La instal·lació de noves canonades en el riu Túria contribuix a assegurar el subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana de valència

Guardar

inspeccion-rio-turia
inspeccion-rio-turia

El regidor de Cicle Integral de l'Aigua i president de l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), Vicent Sarrià, ha visitat hui les obres executades d'instal·lació de dues canonades de més de 130 metres de llarg cadascuna i diàmetre de quasi metre i mig que travessen el riu Túria. L'actuació forma part del pla de xoc de 100 milions d'euros destinat a assegurar el subministrament d'aigua al més d'1 milió i mig de persones que resideixen en l'àrea metropolitana i a la ciutat de València.

Tal com ha explicat el regidor, «les instal·lacions milloren l'operativitat i el manteniment, són més accessibles, resulta més fàcil reparar possibles avaries, i són una obra d'enginyeria molt potent». Ahir mateix, ha assenyalat Sarrià, la tuneladora va completar la construcció del túnel. S'han realitzat dues grans arquetes a cada costat del riu, «i aquest obstacle natural, que era un dels més complexos de resoldre en aquesta fase, ja està solucionat», ha assegurat.

Per executar les obres s'han emprat dos 'hincas' amb escut tancat pressuritzat baix el riu. Les dels extrems de cada 'hinca' s'han dut a terme amb murs pantalla de 24 metres de profunditat. Per part seua, la profunditat de les arquetes és de 10 i 12 metres sota el nivell del terreny. Part de la complexitat de l'obra, ha afegit el delegat Vicent Sarrià «s'ha degut a la necessitat de garantir que el túnel se situara a suficient profunditat perquè no afectara el riu». El regidor del Cicle Integral de l'Aigua ha assegurat que «l'àrea metropolitana de València té, possiblement, una de les xarxes de distribució d'aigua en alta millor dissenyades i executades de tota Espanya».

Aquest juliol quedarà acabat el tram II d'aquesta obra, una de les actuacions d'enginyeria hidràulica de major envergadura executades a València i la seua àrea metropolitana. La inversió realitzada en aquest punt se situa al voltant dels 30 milions d'euros, i permet la instal·lació d'uns 7.000 metres de canonades d'acer per a un cabal de disseny de 6 metres cúbics per segon.

PLA DE XOC

Les obres formen part de l'esmentat pla de xoc que, a més d'assegurar el subministrament d'aigua a la ciutat i el seu entorn, reportarà enormes avantatges des del punt de vista de l'explotació i la seguretat de proveïment. Quan aquestes obres hagen acabat, s'aconseguirà la interconnexió de les dues plantes potabilitzadores a partir de les quals se subministra l'aigua: les plantes de Manises i de Picassent.

Respecte al sistema de distribució, fins hui, estava dissenyat en forma d'arbre; però ara s'està desenvolupant una completa xarxa mallada envoltada d'un gran anell al voltant de l'àrea metropolitana. Aquest canvi permet incrementar de forma notable les garanties i seguretat del subministrament.

De fet, l'obra s'està executant amb una doble canonada, interconnectada entre si, per tal que puga ser utilitzada de forma independent en el cas que es produïra qualsevol classe d'incidència, perquè es podria emprar l'altra canonada.

SITUACIÓ DE CADA FASE

El recondicionament, donada la seua envergadura, s'ha plantejat en tres trams. El primer, entre la planta potabilitzadora de la Presa i la connexió amb el tub DN1000 que discorre al costat de la carretera CV-370 a l'altura del Polígon de la Cova, de Manises, està completament executat.

El segon tram, des del final del tram I fins a la connexió amb Matubo I, al costat de la carretera N-220 està en execució, i està previst que les seues obres finalitzen al juliol. El tercer tram està en la fase de redacció del projecte de construcció i s'estan expropiant els terrenys afectats.

La nova adducció es complementa amb la futura execució d'un nou depòsit de regulació a cota intermèdia en el terme municipal de Manises, que permetrà optimitzar, des del punt de vista energètic, l'operació del sistema de proveïment en alta. D'aquesta manera, es reduirà el consum d'energia elèctrica, ja que els subministraments que atendrà la citada nova adducció requeriran una altura inferior de bombament.

Arxivat a:

Destacats