La ciència arriba als bars de València

Pint of Science es celebrarà del 14 al 16 de maig

Guardar

Las- Naves
Las- Naves

València acull la quarta edició de Pint of Science (#Pint18VLC), una iniciativa organitzada per Las Naves juntament amb 18 centres d'investigació valencians, que se celebra simultàniament en 57 ciutats espanyoles i en 272 ciutats de 20 països arreu del món. L'objectiu de la campanya és dur la ciència a espais no habituals, com són els bars.

L'any passat, més de 800 persones s'aproparen per a participar d'aquest esdeveniment, i van tindre l'oportunitat d'acostar-se a matèries com ara l'astrofísica, la neurociència, la biodiversitat o la nanotecnologia, és a dir, la investigació científica que es fa a la nostra ciutat, "i tot això regat amb cervesa i amb una bona doses d'humor i entreteniment", en paraules dels seus organitzadors.

El festival tindrà tres dies de duració i es desenvoluparà a quatre bars de València: Ben's Inn, Ca Revolta, Café Mercedes Jazz i La Mosqueta, amb l'objectiu, un any més, d'aproximar el treball dels investigadors i investigadores valencianes al públic en general, amb un to relaxat i entretingut. Durant els dies 14, 15 i 16 de maig, amb entrada lliure i gratuïta, els bars participants obriran les seues portes a les 19 hores per deixar entrar a la ciència.

Les xerrades estan organitzades per temàtiques en cadascun dels bars. Al Ben's Inn (plaça d'Hondures, 12) se celebrarà la sessió «De los átomos a las galaxias», amb conferències sobre astrofísica, nanotecnologia i química. Al Café Mercedes Jazz (carrer Sueca, 27) tindrà lloc la sessió «Nuestro cuerpo», sobre salut, medicina, biologia, bioinformàtica i epigenètica. Ca Revolta (carrer Santa Teresa, 10) acollirà «Mente maravillosa», la tanda de xerrades que girarà al voltant de la neurociència, el funcionament del cervell, o malalties com l'alzheimer, l'autisme o la depressió. I, per últim La Mosqueta (carrer Utiel, 9) que en la sessió «Planeta Tierra» se centrarà en temes com la biodiversitat, el canvi climàtic o la sostenibilitat.

El Pint of Science d'enguany compta amb 57 ciutats espanyoles participants i 272 ciutats de 20 països d'arreu del món, i espera repetir l'èxit de les anteriors edicions. En 2017 s'aproparen al Pint of Science de València més de 800 persones; A Espanya, 17.500.

A València aquesta trobada entre investigadors i investigadores i el públic en els bars reunirà una trentena de científics i científiques (més de la meitat, 17, són dones) procedents de 18 centres d'investigació, com ara el Jardí Botànic de la Universitat de València, l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, el Parc Científic, el Centre d'Investigació en Xarxa en Salut Mental (CIBERSAM), el Centre d'Investigació Príncep Felip, la Fundació FISABIO, l'Institut Mixte de Tecnologia Química (CSIC-UPV), l'Institut de Ciència Molecular (ICMOL), el Centro de Tecnologia Nanofotònic de València, o l'Oceanogràfic, entre d'altres.

SUPORT A LA CIÈNCIA I LA SEUA DIVULGACIÓ

Des de Las Naves i l'Ajuntament de València s'organitza el Pint of Science braç a braç amb els centres d'investigació, entitats col·laboradores i els mateixos investigadors i investigadores valencianes. El regidor d'Innovació Roberto Jaramillo destaca el suport institucional des del Govern municipal al treball d'aquests científics i científiques. «El festival és una oportunitat única per conéixer la seua tasca i per a valorar els nostres centres d'investigació i les nostres universitats públiques, així com impulsar la necessària divulgació científica», destaca. «Seguir fomentant i organitzant any rere any el Pint of Science des de Las Naves és també un suport exprés a la ciència, un reclam per a invertir en ella i en innovació, tan vital totes dues per a un necessari canvi de model productiu».

Pint of Science és una iniciativa que va sorgir en 2012 al Regne Unit de la mà dels investigadors de l'Imperial College de Londres Praveen Paul i Michael Motskin, que posaren en marxa l'esdeveniment «Coneix els investigadors", amb el qual portaren a pacients afectats de pàrkinson i alzheimer als laboratoris per veure exactament què és allò que s'estava fent en la investigació de les seues malalties. Quan Paul i Motskin comprovaren l'interés de la gent, decidiren que, igual que ells anaven als laboratoris per arrimar-se a la ciència, la ciència podia anar a buscar a la gent, si no a les seues cases, almenys als bars. La iniciativa es va estendre ràpidament entre investigadors i investigadores, i a través d'una xarxa de contactes arribà a diversos països.

En Espanya, la iniciativa s'articula des de l'Associació de Divulgació Científica "Pint of Science España" amb seu a Vitoria-Gasteiz. L'organització la formen persones que en el seu temps lliure i sense ànim de lucre, recluten noves ciutats per al festival.

Destacats