i Ciutat Vella, potser dos pols oposats de la ciutat de València, però tots dos a l'espera d'un mateix objectiu: l'aprovació dels seus respectius projectes que donen solució a les reivindicacions veïnals. Des de la regidoria de Renovació Urbana de l'Ajuntament de València, liderada per la també vicealcaldessa Sandra Gómez, ja s'ha començat a fer els passos perquè l'aprovació definitiva tant del Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar, com del PEP de Ciutat Vella es convertisca en una realitat al més prompte possible.

"Regenerar els nostres barris és un dels principals objectius"

I més si es tracta del Cabanyal. Amenaçat i abandonat a la seua sort durant molts anys, des de 2015, Ajuntament i Generalitat han treballat conjuntament per a regenerar aquest antic poble mariner i un dels barris més emblemàtics de la ciutat. Ja amb l'ARRU es va aconseguir que centenars de famílies del barri pogueren regenerar i reformar les seues cases, però encara queda per fer.

I això bé ho sap Sandra Gómez. Natural d'aquest barri i, ara, al capdavant de la regidoria de Regeneració Urbana ja s'ha posat en contacte amb els encarregats de redactar el Pla del Cabanyal-Canyamelar, amb al·legacions incloses, per a presentar-les "en el primer ple de setembre o a l'octubre a tot tardar perquè els veïns i veïnes tenen ja dret a saber què serà". Per a això, també compta amb la bona disposició del vicepresident del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, per a, junts, treballar en una "oferta pública d'habitatge accessible que garantisca el dret a un habitatge digne a totes les famílies".

PEC Cabanyal

El Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar va romandre en exposició pública fins al 15 d'abril. Posteriorment, es va obrir un període de presentació de propostes, al·legacions i suggeriments a la proposta municipal. Una vegada revisades, és moment d'incorporar-les al pla per a la seua aprovació definitiva en el ple.

Quan al gener es va presentar la proposta del Pla del Cabanyal es va apostar per treballar en línies clau com la recuperació de la transversalitat i permeabilitat del barri al mar, mitjançant la creació d'un conjunt de senders verds, així com en la recuperació de la població amb una política de promoció de nous habitatges, però també de rehabilitació de les existents que permetria recuperar, aproximadament, a 29.000 habitants.

Ciutat Vella, més prop de la pacificació dels seus carrers

Ciutat Vella és un altre dels districtes de València que es troba a l'espera de l'aprovació del Pla Especial de Protecció que, com va avançar Sandra Gómez, "ha entrat en la recta final". Així, les al·legacions que es van presentar, que responen a adaptacions de la nova LOTUP, informes d'administració i casos particulars, es presentaran en la pròxima Comissió d'Urbanisme per a, després, ser aprovats pel ple.

L'objectiu del PEP de Ciutat Vella? La preservació del caràcter residencial del districte evitant la proliferació d'apartaments turístics; la recuperació d'àrees degradades; garantir les dotacions públiques; la millora de la qualitat urbana; i la preservació dels valors patrimonials com, per exemple, l'augment del catàleg de béns protegits del centre històric que els augmenta a 412, aconseguint els 2.078 edificis protegits en tot l'àmbit.

Circulación Ciutat Vella

Finalment, i en la línia de millorar la pacificació del trànsit rodat a Ciutat Vella també hi ha importants avanços. I és que no solament s'estan provant les càmeres de control d'accés, sinó que, des de la conselleria d'Habitatge, es treballa a facilitar l'aparcament al veïnat de Ciutat Vella amb una nova resolució relativa a l'arrendament de places dels pàrquings que gestiona en el centre històric de València, a preus que s'estableixen en 70 euros mensuals per a automòbils i 35 euros per a motocicletes, amb la finalitat de donar una solució als problemes d'aparcament dels veïns i veïnes de Ciutat Vella.

Arxivat a:

Destacats