La Fe compleix tres anys com a centre de referència europeu de l'envelliment actiu i saludable

Guardar

NUEVA_FE_envejecimiento
NUEVA_FE_envejecimiento

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe ha acollit esta setmana la jornada "Hacia un envejecimiento activo y saludable", organitzada en col·laboració amb l'Institut ITACA (Grup SABIEN) de la Universitat Politècnica de València, en la que s'ha difós el treball desenvolupat des de l'European Innovation Partnership in Active and Healthy Ageing (EIP-AHA) sent Reference Site (centre de referència) . Així mateix durant les sessions s'han compartit experiències d'altres països europeus i s'han donat a conéixer altres iniciatives semblants en l'àmbit de l'envelliment saludable.

"La Comissió Europea ha identificat envelliment actiu i saludable com un important repte social comú a tots els països europeos" segons ha destacat el doctor Bernardo Valdivieso, un dels responsables de la Unitat Conjunta d'Investigació en TIC Aplicades a Reenginyeria de Processos Sociosanitaris La Fe (ERPSS) de l'IIS La Fe, qui ha recordat que "EIP-AHA es va constituir per a proporcionar respostes innovadores a este desafiament, permetent als ciutadans de la UE portar una vida sana, activa i independent durant l'envelliment; millorar la sostenibilitat i l'eficiència dels sistemes sociosanitari i impulsar i millorar la competitivitat dels mercats de productes i servicis innovadores".

El paper d'IISLAFE com a responsable de la investigació que es du a terme en el Departament de Salut València La Fe ha sigut "donar suport i difondre les bones pràctiques com Reference Site durant el període 2013-2016 i donar suport a la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en la constitució del nou partenariat per a la crida de Reference Sites 2016", segons les seues paraules.

Com assegura l'investigador de l'institut ITACA-UPV, Vicente Traver, a través de la Unitat d'Investigació Conjunta amb l'IIS La Fe, des de la Universitat Politècnica de València s'ha aportat la tecnologia i les metodologies que han fet possible donar resposta als reptes i necessitats plantejades.

Repte social i econòmic

L'envelliment és un dels principals reptes socials i econòmics de les societats europees i afectarà tots els estats membres i a pràcticament a tots els àmbits d'actuació de la UE. S'estima que en 2025, més del 20% dels europeus tindrà més de 65 anys i es produirà un ràpid increment del nombre de persones majors de 80 anys.

Com les necessitats d'assistència sanitària de les persones majors són diferents, els sistemes de salut hauran d'adaptar-se per a oferir l'atenció adequada i continuar sent econòmicament sostenibles. Davant d'esta situació, la UE es va plantejar com a objectiu augmentar en dos anys l'esperança de vida amb bona salut dels europeus d'ací a 2020, per mitjà de la prevenció, un millor diagnòstic i una vida saludable

Per a aconseguir aquests objectius, l'associació es centrarà en tres aspectes. D'una banda, en la prevenció i promoció de la salut, per un altre en el desenvolupament i innovació en la tecnologia mèdica, medicaments i tractaments per a malalties cròniques i altres problemes relacionats amb l'edat i, finalment, en l'assistència sanitària i social integrada per a les persones majors, millorant les cures a domicili i els cures propis, i oferint noves solucions innovadores a gran escala per a l'assistència prolongada als majors.

Arxivat a:

Destacats