La Policia Nacional reconeix el dret dels valencians a denunciar en la seua llengua

Després d’una queixa de Plataforma per la Llengua, la Prefectura de la Policia Nacional a València ha ordenat que hi haja almenys un agent que atenga en valencià a les comissaries

Guardar

policia_nacional
policia_nacional

La Prefectura de la Policia Nacional de València ha comunicat a totes les comissaries de la província que a partir d'ara hauran de tindre "almenys un agent que puga atendre en valencià". En l'ordre remesa, la institució reconeix "el règim de cooficialitat de les dues llengües, castellà i valencià" i per això estipula que "no s'ha de qüestionar mai el dret dels valencians al fet que se'ls atenga en el seu idioma".

Per això, l'ordenança reconeix que els agents individualment no estan obligats a conéixer l'idioma, però la institució sí que té l'obligació de garantir el dret al fet que els ciutadans siguen atesos en qualsevol de les dues llengües oficials.

En aquest sentit, la Prefectura disposa en l'ordre que "en la mesura que siga possible, cada torn compte almenys amb un agent que puga atendre en valencià". En cas que això no siga possible, es podrà requerir la presència d'un Policia d'un altre servei o, en el cas més extrem "emplaçar cortesament al ciutadà perquè compadisca en el termini més breu possible" en el qual puga fer ús del servei en valencià.

De la mateixa manera, aquesta mateixa directriu també recorda que les comissaries compten amb diversos models de formulari en valencià, tant en les seues Oficines de Denúncia com en les de Documentació. A més, la Prefectura recorda que també es pot demanar l'expedició del DNI en aquest idioma.

La mesura, que és extensiva a totes les àrees de la Policia Nacional, posa l'accent especialment en les oficines de documentació i en l'atenció d'emergències a partir del 091.

Queixes de Plataforma per la Llengua

L'ordenança proposada des de la Prefectura Superior de la Policia té el seu origen en una queixa formal que va presentar Plataforma per la Llengua en l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana.

Concretament, destaca el cas d'una ciutadana que va voler presentar una denúncia en valencià en una de les comissaries de la capital, per un cas de frau en la seua targeta bancària. Pel que sembla, la situació va generar una gran tensió amb l'agent que la va atendre, a pesar que ella li va proposar parlar en valencià i traduir-li tot allò que no entenguera.

Referent a això, la Plataforma va defensar que els ciutadans tenen dret a expressar-se en qualsevol de les dues llengües oficials, i que els funcionaris tenen l'obligació de garantir aquest servei, fins i tot encara que pertanguen a l'Administració General de l'Estat. De la mateixa manera, també recorda que la no atenció en valencià als ciutadans que així ho desitgen, sobretot en casos sanitaris o d'emergència, està recollit en l'Estatut d'Autonomia com a discriminació.

Destacats