La proposta de Compromís per a Morverde: la "regeneració del barri" a través del mercat

Ribó i Galiana presenten el seu projecte per al mercat de Sant Pere Nolasc que, esperen, siga "punt d'inici" per a la vida del barri

Guardar

Joan Ribo Carlos Galiana mercado-2
Joan Ribo Carlos Galiana mercado-2

"Ha de ser l'inici de la regeneració d'aquest barri", ha assegurat Joan Ribó. L'actual alcalde de València i de nou candidat per Compromís, ha presentat al costat del regidor de Comerç, Carlos Galiana, una altra de les seues propostes de campanya; una remodelació "revolucionària" del mercat de Sant Pere Nolasc, del qual actualment només queda una venedora.

Fina és, precisament, aqueixa única venedora que queda, "una supervivent", compten Ribó i Galiana. L'alcaldable ha presentat als mitjans, però dirigint el seu discurs a Fina, el projecte per a la regeneració del marcat i, amb ell, "el del barri de Morverde".

Amb una foto del projecte ideat per la regidoria per al mercat, Ribó ha assegurat que si bé fins ara només tenen "el dibuix" i un "pressupost", sí que tenen clara una cosa: "Hem passat de 200.000 euros que es dedicaven abans als mercats a un pressupost de més de 6 milions". Respecte al mercat que Ribó tenia al seu esquena, assegura que volen "donar-li un altre aire" de "mercat valencià", en el qual es comercialitzen productes de l'Horta valenciana i "productes al màxim de Km. 0 i els més ecològics possibles", també amb atenció als productes de temporada.

Ribó ha detallat que un projecte d'aquest estil "enganxa temes mediambientals" amb "temes alimentaris" i "temes de regeneració" del mateix barri. "Aquest barri està una mica envellit, s'ha cultivat poc... S'han fet algunes obres, però el punt fort serà aquest mercat. Morverde, pot ser un barri potent de la ciutat de València", ha assegurat.

Galiana ha detallat que, amb el projecte "base" que tenen fins ara, han calculat un pressupost de "al voltant dels 2,5 milions d'euros". Ha insistit en la idea de Ribó de "productes de temporada" perquè, assegura, els hàbits de consum han d'adequar-se a "quan hi ha taronja i quan no". Ha volgut destacar el paper de Fina la "supervivent", que fa adobats valencians que tindran cabuda en el mercat: "És una qüestió de justícia".

El regidor de Comerç ha detallat que la filosofia del mercat, encara que adaptada al barri, és semblant a la del mercat del Grau que inclou "tota la remodelació de l'entorn", com és la conversió en zona de vianants. El mercat tindrà "un lloc de cada producte" -un de carn, un de peix, etcètera-, amb producte valencià, i una planta superior amb un espai polivalent per a "presentacions de llibres, pel·lícules o reunions": "No és fer només un mercat, sinó fer un centre sociocultural en el barri, que l'estava demanant".

L'única venedora que queda en l'actual estat del mercat, Fina, ha assegurat que està "molt il·lusionada" amb el projecte. Ha volgut recordar com Galiana va acudir i es va interessar pel seu problema i l'estat del mercat des d'un primer moment: "Hi ha hagut moments que perdia l'esperança, però m'he mantingut... El que més m'importa és que siga un mercat". Ha detallat com ve de família: des dels seus avis la família "ha sigut de mercat": "Un mercat és una altra vida. Els que vénen ja no són clients, són amics. És el passar de la gent, el que ve i et compta, el que es para, els que no es coneixen de res i parlen com si es conegueren de tota la vida... Això és mercat".

Destacats