La Paella celebrarà el 20 de setembre el seu primer dia mundial

«Volem universalitzar la cultura de la paella com una icona del que som i el que volem projectar al món», assegura Sandra Gómez

Guardar

0802 World Paella Day (1)
0802 World Paella Day (1)

El pròxim dia 20 de setembre, coincidint amb la sega de l'arròs, se celebrarà per primera vegada el Dia Mundial de la Paella, una iniciativa que este matí han presentat la regidora de Turisme, Sandra Gómez, i el secretari autonòmic i responsable de la Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, i que es concep com una oportunitat per a projectar València i consolidar-nos en el mapa de la gastronomia mundial com a bressol d'un plat que ja és mundialment reconegut. Un dia que reivindicarà la paella com un patrimoni identificatiu de la cultura valenciana i de la forma de ser, conviure i compartir dels valencians i valencianes.

«El dia 20 de setembre es va a celebrar per primera vegada el Dia Mundial de la Paella, amb el qual volem projectar internacionalment el nostre plat més reconegut perquè siga un emblema dels valencians i valencians. Per açò anem a treballar junt a les institucions, entitats i professionals del sector de la gastronomia per situar eixa data com una referència mundial i un dia en el qual la paella es convertisca en principal protagonista en totes les taules», ha afirmat la regidora Sandra Gómez en la presentació de la iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València juntament amb l'Agència Valenciana de Turisme, Turisme València, FEHV, D.O Arròs de València, Wikipaella i Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, Club de Caps de Cuina i Paella Today. «Amb tots ells hem aconseguit alguna cosa important: punts de trobada per remar en la mateixa adreça per fer de la paella una fita referent i identificable de la nostra terra».

«Crec que és una iniciativa que compleix amb tots els ingredients per tirar endavant, ja que comptem amb una amplíssima col·laboració. Hem entès que tots podem posar un granit d'arròs per situar València com una destinació gastronòmica que tinga un gran emblema que és el nostre plat internacional més reconegut, que és més que una recepta gastronòmica. És una cultura, una forma d'entendre, de conviure i de compartir que tenim els valencians i valencianes, i per açò volem potenciar la paella com una icona del que som i el que volem projectar», ha afegit la presidenta de Turisme València i responsable de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic.

Ha assenyalat Sandra Gómez que València impulsa el Dia Mundial de la Paella per compartir la nostra recepta més internacional amb tothom, una recepta que conjumina tradició, cultura i excel·lència culinària. «La paella és part essencial de la nostra cultura, de la nostra forma de ser, del relat del que som els valencians i valencianes». Per açò l'afany de «donar-li prestigi a este plat i elevar-ho a la categoria d'emblema internacional des del territori en què es va originar: València»

UNIVERSALITZAR LA CULTURA DE LA PAELLA

«La cultura de la paella ens porta a espais comuns que val la pena recolzar», ha assenyalat Sandra Gómez abans d'informar que l'elecció del 20 de setembre es deu a la coincidència amb un moment clau en el cultiu de l'ingredient fonamental de la paella: l'arròs. «Hem triat setembre per tractar-se d’un mes clau per al principal ingredient de la paella: l'arròs i el moment de la seua sega. El Dia Internacional de la Paella (#WorldPaellaDay) serà l'acte central de l'agenda d'activitats que ja s'organitzen al llarg del mes de setembre, com el concurs de Paelles de Sueca, el Congrés de la Paella, Festa de la sega de l'Arròs, Jornades de l'Arròs Made in CV, etcètera».

Gómez ha afegit que «el 20 de setembre València vol convidar a la resta del món a “posar el seu gra d'arròs”, a imitar als valencians posant la paella en el centre de reunions d'amics i familiars i a donar a conèixer la “germanor” que naix a partir de la recepta més mediterrània que va sorgir a València».

Igual que el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, Sandra Gómez ha recalcat que la paella és patrimoni identificatiu de la cultura valenciana i ambaixadora mundial de la nostra gastronomia, «i tenim la responsabilitat de fer-la cada vegada més internacional, alhora que treballem per salvaguardar les tradicions que s'envolten aquest plat». Ha parlat de «universalitzar la cultura de la paella: el costum de compartir en un ambient familiar (la Paella uneix), de degustar-la entorn d'una taula, menjant de la pròpia paella, i amb cullera de fusta. A València, hem convertit el “quotidià” en art. La paella és molt més que un plat: és una manera d'entendre la cultura, els costums de la nostra terra, de viure “a la valenciana”. I és part de la nostra forma de ser, d'eixe relat que com a poble volem que el món descobrisca».

INDICADORS TURÍSTICS

Tant Francesc Colomer, responsable de l’Agència Valenciana de Turisme, a nivell autonòmic, com Sandra Gómez, en relació amb València ciutat, han respost a les preguntes sobre indicadors turístics relatius als primers mesos de l'any 2018. «Un any més podem destacar que tots els indicadors turístics estan progressant de forma positiva, la qual cosa ens porta a la conclusió que València s'està consolidant com una destinació urbana reconeguda a nivell internacional i, sobretot, sostenible i rendible. Tots tenen una progressió positiva, però sobretot els indicadors de rendibilitat turística, tant la referida a la despesa en allotjament com a la despesa dels nostres visitants, que augmenta respecte a l'any passat».

Segons eixes dades, el nombre de pernoctacions en el període gener-juny va aconseguir la xifra de 2.333.000, la qual cosa suposa un increment del 5% respecte a 2017. L'augment de visitants estrangers va ser del 10%, destacant el 27’9% dels procedents d'Alemanya, el 22% de Regne Unit, 19% d'Holanda, 17% d'Itàlia i 8% de francesos. En l'acumulat de gener-juny el nombre de viatgers va créixer un 3’5% fins a aconseguir la xifra d'1.011.000, dels quals 528.996 van ser visitants internacionals

«A més tenim una bona projecció de les dades estivals, amb un mes de juliol amb millors dades que el de l'any passat, que ja va ser un bon any, i amb una bona perspectiva per al mes d'agost. Estem aconseguint un creixement acumulat de tots els mesos de l'any, la qual cosa ens permet afirmar que estem consolidant i desestacionalizant un turisme que genera ocupació de qualitat i estable», ha explicat Sandra Gómez després de referir-se a una ocupació hotelera del 84% en el mes de juliol, enfront del 79% del passat any, i una previsió que en el mes d'agost supere el 82% del passat any. Igualment ha destacat els 1.500 ocupacions directes i 3.000 entre directes i indirectes creats en el que va d'any pel sector turístic, així com l'increment en un 6’15% del preu mitjà per habitació i en un 15’5% de l'índex de rendibilitat revpar.

Destacats