La inversió dels pressupostos participatius DecidimVLC superarà el milió d'euros en alguns districtes de València

El repartiment dels 16 milions tindrà en compte criteris de població i indicadors socioeconòmics

Guardar

Vista panoràmica de València
Vista panoràmica de València

Es posa en marxa la setena edició dels pressupostos participatius DecidimVLC, que repartiran un total de 16 milions d'euros entre els districtes i pobles de la ciutat de València. Per això, es tindran en compte criteris de població i indicadors socioeconòmics, com la renda mitjana o dotacions prèvies, fixant un mínim de 160.000 € per districte i 10.000 € per poble, la quantia de la qual s'anirà incrementant en funció d'aquests factors.

Així, alguns districtes de la ciutat de València, com Jesús, Quatre Carreres i Benicalap, superaran el milió d'euros en inversions; seguits d'uns altres com Poblats Marítims (959.606 €) o Rascanya i Camins al Grau, que també superaran els 800.000 euros. Per contra, aquells districtes en els quals s'invertirà menys pressupostos seran Ciutat Vella amb 309.143 €, el Pla del Real (372.127 €) o Eixample, Extramurs, Benimaclet o Algirós on la inversió rondarà els 400.000 euros.

Quant als pobles de València, DecidimVLC injectarà major pressupost en Benimàmet, que superarà els 600.000 euros; seguit de Castellar-l'Oliveral (276.285 €), La Torre (193.516 €), Pinedo (109.036 €) o Massarrojos (107.307 €). No obstant això, aquells pobles on la inversió serà menor són Mauella, Cases de Bàrcena, Borbotó o el Palmar.

No obstant això, com va explicar la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, "aquestes quantitats podran incrementar-se en alguns casos". I és que, com a novetat, enguany els pressupostos participatius dividiran la inversió total en dos blocs: d'una banda, 13 milions d'euros que es repartiran entre les propostes més votades per la ciutadania, mentre que es reservaran tres milions d'euros per a garantir l'equilibri territorial.

D'aquesta manera, aquells barris que compten amb menys d'un terç de la població del barri més poblat del seu districte, segons les dades del Padró Municipal de 2021, podran optar a aquest repartiment. Per exemple, en el districte de Quatre Carreres, el barri més poblat és Malilla amb 22.100 habitants. D'aquesta manera, el barri de la Font de Sant Lluís optaria a la borsa dels 3 milions en comptar amb 2.995 habitants.

En principi, un total de 19 barris de València complirien amb aquesta característica. Aquests són: Pla del Remei (Eixample), Botànic i La Roqueta (Extramurs), Les Tendetes i El Calvari (Campanar), Ciutat Universitària (Pla del Remei), Soternes, Fontsanta i La Llum (L'Olivereta), Favara (Patraix), Camí Real (Jesús), Fonteta de Sant Lluís i La Punta (Quatre Carreres), Natzaret (Poblats Marítims), Camí Fons (Camins al Grau), La Carrasca (Algirós), Camí de Vera (Benimaclet) i Ciutat Fallera (Benicalap).

Però, com s'efectuarà el repartiment d'eixos 3 milions d'euros? Si algun d'aquests barris han aconseguit obtenir els vots necessaris perquè s'execute un dels seus projectes, ja no podran optar a aquesta borsa. La resta, després d'ordenar les propostes pel nombre de vots aconseguits, s'anirà assignant un projecte per districte. Si no s'han completat els tres milions, es tornarà a fer una segona ronda – assignant un altre projecte per districte –. Si encara queda pressupost després d'aquesta segona ronda, el romanent se sumarà als 13 milions.

Els terminis de DecidimVLC

Fins al pròxim 28 d'abril, la ciutadania podrà presentar les seues propostes d'inversió. Les Juntes Municipals de Districte podran elevar fins a set propostes – dos per a les juntes de pobles – que passaran directament a la fase de viabilitat tècnica. La resta hauran d'obtenir un total de 30 suports per a les de districte i 15 per a les de pobles. Així, aquesta fase de suport estarà oberta del 19 d'abril al 19 de maig, i cada persona podrà votar fins a 5 propostes de qualsevol zona de la ciutat.

La fase de viabilitat tècnica es realitzarà del 20 de maig al 8 de setembre; mentre que la fase de votació final serà del 9 al 30 de setembre. En aquest cas, la ciutadania haurà de triar un districte o poble i votar les propostes fins que s'esgote el pressupost assignat. Els únics requisits seran ser major de 16 anys i tindre el padró a València.

Destacats