La decisió sobre la celebració de les Falles s'ajorna fins al pròxim dilluns

Representants del sector faller volien eixir de la reunió amb una possible data per a la celebració de les Falles

Guardar

Ofrenda 2019
Ofrenda 2019

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha mantingut, aquesta vesprada, una reunió amb el president i la vicepresidenta de Junta Central Fallera, així com amb representants de la Interagrupació de Falles de València, la Federació de Falles de Primera A, la Federació de Falles d'Especial i la Federació de Falles de Borriana per a abordar la celebració de les Falles que, sens dubte, estaran marcades per la pandèmia. Les expectatives eren eixir de la reunió, almenys, sabent si es podrien celebrar durant els mesos d'estiu. No obstant això, ha prevalgut la falta de consens, ja que s'han emplaçat a una nova reunió dilluns que ve, 10 de maig, una vegada haja finalitzat l'estat d'alarma.

El president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha explicat que "dilluns que ve, després de la reunió interdepartamental, es perfilaran les dates i de quina manera es podran celebrar les Falles, ja que la campanya de vacunació no està avançant com s'esperava". Així i tot, ha apuntat, "la bona notícia és que les Falles de 2021 seran una realitat".

Des d'un primer moment han sigut tres les dates que s'han remenat: el mes de juliol, a principis de setembre o a l'octubre, fent-les coincidir amb el 9 d'Octubre. Cap de les dates s'ha descartat. I és que tot dependrà del ritme de vacunació i de la situació epidemiològica que, en aquests moments, es troba més favorable que mai, tenint en compte que la Comunitat Valenciana no només és la comunitat autònoma amb la incidència més baixa, sinó que porta un mes amb un risc de transmissió baix en estar per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants.

El que si que sembla que és més clar és que no seran unes Falles a l'ús, perquè com ja va apuntar l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, "les de 2021 seran unes Falles de transició". Una postura que també comparteix el sector faller. De fet, com assenyalava Guillermo Serrano, president de la Interagrupació de Falles, en una entrevista a aquest diari, "encara que tenim clar que no hi haurà revetles ni actes multitudinaris, sí que estem plantejant la possibilitat de poder celebrar alguns actes a nivell de cada comissió, com a cercaviles, concursos de paelles o, fins i tot, l'Ofrena".

Totes les veus estan d'acord que enguany toca reinventar-se, però el que tampoc volen són "unes Falles de plantar i cremar". "Volem tancar l'exercici faller de manera digna" per a posar ja el focus en les Falles de 2022.

L'obertura dels casals fallers, en el centre del debat

Un altre dels punts que s'ha abordat durant la reunió ha sigut l'obertura dels casals. Fins al moment, tan sols estaven oberts per a tasques administratives. No obstant això, les comissions falleres demanen la seua reobertura per la funció cultural que exerceixen. Com han explicat els representants fallers després de la reunió, "la pròxima setmana es detallarà la desescalada per als casals".

Arxivat a:

Destacats