La Comissió Territorial d'Urbanisme aprova definitivament el PEP de Ciutat Vella

Guardar

PEP -Ciutat- Vella
PEP -Ciutat- Vella

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha anunciat que la Comissió Territorial d'Urbanisme ha donat llum verda al Pla Especial de Protecció (PEP) de la Ciutat Vella, la principal finalitat de la qual és protegir el caràcter residencial dels més de 2250 immobles que configuren l'àrea de predominança residencial i unificar la normativa aplicable en el centre històric. “Aquesta aprovació suposa el primer objectiu complit de la trobada del Palau de Congressos” ha assenyalat Gómez.

El Pla Especial de Protecció de la Ciutat Vella ve ideant-se des de Juliol de 2018 i, després d'una segona exposició pública, es va produir la seua aprovació provisional per part de la Comissió d'Urbanisme presidida per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez. Ara, després de la seua aprovació definitiva per part de la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat el PEP, ja és una realitat.

El PEP de Ciutat Vella presenta una sèrie de reptes, entre els quals destaca el manteniment del teixit residencial i la recuperació de la població, limitant per a això la tercialización del districte i contenint l'avanç dels apartaments turístics. Per a això es van suspendre les llicències fins a l'aprovació definitiva del pla, que protegeix l'ús residencial de la majoria d'edificis del centre històric, excepte en el barri de Sant Francesc. Per a edificis de tipologia no residencial, palatina, senyorial o singular es contempla la possibilitat de l'ús comercial, d'oficines o hoteler, però mai d'apartaments turístics i sembre sota l'autorització de la Comissió Municipal de Patrimoni.

Després de la segona exposició es van introduir certs canvis que van ajudar a definir millor els àmbits d'actuació d'aquest. En primer lloc, es va ampliar l'àmbit de Predominança Residencial de l'àrea de qualificació residencial, que ara anirà des de la zona de Intramurs del barri de Seu de Xerea fins al carrer la Pau –aquesta inclosa- i també els habitatges que es troben entre l'Avinguda de l'Oest i Sant Vicent i els carrers Adressadors i Gravador Selma, incloent la pròpia avinguda.

En segon lloc, es va estendre l'àmbit de Predominança del Comerç Tradicional i Establiments Emblemàtics, que inclou ara com a nous eixos comercials tradicionals els carrers Navellos, Micalet i les Places de la Verge i de la Reina. A més, amb l'objectiu de mantindre un equilibri entre l'ús residencial i la resta d'usos no residencials, es va delimitar que la superfície construïda de locals no residencials no podrà ser superior al 50% del total de la superfície construïda de l'edifici.

En tercer lloc, es va implantar un règim transitori per als habitatges turístics ocasionals (les que es poden llogar fins a 60 dies a l'any) i es va establir que fins que no s'adopte una ordenança que establisca els mecanismes de control i sanció, aquesta modalitat d'apartament turístic no serà compatible.

Aquesta última versió provisional del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella és la que es va aprovar temporalment i la que ha sigut aprovada definitivament per la Conselleria. “Protegim el caràcter residencial del districte i el nostre patrimoni històric. És un bon pla que parla de la València que volem, i de com la València del segle XXI ha de conviure amb les València del passat” ha comentat la vicealcaldessa Sandra Gómez.

Arxivat a:

Destacats