La Fe participa en el desenvolupament d'un nou aplicador de radioteràpia per al tractament del càncer de pell

L’Aplicador València, que és modele predecessor, s’utilitza en més d’un centenar d’hospitals de tot el món des de l’any 2008

Guardar

SAN_20161127_La_Fe_nuevo_aplicador_braquiterapia
SAN_20161127_La_Fe_nuevo_aplicador_braquiterapia

El servei d'Oncologia Radioteràpia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, concretament la unitat de braquiteràpia, ha col·laborat en el desenvolupament d'un nou aplicador de radioteràpia utilitzat per al tractament de càncer de pell no melanoma amb una superfície superior a 30 mm. Este nou aplicador ser podrà utilitzar per a tumors de diferent forma i grandària, de fins a 6-8 mil·límetres de profunditat.

Tal com ha explicat el doctor José Pérez Calataiud, cap de la unitat de Radiofísica en Radioteràpia de l'Hospital La Fe, "es tracta d'un dispositiu basat en l'Aplicador València, que s'utilitza ja en més de cent hospitals de tot el món, però que permet usar-se en lesions de major grandària, alguna cosa que s'estava demandant en molts centres estrangers".

L'Aplicador València ha mostrat des del 2008 uns resultats tan bons que ha aconseguit posicionar-se mundialment com un dels sistemes més demandats en tractament de càncer de pell. D'entre els seus avantatges, este mètode permet que els pacients només acudisquen sis o set sessions de pocs minuts, dues vegades per setmana, i la lesió desapareix. Gràcies a este instrument, que s'acobla a la unitat d'Alta Taxa, s'administra de forma homogènia la dosi, únicament, en la superfície lesionada, de manera que l'eficiència del tractament és major.

En este sentit, el benefici per als pacients amb l'Aplicador València és molt més elevat que el tractament de braquiteràpia convencional, ja que la radiació està molt més localitzada. A més, és substitutiu de la cirurgia en determinats casos, com en pacients que no han de sotmetre's a cirurgia o tenen contraindicacions. S'evita la repetició d'anàlisis clíniques, cites amb els especialistes, el pas pel quiròfan i les possibles cicatrius posteriors, la qual cosa comporta, també, a un benefici estètic per al pacient.

Així, el nou sistema parteix d'una nova idea: moure l'element radioactiu (iridi-192) dins de l'aplicador per a tractar tumors més grans i irregulars. El disseny del prototip per a provar este nou sistema s'ha realitzat en la Facultat de Física de la Universitat de València, a les mans de Facundo Ballester i Javier Vijande, la construcció l'ha dut a terme Elekta, igual que l'Aplicador València, i ha sigut la Unitat de Radiofísica en Radioteràpia de la Fe on s'han realitzat les proves. També ha participat l'Institut de Física Corpuscular, centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques i la Universitat de València.

L'Aplicador València s'utilitza per a tractar mitjançant braquiteràpia d'Alta Taxa de pacients amb càncers de pell no melanoma, fonamentalment de tipus basocel·lular. Els carcinomes basocel·lulars detectats precoçment són lesions de la pell poc profundes i xicotetes, localitzades sobretot en rostre, coll i mans, per ser zones més exposades al sol, i en menor mesura en tronc i extremitats. Són lesions diferents del melanoma, ja que no provoquen metàstasi. Afecten sobretot a majors de 50 anys, de pell clara i que han estat exposades durant temps a la radiació solar.

En els últims estudis clínics realitzats sobre l'Aplicador València s'evidencia que prop del 100% dels casos les lesions dels pacients han desaparegut amb excel·lents resultats cosmètics.

Arxivat a:

Destacats