La incorporació de 181 agents permetrà una reestructuració de la Policia Local de València

Guardar

Agent de Policia Local de València
Agent de Policia Local de València

181 nous agents, que s'incorporen demà a la Policia Local, facilitaran la reestructuració d'aquest cos. L'alcalde de València, Joan Ribó, presidirà en la presentació d'aquests nous efectius que, en paraules del regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, "suposen un canvi de paradigma absolut que possibilitarà la creació de la nova policia de proximitat, amb una major presència policial en els barris de la ciutat, però també reforçarà altres unitats i grups estratègics del cos per a atendre els nous desafiaments i reptes que té València". Així, a més del grup d'Atenció als Maltractaments (GAMMA), unitats com la de Medi Ambient (UMA), la de Convivència i Seguretat (UCOS), Projectes Europeus o el Servici de Mediació es consideren "prioritaris" per a atendre els canvis que s'han produït a la ciutat, ha afegit el regidor.

Segons l'acord de la Junta de Govern del divendres passat, els i les 181 policies que procedeixen del torn lliure de l'última convocatòria de 234 agents se sumaran a 53 agents que es van incorporar l'any passat procedents del torn de mobilitat i que ja estan prestant servici en l'actualitat.

"La Policia de Barri donarà lloc a una nova Policia de Proximitat que no sols reforçarà la presència d'agents en els barris de la ciutat. Els nostres barris han canviat, també la nostra societat, i la nova Policia de Proximitat ha de respondre i atendre les noves necessitats d'una ciutat que ha canviat molt des que va nàixer aquella Policia de Barri en els anys 90" ha afirmat Aarón Cano, qui també ha assegurat que els i les noves agents de proximitat se seleccionaran detalladament perquè "no té res a veure un agent de la Divisió de Seguretat Viària o Atestats amb un agent que protegeix dones o un agent de proximitat que ha de tindre un coneixement exhaustiu del seu barri, els seus veïns i veïnes, amb un contacte permanent i fluid amb associacions i entitats, comerços, centres educatius ...". "La ciutat necessita una nova policia de proximitat, molt pròxima, molt empàtica, que previnga problemes de convivència, que derive servicis que estiga pendent de situacions quotidianes que afecten la vida dels seus veïns" ha afegit el responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana.

"La incorporació d'aquests 181 policies suposa un canvi de paradigma absolut perquè no és una mera quantificació de recursos, es tracta d'un canvi qualitatiu perquè és la presentació de la policia que requereix la ciutat amb noves capacitats, major formació, més recursos, afrontant les múltiples situacions d'una societat diversa" ha afegit Aarón Cano, després d'indicar que les 323 places de policia local convocades des de l'any 2015 rejoveniran la plantilla i corregiran el dèficit de convocatòries.

"Recuperem a la fi el nombre d'efectius que necessita aquesta ciutat. De fet, el nombre d'agents està en nivells de l'any 2012, 2013" ha afegit el regidor Aarón Cano per a qui aquestes noves incorporacions, les majors en els últims 25 anys a l'Ajuntament de València, seran "fonamentals per a projectar la policia del present i el futur de la ciutat", ha manifestat.

El regidor ha explicat que l'emergència climàtica, la pandèmia, la guerra, la violència de gènere, els problemes de convivència, els delictes d'odi, la salut mental i la prevenció del suïcidi, la soledat, en la qual viuen moltes persones vulnerables a la ciutat, fins a un canvi en l'oci com el "tardeo" generen canvis "impliquen també canvis en l'organització de la Policia Local, canvis que requereixen una major formació i també de més recursos per a garantir tots els drets i llibertats de la ciutadania, la seua convivència i també la seua seguretat".

Aarón Cano també ha explicat que el grup GAMMA, la Unitat de Medi Ambient, el Servici de Mediació, el departament de Projectes Europeus i també la Divisió de Seguretat Viària amb Atestats i el Servici d'Atenció a les Víctimes d'Accidents de Trànsit, inaugurat l'any passat, "reflectiran en les seues organitzacions els canvis que s'han produït".

Concretament, la Unitat de Convivència i Seguretat (UCOS) amplià l'any passat l'horari en el qual presta servei estenent-lo a la vesprada, quan anteriorment centrava la seua activitat en les nits i els matins o la recent integració entre el 112 i el 092, "perquè darrere sempre hi ha necessitats i canvis socials que requereixen reformes en les Forces i Cossos de Seguretat i Emergències que responguen a la nova realitat i a les noves necessitats".

"La mobilitat actual no té res a veure amb la mobilitat de fa cinc o deu anys. Tampoc les víctimes d'accidents d'un trànsit inexistent fa una dècada amb els vehicles de mobilitat personal. Les noves incorporacions permetran que reestructurem la Policia Local per a atendre els reptes presents i futurs. Una nova policia per a una nova ciutat" ha afegit el regidor que, així mateix, ha recordat que és "imminent una nova convocatòria que permetrà que s'incorporen 70 nous agents a la Policia Local". "D'aquesta manera arribarem al nivell màxim d'agents de la policia local en tota la història de la plantilla" ha assegurat Cano.

Els i les 181 agents que començaran a patrullar per la ciutat a partir de la pròxima tardor amb una formació que, gràcies a un acord entre el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, i el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències de la Conselleria de Justícia José María Ángel, "per a agilitar les incorporacions", es realitzarà en la central de la Policia Local de València en lloc de fer-ho a Xest, seu de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE).

Destacats