La Comissió 9 d'Octubre es concentra davant les Corts baix el lema "drets, autogovern i llengua"

Guardar

Xisco-Navarro_9 DOctubre-67
Xisco-Navarro_9 DOctubre-67

Un dels agents més participatius i col·laboradors entorn el dia dels valencians i valencianes, el 9 d'Octubre, és la Comissió 9 d'Octubre, la qual cada any organitza la manifestació més multitudinària, reivindicativa i mediàtica del territori valencià. Aquesta comissió està formada per sindicats, associacions, plataformes i fins i tot partits polítics d'esquerra que defensen la llengua, els drets i l'autogovern valencià.

No obstant això, la pandèmia de la COVID-19 ha tenyit per complet tots els actes tradicionals que s'organitzaven al voltant d'aquesta fita obligant-los a adaptar-se a les noves circumstàncies i com no, a les noves mesures de seguretat i sanitàries.

Baix el lema "Construïm el País Valencià: drets, autogovern i llengua", les entitats, sindicats i partits s'han concentrat a les portes de les Corts Valencianes, "seu de la sobirania popular valenciana" una concentració amb aforament controlat i convocatòria a mitjans de comunicació, ja que, enguany, la festa ha arribat marcada per la pandèmia de la COVID-19, "que tant de dolor ha causat", han recordat els col·lectius en el manifest que s'ha llegit allí mateix.

El quid de la qüestió d'aquesta concentració, han apuntat les entitats que formen part de la Comissió 9 d'Octubre, ha estat que "la pandèmia no ha tingut només greus conseqüències en l'àmbit sanitari, sinó, com a mínim, en dos altres àmbits: en primer lloc, en l'econòmic i social; i en segon lloc, en el de l'autogovern, els drets i la llengua".

La concentració ha estat organitzada per reclamar respecte a l'autogovern del poble valencià i, per tant, rebutjar "les temptacions de continuar envaint competències autonòmiques", anunciaven. D'aquesta manera, l'organització reclama "respecte als drets nacionals i socials dels valencians i valencianes, un nou model de finançament que acabe amb l'espoli fiscal i una política activa de creació de treball i de recuperació dels serveis socials". A més, segons el manifest llegit a la concentració, es reclama també "respecte per la llengua del poble valencià, que és –no ho oblidem– oficial al País Valencià, una Llei d'Igualtat Lingüística, la fi de la censura de TV3 amb la plena reciprocitat de les ràdios i televisions que emeten en valencià, la plena participació en l'Institut Ramon Llull i la no discriminació del valencià en les comunicacions oficials, institucionals, administratives i sanitàries", han conclòs.

La Comissió 9 d'Octubre està integrada per les entitats Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació Cívica Valenciana (ACV) Tirant lo Blanc, Ca Revolta, Decidim, Escola Valenciana, Fundació Nexe, Plataforma per la Llengua, Societat Coral El Micalet; els sindicats d'Estudiantes Bloc d'Estudiants Agermanants (BEA) i A Contracorrent; els sindicats CCOO-PV i Intersindical Valenciana; i els partits Compromís, ERPV, EUPV i Podem.

A l'acte han assistit, en representació de les diferents entitats organitzadores, Toni Gisbert d'Acció Cultural del País Valencià; la diputada de Compromís, Papi Robles; la portaveu de Compromís i coordinadora del BLOC, Àgueda Micó i la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima, entre altres.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats