La facturació de l'hostaleria i l'oci valencià es desploma un 80% amb el tancament a les 17.00 hores

Guardar

concetracion-hosteleria
concetracion-hosteleria

La facturació mitjana de l'hostaleria i l'oci valencià s'ha desplomat un 80,3% després del decretat a les 17.00 hores que va entrar en vigor el passat 7 de gener, mentre que la despesa mig mensual és de 9.674 euros, la qual cosa suposa unes perdudes acumulades de quasi 100.000 euros per a cada pime des de l'inici de la pandèmia.

Aquesta és una de les conclusions de l'Estudi d'Impacte Econòmic de l'Hostaleria i l'Oci després del tancament decretat a les 17.00 hores elaborat la recentment constituïda 'Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria de la Comunitat Valenciana', integrada per 24 associacions i més de 500 empreses que han decidit posar en marxa aquesta nova patronal, impulsada per l''Acampada de l'Oci Nocturn', responsable de les mobilitzacions celebrades enfront del Palau de la Generalitat.

La nova Coordinadora ha donat a conéixer els resultats de l'estudi en un acte a les portes del Palau de la Generalitat en el qual ha lamentat "dantesques dades" que llança i que generen "la indignació d'un sector que es considera permanentment estigmatitzat i al qual se li apliquen les retallades més severes, mentre es continua gaudint de les rebaixes o de sopars a les sales de joc, en el pitjor pic de la tercera ona de la pandèmia".

En aquest context, la nova organització empresarial pretén "prioritzar la negociació política per a reclamar un pla d'ajudes econòmiques directes" que garantisca la supervivència de milers de bars, restaurants, cafeteries, locals d'oci i, amb això, milers de llocs de treball.

L'estudi indica que només el 14,29% dels locals d'oci de la Comunitat mantenen les seues portes obertes, amb una facturació del 8,4% respecte a les mateixes dates de l'any anterior, i un 85,7% s'han vist obligats a tornar a abaixar les persianes. A més, han hagut de reduir la seua plantilla en un 78,54% i les seues pèrdues econòmiques mensuals ascendeixen a 10.952 euros. Amb aquestes xifres, el 88,9% dels establiments assegura que no arribarà al 31 de març i ja han tancat el 28,57%.

Les dades sobre l'actual situació que viuen els hostalers de la Comunitat no són més esperançadors. El seu nivell de facturació respecte al mateix període de 2020 és d'un 22,9%, la seua plantilla està per davall del 40%, les seues pèrdues mensuals ascendeixen a 7.500 euros i el 88,2% de les pimes assegura que no pot fer front a aquests números més enllà del mes de març.

DEMANA "MÀXIMA CELERITAT" EN EL FONS COVID

Respecte a l'anunci del president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre la creació d'un Fons de Cooperació COVID, posat en marxa mitjançant la col·laboració transversal de les administracions autonòmica, provincial i local, la Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria valora positivament la definició d'un model de gestió mitjançant la col·laboració entre administracions.

No obstant això, des del col·lectiu remarquen que l'objectiu de rescatar al sector de les agències de viatge, els espectacles, l'oci i l'hostaleria "fa necessari revisar la xifra anunciada per Ximo Puig, tenint en compte que és clarament insuficient i que suposaria aportacions de 2.500 euros per a les pimes dels sectors als quals es pretenen dirigir les ajudes".

A més, l'organització demana "màxima celeritat" en la seua assignació, perquè "després de 10 mesos sense activitat, els establiments no tenen més capacitat de resistència i necessiten rebre les ajudes com més prompte millor".

En els pròxims dies tindrà lloc una reunió amb els secretaris autonòmics de Turisme i de Seguretat i Emergències, amb els quals l'entitat espera "poder avançar en la definició dels mecanismes de tramitació d'aquestes ajudes, els criteris per a poder-se acollir a aquestes, els trams de distribució de les quanties econòmiques i la tramitació dels expedients".

Destacats