La campanya ‘Reciprocitat Ara!’ lluita per a poder veure TV3 al País Valencià

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha anunciat la moció que es durà a terme aquesta setmana per a demanar la reciprocitat dels mitjans públics valencians, catalans i balears

Guardar

IMG_20200305_152144
IMG_20200305_152144

El passat 3 de gener es va iniciar una campanya a les xarxes socials anomenada ‘Reciprocitat Ara!’ en què es demana la reciprocitat dels mitjans públics valencians, catalans i balears, és a dir, que tant la televisió com la ràdio de les tres comunitats autònomes amb llengua comuna es puguen veure i escoltar en tot el territori de parla catalana. Així, els canals públics com TV3 o IB3 (televisió pública de les Illes Balears) es podrien visualitzar al territori valencià. La voluntat de fer efectiva la reciprocitat respon a dues qüestions fonamentals: la demanda social i el fet de ser un dret dels ciutadans.

El senador de Compromís, Carles Mulet, a través del seu grup parlamentari Esquerra Confederal, portarà al Ple aquesta setmana una moció en què s’exigirà l’atribució de freqüències corresponents per poder dur a terme la reciprocitat dels mitjans públics. La moció compta amb el suport d’entitats de defensa de la llengua valenciana com Decidim, Plataforma per la Llengua, Intersindical Valenciana, Escola i el SEPC. Mulet s’ha referit a la moció com “una manera de pressionar”, ja que no és vinculant.

Aquesta moció es va dur al Ple l’any 2017, però la majoria absoluta del PP al Senat va impedir que el resultat fora favorable: 21 representants del PSOE, ERC, PdeCAT, Compromís i Podem van votar a favor, mentre que 31 representants del PP en contra. Ara, la situació ha canviat, ja que, en cas que els grups que van votar a favor ho feren de nou, s’aconseguiria la majoria absoluta necessària per a defensar la reciprocitat.

Mulet és optimista i considera que “hi ha una majoria estable i suficient per a prendre mesures urgents en la matèria” i ha alertat que “el desenvolupament del Segon Dividend Digital (un mandat europeu), pel qual es va alliberar l’espectre radioelèctric per desplegar futures xarxes de telecomunicacions 5G, dificultara l’assumpte”. Segons la Decisió d’Execució de la UE, la banda per aplicar la tecnologia 5G ha d’estar plenament disponible abans del 30 de juny de 2020, de manera que la reciprocitat hauria d’aplicar-se abans d’aquesta data, ja que hi haurà una major disponibilitat de freqüències.

Fins al moment, els arguments per no aplicar la reciprocitat són de caràcter tècnic. L’espectre radioelèctric és un recurs finit i, amb la incorporació de la banda de freqüències de la tecnologia 5G, l’espai per aplicar la reciprocitat quedaria reduït. De manera que l’única opció alternativa és la utilització de la multiplexació estadística per augmentar els canals, és a dir, l’espai que actualment ocupen les televisions i ràdios autonòmiques s’hauria de repartir de manera diferent perquè caberen altres televisions autonòmiques com TV3 o IB3. Des del govern valencià s'ha mostrat la intenció d’implantar un segon canal de televisió d’À Punt, que llevaria espai per a la reciprocitat, però des de les entitats que suporten la moció opinen que no és incompatible.

En la presentació de ‘Reciprocitat Ara!’ s’ha volgut deixar clar que no substitueix les múltiples campanyes que s’han dut a terme en defensa de la llengua des d'anys enrere, sinó que és una campanya que suporta les altres. ‘Reciprocitat Ara!’ va nàixer en Twitter, i a través del compte es realitza un tuit diari demanant la reciprocitat i citant els actors implicats. Pròximament ampliaran la difusió a través d’Instagram i d’una pàgina web pròpia. A més, el representant de l’entitat Decidim, Toni Infante, ha remarcat que són “conscients que s’estan fent avanços, com la reciprocitat parcial de TV3 i IB3 a la zona nord de Catalunya o la visualització de la sèrie Merlí en À Punt en horari de màxima audiència”, però argumenta que han de “seguir donant passes endavant".

Destacats