La marxa del 25N "alça la veu" per a "denunciar la vergonya d'una societat on continuen existint feminicidis"

Guardar

manifestacion_25N
manifestacion_25N

Una manifestació ha recorregut aquest diumenge els carrers del centre de València amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona per a "denunciar la vergonya d'una societat on continuen existint feminicidis" i "alçar la veu" en contra d'"una violència que s'exerceix contra les dones de tot el món solament pel fet de ser dones".

La marxa, convocada per la Coordinadora Feminista de València, ha començat a les 12.00 hores d'aquest diumenge en la Porta de la Mar i ha sigut encapçalada pel lema 'Contra totes les violències masclistes: autodefensa feminista'. A la trobada han assistit la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb diferents associacions i partits.

"Hui, 25 de novembre, eixim a commemorar, que no a celebrar, que és el Dia Internacional Contra Totes les Violències Masclistes", ha expressat una de les portaveus de la Coordinadora Feminista de València Ángela Escribano, qui ha afegit que ixen "de nou a exigir que la violència de gènere ha de deixar d'existir i cal centrar també la mirada en els homes".

Tal com van indicar des de la convocatòria, la manifestació ha sigut encapçalada per un bloc de dones en el qual es trobaven diferents organitzacions i batucades únicament de dones i un segon bloc mixt, seguit per la resta de la marxa. 'Ja n'hi ha prou de justícia patriarcal' ('Ja està bé de justícia patriarcal') era el lema de la segona pancarta de l'organització.

L'acte ha finalitzat en la Plaça de l'Ajuntament, on s'ha realitzat la lectura del manifest unitari del Moviment Feminista de València en el qual han expressat la "necessitat" de "desenvolupar la Llei Integral Contra la Violència de Gènere" així com "impulsar el Pacte d'Estat i el Pacte Valencià".

"No podem deixar que aquests Pactes es queden en paper mullat. La justícia patriarcal no ofereix justícia per a les dones, som dues vegades víctimes: primer del nostre agressor i després del sistema que ho permet. El sistema judicial reprodueix les estructures patriarcals, invisibilitza les violències masclistes i no protegeix suficient ni a les dones que ho pateixen ni a les seues criatures", han denunciat en el manifest.

"TOTA LA SOCIETAT ESTÀ CRIDADA A SITUAR-SE EN CONTRA DELS AGRESSORS"

Per la seua banda, Mónica Oltra ha afirmat que la violència de gènere és "un conflicte social" i per tant, "tota la societat està cridada a defensar a les víctimes i situar-se en contra i els agressors". "Cal dir-los que els seus comportaments no tenen cabuda en una societat democràtica, decent i avançada", ha continuat.

"La societat sencera ha d'actuar davant un cas de violència de gènere i protegir a la mata", ha manifestat Oltra, qui ha conclòs: "Volem una societat igualitària de relacions familiars, personals i econòmiques igualitàries".

Després de les declaracions de la vicepresidenta, Ximo Puig ha expressat que "hem fracassat tots com a societat mentre hi haja una dona maltractada o, fins i tot, assassinada". "El principal combat que ha de guanyar aquesta societat és acabar amb la violència masclista i la prioritat del nostre govern és col·laborar, cooperar i participar en aqueix combat", ha sentenciat.

Així, el president ha indicat que les agressions a les dones formen part d'un "terrorisme masclista" que és "més invisible en termes socials i polítics, però és terrorisme, perquè efectivament s'ataca a la dignitat de la dona".

Destacats