La Casa de les Roques més prop de ser Museu Oficial de València

La Casa de les Roques s’inaugurava l’any 1447

Guardar

rocas-corpus
rocas-corpus

Programació del Corpus 2018

València es troba immersa en la celebració del Corpus, encara que serà el cap de setmana vinent quan tinguen lloc els actes més commemoratius i tradicionals d'aquesta festivitat religiosa, com la Desfilada del Convit o la Poalà. No obstant això, un dels elements més característics d'aquestes dates, sens dubte, són les Roques, uns carros triomfals que representen escenes bíbliques i que, durant l'any, valencians i turistes poden visitar en la Casa de les Roques, un edifici amb molta història, ja que va ser Pedro IV, el Cerimoniós, qui va autoritzar la seua construcció. Un espai únic, situat al carrer Roques, 3, que es va inaugurar en 1447.

No obstant això, prompte es van adonar que era un espai insuficient per a albergar les famoses Roques. Així, es va acordar la compra d'una casa antiga, situat en el carrer Roteros, on es va poder ampliar un dels espais més emblemàtics de la ciutat, i que més cultura i tradició alberga en el seu interior. D'aquesta manera, no és d'estranyar que des del Consistori s'hagen proposat aconseguir el reconeixement com a museu oficial de la Casa de les Roques.

La Regidoria de Cultura Festiva va impulsar la restauració de les Roques durant els darrers anys i ja en 2017 es va continuar amb la dignificació de l’espai amb una completa reforma museogràfica que va incloure panels explicatius en tres idiomes, la instal·lació de pantalles amb audiovisuals sobre la festa en sis idiomes, la nova divisió i denominació de les diferents sales (Mitològica, dels Cavallets, de les Al·legories i del Rotllo del Corpus), la reubicació d'elements expositius, una nova il·luminació i pintura en les sales, una nova imatge corporativa i banderoles exteriors, així com la inauguració de la Sala dels Cavallets com a nova sala d'exposicions temporals.

Així mateix, va ser al gener d'aquest mateix any, quan van començar les obres necessàries per a aconseguir eixa homologació definitiva per part de la Generalitat Valenciana. Per això, es van realitzar treballs per a la protecció d'antiincendis de l'escala central, així com per a garantir la seguretat de treballadors i visitants. En eixe moment, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, anunciava que 'es tracta d'una millora gràcies a la qual el Museu del Corpus ja reunirà tots els requisits per a ser homologat pròximament com a museu oficial de la Generalitat, una consideració que ja es va aconseguir per al Museu Faller'.

Tot apunta al fet que aquest desig, prompte, es farà realitat. La Comissió de Desenvolupament Humà, Educació, Joventut, Esports i Cultura de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest matí, per unanimitat i a petició del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, elevar a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport la sol·licitud per regularitzar la situació del Museu del Corpus - Casa de les Roques com a museu oficial, segons la normativa vigent de la Generalitat.Un pas molt significatiu, aprovat per unanimitat, que avança en la dignificació de la festivitat del Corpus. Una moció que la ciutadania espera la seua aprovació, ja que les roques, eixos carros triomfals que formen part de la memòria col·lectiva de tots els valencians, ja se situaven l'any 1373.

Horari de visita de la Casa de les Roques

De dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 i de 15 a 19.00 hores.

Diumenge i festius, de 10.00 a 14.00 hores (Són festius a València els dies 2 i 9 d'abril, el 15 d'agost, el 9 i 12 d'octubre, l'1 de novembre i el 6 i 8 de desembre).

Arxivat a:

Destacats