La nova ordenança del servici «menjar a domicili» ampliarà les prestacions a més de 800 persones

El Ple Municipal ha aprovat hui, de manera inicial, el nou text normatiu, amb el suport del 94% de la Corporació

Guardar

Una dona pela una taronja
Una dona pela una taronja

Els grups municipals Compromís, PSPV-PSOE, PP i Ciutadans han donat suport a la nova Ordenança reguladora del Servici «Menjar a Domicili», un text normatiu que preveu ampliar a més de 800 les prestacions a persones usuàries, i fins i tot arribar al miler, la qual cosa permetrà acabar amb les llistes d'espera. El Ple ha aprovat també hui el Reglament dels Centres de Dia Municipals d'Inserció Sociolaboral de Menors, i l'Ordenança de Prestacions Econòmiques Individualitzades.

Tal com ha explicat la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, «esta és una bona notícia i una oportunitat per a donar cabuda a més persones que necessiten este servici d'atenció social». L'Ordenança amplia les places a disposició del municipi fins a les 800 diàries (amb possibilitat d'ampliació fins al miler), la qual cosa permetrà cobrir l'actual llista d'espera, ha destacat Lozano.

Es tracta d'un servici que distribueix menjar diàriament a persones majors i persones amb discapacitat que viuen soles o que viuen amb persones que es troben en una situació similar, i que no disposen de recursos per a fer front a eixes necessitats. La proposta normativa aprovada té en compte i regula aspectes nous de la prestació, com la qualitat del menú i els productes (sobre la base de paràmetres de qualitat, sostenibilitat, proximitat...) així com l'adequació de l'alimentació que es proporciona a les necessitats de salut de les persones usuàries.

L'Ajuntament sufraga el 68% de la despesa del servici, i cada usuari aporta el 32% restant, és a dir, 2,2 euros per menú diari. A més, ha afegit la regidora, es preveu que es puga de proveir de microones i neveres en règim de cessió; així com una sèrie de servicis complementaris, que queden regulats en l'Ordenança: activitats de dinamització i motivadores; cessió de claus; connexió amb les persones professionals de Servicis Socials; o acompanyament diari, entre altres. El conveni signat en el seu moment amb la Conselleria va finalitzar el juliol de 2019, i se substitueix amb este nou contracte de «Menjar a Domicili», amb finançament íntegrament municipal.

El regidor de Ciutadans Javier Copoví ha felicitat el treball realitzat pel personal tècnic municipal, «que afavoreix l'autonomia i independència de persones, i constitueix un servici inclusiu, que afavoreix la interrelació i conciliació familiar, ajuda a pal·liar la soledat de les persones receptores». La regidora Marta Torrado, del Grup Popular, ha lamentat les actuals xifres de la llista d'espera, i ha demanat «major agilitat i eficiència». Els dos grups han votat a favor del text; però no Vox, el portaveu del qual, José Gosálvez, ha afirmat: «solidaritat, sí; però 'buenismo' i fals progressisme, no», i ha assegurat que «l'Ordenança ha de ser aplicada únicament a espanyols i a residents legals».

CENTRES DIA INSERCIÓ SOCIOLABORAL DE MENORS

El mateix argument ha fet este edil en contra del Reglament dels Centres de Dia d'Inserció Sociolaboral de Menors, que ha sigut aprovat amb el suport del Govern, Ciutadans i PP. Tal com ha destacat la regidora Lozano, «es tracta de nou d'una regulació específica dels recursos i prestacions de Servicis Socials; en este cas un recurs fonamental, la materialització més evident de la generació d'igualtat d'oportunitats per a menors de 14 a 18 anys que, sense això, no tindrien una oportunitat de futur laboral i social, així com de gestionar conflictes i problemes personals i familiars». El Reglament, en la redacció del qual ha participat la Fiscalia de Menors, també regularà el nou Centre d'Inserció que s'adequarà en la nau 4 del complex del Parc Central.

