La indumentària valenciana es reinventa: noves peces per a mantenir vives les Falles i classes de costura en línia

Guardar

Una fallera observa la falla Antic Regne de València després de la 'plantá'
Una fallera observa la falla Antic Regne de València després de la 'plantá'

La pandèmia ha deixat als valencians sense Falles per segon any consecutiu, però com en totes crisis, sempre sorgeixen iniciatives creatives que ajuden a "mantenir viva la flama" de la il·lusió. Així, alguns indumentaristes s'han llançat a crear noves peces amb motius fallers: samarretes, davantals, bosses, màscares i fins a sabatilles d'estar per casa, mentre en el món de l'ensenyament, han sorgit classes en línia per a aprendre a confeccionar un vestit de fallera de principi a fi.

Entre aquests casos es troba la botiga d'Álvaro Moliner Indumentària Valenciana, que es va llançar a cosir màscares per a quan va arribar la Covid. Aquesta labor els ha permés a mantenir obert el taller i ara tenen més de 50 models diferents que es venen bé, ha explicat el gerent de l'establiment a Europa Press. D'aquí s'han passat a crear tota mena de productes amb estampats fallers: necessers, davantals, bosses, i fins i tot sabatilles amb missatges divertits com 'Somriu, queda un dia menys per a Falles' o 'I love Falles'.

I és que amb la crisi sanitària, el sector de la indumentària valenciana ha vist caure la facturació en un 90% i en aquest context, cal "mantenir viva la flama" de les Falles i reinventar-se per a "pal·liar una mica les pèrdues", ha explicat Moliner. Segons ha dit, les ajudes que els han arribat són "petits pegats" i advoca per incentivar la compra i reduir els impostos.

També a la botiga Espolí Amparo Gómez han volgut mantenir-se "actius" enmig d'una situació "desesperant" després d'un any sense vendre pràcticament res. D'aquí ve que hagen tret una línia de samarretes en diferents colors amb una franja vinílica estampada amb teles de vestit de valenciana, ha explicat Pepa Soriano, indumentarista de l'establiment, a Europa Press.

A través d'Instagram, la iniciativa està tenint "molt èxit" i encara que no resol les pèrdues d'enguany "ens manté una mica ocupats" i ajuda a "mantenir encesa la flama" de les Falles i la "il·lusió" de la gent, ha ressaltat.

CURS EN LÍNIA PER A APRENDRE A COSIR UN VESTIT DE FALLERA

En l'àmbit de l'ensenyament destaca el cas de l'Acadèmia Camp de Túria, a Llíria (València), un centre que porta 20 anys dedicat a l'ensenyament de la confecció de vestits d'indumentària valenciana, i que des del mes de setembre passat ha fet el salt a les classes en línia com 'L'Acadèmia de Paqui' (laacademiadepaqui.com) en el món virtual.

En aquesta plataforma, els qui vulguen començar a preparar ja el seu vestit per a les pròximes festes poden matricular-se en un curs cent per cent en línia per a aprendre a confeccionar un vestit de fallera complet.

La matriculació permet un any d'accés a classes gravades en format vídeo per a confeccionar el vestit de principi a fi, a tutories personalitzades, trucs, resolució de dubtes i inclou tot el material necessari. I és que la pandèmia obliga a "reinventar-se", ha explicat la propietària i professora de laacademiadepaqui.com, Paqui Zaragozá, a Europa Press.

"Molta gent té mitjà a sortir de casa pels contagis" i d'aquesta manera es pot arribar a més persones, ha assenyalat. A més, hi ha els qui s'han comprat una màquina de cosir, una cosa a la qual també han ajudat programes de televisió com a Mestres de la Costura, que ha despertat l'interés en la gent, ha apuntat.

De fet, confeccionar un vestit de fallera no és l'única cosa que ofereix aquesta acadèmia en línia, que compta amb cursos per a aprendre a cosir tota classe de peces, des del més bàsic fins al més avançat. És la primera acadèmia en línia d'Espanya que compta amb el Sistema Martí de patronatge i confecció a mesura artesanal que permet obtenir el títol oficial per a professionalitzar-se en el món de la moda.

L'Acadèmia de Paqui va començar a gestar-se fa ja set anys, però va anar arran de la crisi sanitària quan s'ha posat en marxa definitivament i ara ja compta amb alumnes de tota Espanya.

La pandèmia va portar també a aquesta professora de costura i a les seues alumnes a cosir màscares de manera voluntària en els inicis de la crisi, quan en el mercat escassejaven. Van arribar a repartir més de 92.000 i només van parar de cosir quan ja van començar a vendre's màscares en els establiments. L'Ajuntament de Llíria els va concedir la medalla de la Ciutat per la seua labor.

Arxivat a:

Destacats