La Fe aplicarà el protocol sanitari d'atenció a víctimes d'agressions sexuals

Guardar

la fe
la fe

L'Hospital La Fe de València ha celebrat hui la V Jornada departamental contra la Violència de Gènere, centrada en el tema "La realitat de les agressions sexuals". Segons les últimes dades registrades, des de 2016 s'han documentat 155 casos d'agressió sexual múltiple, el 18% en la Comunitat Valenciana. A més, dels 533 agressors identificats en aquestes agressions, un 24% era menor d'edat. En el cas de la víctima, més de 35 tenia menys de 18 anys.

"Aquestes dades registrades els últims anys sobre agressions sexuals han propiciat que tant les institucions sanitàries com altres entitats involucrades en aquests delictes ens centrem a realitzar i difondre protocols d'actuació que ajuden a resoldre aquests casos, a més de proporcionar seguretat i acompanyament a la víctima", ha assenyalat la doctora Eva Marco Salvo, gerent del Departament de Salut La Fe durant l'obertura de l'acte.

En aquest sentit, la directora general de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Llanos Cuenca González, ha remarcat que "el protocol estableix que després de l'admissió en urgències, es codificarà el cas com a 'atenció de caràcter judicial', amb el corresponent part de lesions que emplenarà el personal facultatiu. A més, se li atendrà amb caràcter prioritari en els primers 30 minuts i la víctima serà derivada a Ginecologia si és dona, a Urologia en cas de ser home i a Urgències Pediàtriques en menors de 15 anys".

Així, la primera taula de la jornada s'ha centrat en el protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals, moderada per Amparo López Poveda, treballadora social i integrant de la Comissió de Violència de Gènere de la Fe, i en la qual han intervingut Palmira Muñoz Muñoz, responsable de la Unitat d'Igualtat de la conselleria de Sanitat, Ana Monzó Miralles, ginecòloga, cap d'estudis i integrant de la Comissió contra la Violència de Gènere de la Fe, Javier Millán Soria, director de l'Àrea d'Urgències de la Fe, i Ester Tornador Gaya, pediatra de l'Hospital General de Castelló.

En aquest sentit, també s'ha acollit una taula sobre coordinació interinstitucional en agressions sexuals, amb la presència de Pedro Viguer Soler, magistrat de l'Audiència Provincial de València, Mª Ángeles López Aleixos, mèdica forense de l'Institut de Medicina Legal de València, Ana Isabel Blas Serrano, inspectora de la Unitat de Família i Dona de la Policia Nacional de València i Mercedes Sánchez Guerrero, cap de programes contra la violència de gènere dels centres Dona 24 hores.

Per part seua, María José Lloria, directora d'Infermeria d'Atenció Primària del Departament La Fe i presidenta de la Comissió contra la Violència de Gènere del Departament, ha valorat el treball d'aquesta comissió en aquests cinc anys. "Hem passat d'accions de sensibilització i formació amb el personal sanitari i no sanitari del Departament La Fe a les accions de formació concretes en el cas de maltractament i agressió sexual. Estem incidint en la importància d'emplenar els comunicats de lesions correctament, a més d'atendre la víctima amb respecte i sensibilitat".

En aquesta cinquena edició l'Hospital La Fe ha comptat amb la presència d'Octavio Salazar Benítez, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Còrdova, qui ha oferit la conferència sobre "Masculinitat com a problema polític", presentat per Ángela Escribano Martínez, experta docent en violència de gènere i integrant de la Comissió de Violència de Gènere de la Fe.

La jornada ha comptat, com en edicions anteriors, amb l'actuació musical d'Eva Betoret Pérez, infermera de l'Hospital La Fe i cantautora.

Arxivat a:

Destacats