La manifestació contra la violència masclista, en imatges

Milers de persones ixen al carrer per a reivindicar la fi de la violència contra la dona per ser-ho

Guardar

20191125 25N-1
20191125 25N-1

De nou, una marxa multitudinària ha recorregut el centre de València per a mostrar la seua repulsa a la violència masclista. Milers de persones han eixit al carrer hui, 25 de Novembre, Dia Mundial contra la Violència a les Dones.

La marxa, que ha eixit de la Porta de la Mar, ha eixit puntual per a iniciar el seu recorregut. "Front al masclisme assassí i violador, feminisme organitzat", podia llegir-se en la capçalera. "No estem totes, falten les assassinades" o "Sola i borratxa, vull tornar a casa" han sigut algunes de les consignes del trajecte: de la Porta del Marc a l'Ajuntament per Colón i Marqués de Sotelo.

Fes clic en la imatge per a veure la galeria a grandària completa

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

"Cap agressió sense resposta"

Un bloc integrat per dones i amb representació de col·lectius feministes ha liderat l'inici de la marxa, seguit del bloc mixt i la resta de participants en la protesta. Tal com havia convocat la Coordinadora Feminista de València, moltes de les manifestants han acudit vestides de negre i de violeta.

Les participants ha corejat consignes com "no són mortes, són assassinades", "cap agressió sense resposta", "no és un cas aïllat, es diu patriarcat" i "ja n'hi ha prou de justícia patriarcal". També han mostrat cartells amb missatges com 'No més assassinats', 'Fins que no em maten no em creuran', 'El masclisme és una malaltia de transmissió social i la seua cura és l'educació' i 'som la veu dels que ja no estan'.

Diferents col·lectius feministes, partits polítics i entitats socials s'han sumat a la protesta, que ha comptat amb diverses iniciatives per a expressar solidaritat amb les víctimes. Algunes manifestants han acudit amb màscares. Segons expliquen des de l'associació Alanna, simbolitzen a les dones anònimes que han patit violència i, entre elles, hi ha també víctimes d'alt risc.

A la marxa també han acudit col·lectius de dones estrangeres i del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi CV). Un altre grup de dones ha portat una pancarta de papallones i flors violetes confeccionades amb 'ganchillo'. Es tracta, han explicat a Europa Press, del Moviment Democràtic de Dones de Bunyol, i és la seua manera de solidaritzar-se amb una dona de Castelló que, segons han relatat, va perdre a les seues filles a les mans del seu marit i en el seu duel va començar a teixir aquestes papallones. A més, diverses manifestants han portat creus i fotografies amb els noms de dones assassinades.

"EL 25N HA DE SER CADA DIA"

Des de l'associació de víctimes de violència de gènere Alanna, la seua presidenta Chelo Álvarez ha subratllat que "fins que no s'invertisca el que s'ha d'invertir i fins que no s'eduque el que hem d'educar, la cosa no avançarà". Ha recordat a l'última víctima de la violència masclista per a reclamar que "pare la violència contra les dones pel fet de ser dona".

"Ens estan assassinant i hi ha molts altres problemes, les dones prostituïdes, la tracta, l'ablació, això cal parar-ho. El 25N ha de ser cada dia, no sols hui", ha resolt.

En arribar a la plaça de l'Ajuntament, s'ha dut a terme un homenatge a les dones, xiquetes i xiquets assassinats per la violència masclista aquest 2019 i s'ha llegit un manifest "unitari" del Moviment Feminista de València.

En el, han posat l'accent en l'"actual context de rearmament del patriarcat" i en la seua "guerra oberta contra les dones", "només per ser dones". Han denunciat que la "igualtat és només una aparença" i que la violència té "mil cares" però la pateixen "totes les dones".

PACTE D'ESTAT I REFORMA DEL CODI PENAL

El moviment feminista ha reivindicat que el Pacte d'Estat contra la violència de gènere "incloga totes les formes de violència contra les dones" i "siga transversal en totes les administracions", així com que siga "real" i "es desenvolupe i complisca". També ha demanat una "reforma del Sistema Judicial i del Codi Penal, amb la creació de nous jutjats especialitzats i amb formació obligatòria en gènere per a tot el seu personal", entre altres qüestions.

A la manifestació s'han sumat autoritats com l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i altres membres de l'equip de govern municipal, així com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, al costat de la resta d'integrants del Consell.

"UNITAT DE TOTES LES FORCES"

La titular d'Igualtat ha remarcat, en declaracions als mitjans, que l'assassinat masclista aquest dilluns a Tenerife demostra que el "terrorisme masclista continua sent el nostre pa de cada dia". Enfront del, ha ressaltat la "unitat de totes les forces polítiques democràtiques" i "de tota la societat civil" per a situar-se "al costat de les víctimes i el seu entorn" i "completament enfrontats als agressors".

Mónica Oltra, preguntada per la ruptura del consens sobre la violència masclista entre partits, ha puntualitzat: "Jo he parlat de la unitat de les forces polítiques democràtiques, qui no està en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista se situa fora de la democràcia. Per tant, per a mi hi ha unitat total de les forces polítiques democràtiques".

Destacats