La Comissió Ciutat-Port presenta un manifest davant l’ampliació del Port de València

L'entitat fa mesos que denuncia aquest pla que preveu una inversió pública de 400 milions d'euros

Guardar

3fffacd6-00d0-4c43-aacb-bf50e0a05dcf_16-9-discover-aspect-ratio_default_0
3fffacd6-00d0-4c43-aacb-bf50e0a05dcf_16-9-discover-aspect-ratio_default_0

La Comissió Ciutat-Port, composta per diverses entitats mediambientals i veïnals, ha posat en marxa un manifest davant l'ampliació del port de València, ja que la consideren "el major atemptat mediambiental al qual ens enfrontem" i que es preveu una inversió pública de 400 milions d'euros. Una campanya, que es va iniciar el passat 30 d'octubre amb el lema 'Menys port, més València' i amb l'objectiu de sensibilitzar i sumar voluntats en defensa del territori.

Així, manifesten que l'ampliació del port no pot fer compatible el creixement econòmic amb el respecte del medi ambient, que errors passats no poden avalar errors més grans en el futur, que ha sigut una planificació a la carta per a empreses en enfront del dret de decidir de la ciutadania i manifesten gastar els diners en el realment important i urgent: canvi climàtic i planificar per al bé comú.

Efectes irreversibles

"Els efectes que ja ha causat el port i els que vindran de l'ampliació sobre les platges, l'Albufera, la qualitat de l'aire i l'aigua sobre la salut són de tal magnitud, de tal cost per a l'erari públic, que és impossible que el projecte de l'ampliació siga acceptable ni social, ni ambientalment ni econòmicament", afirma el manifest.

Des de l'organització, són partidaris d'interrompre el projecte per a no determinar irreversiblement el model de ciutat els 100 anys vinents. A més, aquesta ampliació implicaria més de 4.000 milions d'euros de diners públics per tal que siga funcional i tindria uns efectes sobre la salut importants i que ens "endeutarà de tal forma que no podrem desenvolupar un model de ciutat divers, de proximitat i sostenible".

Per tant, des de la Comissió Ciutat-Port exigeixen la retirada immediata del projecte, prioritzar les inversions públiques i reassignar les previstes per a l'ampliació del Port, la definició i l'aplicació immediata de plans de control i reducció d'emissions de contaminacions atmosfèrica i acústica i impulsar un nou model de governança dels ports que done més veu als territoris afectats.

El manifest acaba fent una crida al president de la generalitat Ximo Puig, el conseller de territori Arcadi España i l'alcalde de València Joan Ribó, perquè "vetllen per la ciutadania que representen, i prenguen una posició decidida i activa a favor de l'interés general de la ciutadania i no d'interessos particulars d'empreses privades, i aturen el projecte d'ampliació del port de València, per impulsar altres iniciatives sostenibles socialment, econòmicament i ambientalment, lliures de gasos d'efecte hivernacle i carboni, que posen la vida al centre".

Destacats