La Fe empra un braç quirúrgic robotitzat en 60 intervencions de neurocirurgia en any i mig

Guardar

hospital-la-fe
hospital-la-fe

L'Hospital La Fe de València ha incorporat "de manera rutinària" la utilització d'un robot estereotàctic (braç quirúrgic robotitzat mínimament invasiu) en les intervencions de Neurocirurgia (principalment epilèpsia i Parkinson). Des de la seua adquisició en l'últim trimestre de 2018, s'ha emprat en 60 intervencions a pacients de Parkinson i epilèpsia.

Es tracta d'un equip tecnològic d'última generació que permet complementar la labor medicoquirúrgica gràcies al seu equip de navegació que arriba a zones del cervell amb màxima seguretat i precisió, segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.

De fet, en prop d'any i mig, l'equip de Neurocirurgia l'ha emprat en 60 intervencions, 40 per a pacients amb Parkinson i 20 amb Epilèpsia, a raó d'entre quatre i sis cada mes.

En el cas de pacients de Parkinson, a través d'aquesta nova tècnica s'aconsegueix reduir els símptomes d'aquesta malaltia neurodegenerativa i la dosi de medicació quasi a la quarta part, la qual cosa permet evitar o disminuir efectes adversos de la medicació, a més d'"una notable millora de l'expressió corporal amb menys tremolors i rigidesa".

Quant a pacients d'epilèpsia, s'aconsegueix implantar elèctrodes de registre cerebral per a la localització del focus d'epilèpsia. En algunes ocasions, la precisió aconseguida amb aquest robot ha aconseguit dur a terme procediments de termoablació sobre aquests elèctrodes i eliminar focus d'epilèpsia.

18 PACIENTS VAN DEIXAR DE PATIR CRISIS EPILÈPTIQUES

De les operacions realitzades fins ara, "s'ha intervingut a 20 pacients amb epilèpsia dels quals 18 han deixat de patir crisi", segons ha assenyalat el cap de secció de Neurocirurgia, Antonio Gutiérrez.

Gutiérrez ha afegit que "aquest braç robotitzat està incorporat a la rutina quirúrgica i permet, sobretot, aconseguir regions cerebrals més precises per a la implantació d'elèctrodes o dispensació de determinats fàrmacs".

Així, han sigut implantats amb aquesta tècnica 200 elèctrodes profunds cerebrals a pacients amb epilèpsia i 80 elèctrodes a pacients de Parkinson. Segons Gutiérrez, "el robot permet la implantació d'elèctrodes per a estimulació cerebral profunda i la realització d'estéreo-electroencefalografies en nombroses regions cerebrals corticals profundes, a la cerca dels focus d'epilèpsia i de les xarxes de propagació".

D'altra banda, cal destacar que l'Hospital La Fe és centre "pioner" a Espanya en neurocirurgia amb pacient adormit. D'aquesta forma, s'afavoreix a una medicina més humana gràcies als nous avanços tecnològics.

Arxivat a:

Destacats