La Devesa del Saler serà un dels espais naturals més vigilats per evitar incendis

Guardar

0616 Devesa el Saler (1)
0616 Devesa el Saler (1)

Reunió Devesa Saler

Durant l’estiu que està a punt de començar, la zona de la Devesa del Saler serà un dels espais naturals més vigilats d’Europa –si no el que més– per a evitar el risc d’incendis, segons han destacat tant la responsable de l’Àrea de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez, com el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, que este matí han presentat conjuntament l’operatiu i protocol d’actuació en què s’incidix en l’augment de la protecció de les zones habitades en coordinació amb els veïns, alhora que es treballa ja en la futura incorporació de nous i més avançats sistemes de detecció i immediata intervenció en cas de foc.

La presentació de l’operatiu al costat del llac del Saler ha estat precedida per una reunió de la comissió de seguiment, celebrada a la Casa Forestal amb participació dels veïns de les torres d’habitatges enclavats dins de l’àmbit de la Devesa, a l’entorn de les quals ja s’han realitzat diverses labors previstes en un protocol d’actuació que tenia com a objectiu “augmentar la vigilància i prevenció, reduir al mínim el temps de resposta i potenciar al màxim la capacitat d’intervenció en l’extinció d’incendis”. L’operatiu per a este estiu de 2016 destaca per un significatiu augment del nombre d’efectius humans i materials disponible, “al costat d’un pla de patrulles de vigilància per l’interior de la Devesa i una millor coordinació dels recursos i mitjans en tot l’àmbit del Parc Natural de la Devesa-Albufera”. Enguany, com una de les novetats, les labors de vigilància inclouen el patrullatge a cavall per part d’efectius de la Policia Local.

La responsable municipal de Protecció Ciutadana ha destacat igualment que “com a principal novetat d’enguany, els dies que es decrete el nivell 3 de preemergència les patrulles dels bombers humitejaran els habitatges de les zones habitades: els edificis 4, 6, 8 i 10 de la Gola del Pujol seran humitejats tant a l’inici del dia com al final amb la finalitat d’augmentar la humitat relativa i amb això reduir el risc d’inici i la propagació d’un incendi”, segons ha destacat Sandra Gómez.

Una xarxa de 83 hidrants cobrix la totalitat del Parc Natural de la Devesa, on ahir mateix es va obrir la posta de voluntaris de Protecció Civil com a punt de suport. Les patrulles de voluntaris de Protecció es mantindran fins a l’11 de setembre, i entre les seues comeses, a més de la vigilància dissuasòria davant d’actituds incíviques o l’alerta de qualsevol focus de foc, hi haurà la d’informar els ciutadans sobre quines són les condicions d’ús i gaudi del nostre parc, i també s’encarregaran de mantindre lliures els vials d’accés i emergència”.

Quant a la Policia Local, els recursos inclouen dos patrulles doble Duna, equipades amb quads, motocicletes o vehicles tot terreny, que van començar a funcionar el 19 de maig i continuaran la seua labor fins al 9 de setembre; patrulles de Policia Local de barri unipersonals, una parella de cavalleria i una unitat de la Patrulla Verda. “Fins que va arribar la nova corporació, la Unitat de Cavalleria pràcticament només es dedicava a funcions protocol·làries que no tenien res a veure amb l’acció directa policial, i ara li hem donat un ús de servici públic al ciutadà, i un dels llocs on volem que patrullen i vigilen és ací. Ells poden veure coses de les quals a peu és molt més difícil adonar-se”.

Implantació de nous sistemes.

El regidor de Devesa-Albufera, s’ha referit al fet que este estiu “com a novetat, també està previst que vinguen persones de reforç durant quatre mesos a través del Servici d’Ocupació, amb una brigada de disminució del risc d’incendis composta per 8 persones; una brigada de neteja del bosc, amb 6 persones, i 10 persones més dedicades a labors d’educació ambiental. En total, el Servici de Devesa-Albufera comptarà amb 71 persones.” També s’està gestionant la incorporació de més efectius procedents dels programes de voluntariat ambiental”.

Els dos integrants del govern municipal s’han referit a la possible futura introducció d’un sistema molt avançat de detecció i intervenció en cas d’incendi similar al que ja s’està utilitzant al Vedat de Torrent. “És un sistema contra incendis molt interessant a través de càmeres de vigilància que connecten amb un sistema de canons d’aigua. Tenen sensors que, segons les condicions climàtiques, posen immediatament en marxa el sistema d’aspersió mitjançant canons d’aigua. Estem valorant este sistema avançat, que seria com la guinda del pastís de protecció de la Devesa-Albufera. Tenim una xarxa d’hidrants molt extensa, el Parc de Bombers, el Servici de Devesa-Albufera, però volem anar a més”, ha dit Campillo.

Arxivat a:

Destacats