La campanya '#TrieEstimar' anima als homes i el seu entorn a prendre la iniciativa per a eradicar la violència masclista

Guardar

campaña_contra_violencia_machista_uv
campaña_contra_violencia_machista_uv

La Universitat de València (UV) ha llançat la campanya '#TrieEstimar', una iniciativa "pionera" en interpel·lar directament als homes i animar-los a ells i al seu entorn a prendre la iniciativa per a iniciar un procés de canvi i, d'aquesta forma, eradicar la violència masclista.

La campanya s'emmarca en el Programa Context d'intervenció psicosocial de la UV que preveu la violència de gènere a través del treball amb homes, i compta amb el suport i la col·laboració l'Associació PSIMA i la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

La iniciativa ha sigut presentada aquest dimarts per la catedràtica de Psicologia Social de la UV i directora del Programa Context, Marisol Lila; la presidenta de l'Associació PSIMA i especialista en intervenció amb home que exercixen violència, Elena Terreros, i els il·lustradors de la campanya, Luis Demano i Diego Mir.

L'acció està dirigida als homes per a promoure l'establiment de relacions d'amor lliures de violència, i és pionera per interpel·lar i cridar a l'acció als homes que exerceixen violència en les seues relacions de parella, davant el que Context els ofereix una eixida.

Terreros ha detallat que el projecte de Context està molt estructurat, amb un tractament d'intervenció psicosocial en el qual treballen amb un pla motivacional individualitzat, en el qual els agressors es marquen els seus propis objectius de canvi. A més, compten amb una intervenció de caràcter grupal, amb una durada d'al voltant de nou mesos i un seguiment que dura al voltant de dos anys.

En aquest sentit, ha destacat que el treball en grup és el que té "major efectivitat" i ha explicat que en ell treballen la ira, la gelosia, la gestió emocional, qüestions de gènere i l'assumpció de responsabilitat de l'acte de violència, ja que "en la majoria de casos solen minimitzar o culpabilitzar la víctima".

La imatge de la campanya és un binomi amb una part d'un cor i el costat "més negatiu" d'una relació de parella amb violència física i verbal. A través d'unes caselles que imiten la burocràcia, els homes han de triar '(e)stime' o '(lla)stime', per la qual cosa els obliga a posicionar-se "entre l'amor i una cosa que no ho és", ha detallat Mir.

Així mateix, Demano ha ressaltat l'"agressivitat visual" dels cartells, que visibilitzen la violència a través de gotes de sang i objectes que danyen, com una cadena, un ham o un cinturó, encara que ha apuntat que "sense criminalitzar en excés", doncs podria provocar "rebuig" a l'interpel·lat i la campanya no funcionaria.

SET CARTELLS DIFERENTS

La iniciativa compta amb set cartells diferents, amb diferents imatges i frases com 'Quan em diu "no" vol dir "no"', 'Ella no és meua, és la meua companya', 'Deixaré de controlar-la i aprendré a controlar-me', 'La seua opinió és tan vàlida com la meua' o 'Sospite que un conegut maltracta la seua parella'.

D'aquesta forma, la gràfica pretén motivar per a donar el primer pas cap a la transformació, un camí que comença amb una presa de decisió i continua amb un procés de desaprenentatge de conductes i clixés assimilats sobre les relacions de parella.

En aquest context, Lila ha assenyalat que la campanya es va testar amb els grups d'homes que participaven en la intervenció i ha apuntat que els va costar entendre "que vol dir i quina lletra triar", però ha puntualitzat que això "fa que prenguen més consciència; la campanya arriba més perquè hi ha una reflexió per a entendre-la".

Així mateix, ha lamentat que altres iniciatives se centren en la víctima i la culpabilicen. "Quan veus a algú que pateix, et convences que no et va a passar, existeix la sensació de que alguna cosa haurà fet", ha criticat.

DUPLICAR ELS PARTICIPANTS VOLUNTARIS

D'altra banda, Lila ha ressaltat que creu que la iniciativa podria tindre impacte a nivell nacional i ha destacat el seu poder de conscienciació social, més enllà que augmente el nombre de participants en el programa.

No obstant açò, Terreros ha detallat que de l'any passat a aquest s'ha incrementat un 15 per cent l'entrada d'homes que arriben de manera voluntària a través de jornades de sensibilització, per la qual cosa esperen que amb aquesta iniciativa "almenys ho duplique".

La presidenta de PSIMA ha comentat que, actualment, el projecte té 120 homes en intervenció activa i 160 en etapa de seguiment de la intervenció; a més d'un grup de reforç per a qui vol seguir treballant, al qual els homes acudeixen voluntàriament. "La majoria, el 80%, estan condemnats per violència de gènere i estan obligats a assistir", ha apuntat; mentre que el 20% acudixen voluntàriament, una xifra que esperen equilibrar amb aquesta iniciativa.

AUGMENTAR LA SEGURETAT DE LES VÍCTIMES

Context és un programa que, amb 13 anys d'experiència, ha atès més de 900 homes per a augmentar la seguretat de les dones víctimes evitant nous episodis de violència, previndre la conducta violenta sobre futures dones, evitar la victimització de les i els menors i impedir la transmissió intergeneracional de les conductes abusives.

El programa es basa en la idea que la violència contra la dona és un problema eminentment social que es manté, en bona mesura, per la tolerància de l'entorn de les persones implicades, per la qual cosa aquest tipus de campanyes són necessàries. Així, ajuda a aprendre a interactuar amb la parella de manera respectuosa i positiva.

L'acte de presentació de la campanya al públic tindrà lloc aquest dimarts a les 18.00 en la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau.

Destacats