Tant Javier Copoví (Ciutadans) com Marta Torrado (PP) han reiterat el seu suport a la proposta, que han qualificat, respectivament, de «fonamental per a la regulació de l'activitat, el foment de la convivència i la formació dels menors»; i de «recurs preventiu per a menors en entorns desfavorables als qui l'Ajuntament no pot donar l'esquena». Per part seua, el portaveu de Vox, José Gosálvez, ha reiterat la seua postura en favor d'oferir el servici «segons siga la situació d'estada de cada persona al nostre país i a la nostra ciutat, ja que no es pot aplicar a qui no està legalment».

També el Ple ha aprovat una modificació de l'acord plenari de febrer sobre a aprovació inicial de l'Ordenança de les Prestacions Econòmiques Individualitzades en matèria de Servicis Socials. En este cas, han votat a favor el Govern Municipal i Ciutadans, mentre que PP i Vox s'han abstingut. Tal com ha recordat la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, la modificació s'ha efectuat per tal d'adaptar l'Ordenança al decret llei que regula l'Ingrés Mínim Vital. Anteriorment, no hi havia ordenança, no es disposava de cap text regulador dels drets i condicions, «i això és un avanç molt important perquè ara les persones tenen resposta: en l'anterior crisi, moltes vegades es derivava les persones a entitats de repartiment d'aliments com a única opció», ha explicat. Lozano ha estacat que, «atés que són ajudes puntuals i urgents, la seua tramitació ha de ser-ho així també».

INFRAESTRUCTURES EDUCATIVES: EL CEIP CARLES SALVADOR

El Ple ha aprovat també l'acceptació de la delegació de competències en matèria d'infraestructures educatives per a l'actuació en el CEIP Carles Salvador (en el marc de l'anomenat Pla Edificant de la Conselleria d'Educació). Tal com ha explicat la delegada de Gestió de Recursos, Luisa Notario, es tracta d'un projecte que suposarà una inversió d'1.097.467 euros. L'actuació de reforma i ampliació consistirà en l'ampliació de la planta baixa de l'edifici de Primària, per a ampliació de cuina i menjador, adequació de dues eixides d'emergència i instal·lació d'un ascensor, i una zona de jocs. A més, s'habilitarà un nou edifici per a lavabos, magatzem, vestuari, i es construirà un porxo exterior per als dies de pluja: El projecte es completa amb l'habilitació d'una escala d'incendis amb eixida des de la primera planta.

La regidora del PP Julia Climent ha reiterat les seues crítiques al Pla Edificant, i «l'extraordinària lentitud en donar un xicotet primer pas, però després hi haurà una eterna tramitació que vindrà seguida per una ampliació del termini, reformulació d'anualitats i així una vegada i una altra». Segons Climent, des de l'aprovació del Pla fa tres anys «encara no hi ha cap projecte en obres».

La regidora Notario ha assegurat que «debatre sobre el Pla Edificant i sobre les actuacions en matèria d'infraestructures educatives és bo perquè permet fer balanç tot allò que este Equip de Govern ha fet i està fent per a dignificar l'escola pública, que el PP va deixar en la ruïna mitjançant mossegades i retallades». Segons la delegada, els «tripijocs dels anteriors governs» municipal i autonòmic en les actuacions escolars arribaren als 1.000 milions de sobrecost «amb els quals es podrien haver construït 200 centres com l'IES de Patraix».

Finalment, la Corporació ha aprovat els Estatuts Fundació de la Comunitat Valenciana Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible, Fundació de la Comunitat Valenciana (CEMAS). D'esta manera, es dóna el primer pas per a la conversió del Centre Municipal CEMAS en Fundació, la qual cosa permetrà la participació d'altres institucions, així com del sector privat. L'Equip de Govern ha votat a favor de la proposta, PP i Ciutadans en contra, i Vox s'ha abstingut.

Arxivat a:

Destacats