"La inversió en investigació és fonamental per a augmentar la supervivència"

La pandèmia de la Covid-19 ha dificultat les revisions de seguiment, però no les ha paralitzades

Guardar

cancer_mama
cancer_mama

Hui, 19 d'octubre, se celebra el Dia Mundial de la lluita contra el Càncer de Mama amb l'objectiu de crear consciència i promoure que més dones accedisquen a controls de diagnòstic. I és que la detecció precoç és clau per a reduir la mortalitat. Cada any, el càncer de mama afecta 4.000 dones valencianes. No obstant això, el percentatge de supervivència, gràcies també als nous tractaments, ja se situa entre el 80 i el 85% dels casos.

De tot això parlem amb la doctora Ana Santaballa, cap de secció de Càncer de Mama i Tumors Ginecològics de l'Hospital La Fe.

Com s'ha avançat en la detecció i el tractament del càncer de mama?

El tractament del càncer de mama ha avançat de manera espectacular amb el coneixement de la biologia tumoral, la qual cosa ha permés identificar subtipus de càncer de mama, diferents entre ells i en el seu comportament. Aquest coneixement ha permés el desenvolupament de teràpies dirigides, personalitzades, que han millorat el pronòstic global del càncer de mama.

Les dones estan cada vegada més conscienciades de la importància de realitzar-se les revisions periòdiques?

Sí, això és una cosa ja molt interioritzada en la població general i sobretot en els subgrups de més risc.

És precisament eixa detecció precoç el que ha originat que es reduïsca considerablement la mortalitat pel càncer de mama?

No, la detecció precoç ha contribuït alguna cosa la reducció de mortalitat però el gran avanç en reducció de mortalitat ve de la mà dels nous tractaments.

La Covid-19 ha paralitzat o ha dificultat que es duguen a terme aquestes revisions?

Indubtablement la pandèmia ha dificultat les revisions de seguiment, sobretot, perquè s'ha prioritzat la seguretat de les pacients, però no les ha paralitzades. Hem transformat moltes d'elles en visites telemàtiques i així hem mantingut aquesta activitat.

Alguns oncòlegs han alertat del retard del diagnòstic a causa de la pandèmia...

Al meu entendre, crec que no tenim encara perspectiva per a poder contestar a eixa pregunta i que l'anàlisi requereix un període de temps més llarg i que analitze tots els factors.

Continua sent necessària la inversió en investigació? En quin punt es troba?

La inversió en investigació és fonamental per a continuar avançant a augmentar la supervivència. Indubtablement la pandèmia de la COVID i la crisi econòmica a la qual ens enfrontem pot afectar, de fet ja ha afectat la inversió en investigació tant pública com privada.

Arxivat a:

Destacats