L'Orquestra de València i Pacho Flores estrenen a Espanya el "Concert veneçolà per a trompeta", de Paquito D'Rivera

És un encàrrec de l'OV realitzat al costat d'altres tres orquestres internacionals

Guardar

El reconegut trompeta Pacho Flores
El reconegut trompeta Pacho Flores

L'Orquestra de València estrena aquest dijous a Espanya, junt amb el reconegut trompeta Pacho Flores, el "Concert veneçolà per a trompeta i orquestra" de Paquito D'Rivera, una obra escrita a petició del mateix Flores, que desenvolupa ritmes de merengue i danzón propis de la música clàssica hispanoamericana. El concert se celebrarà en el Teatre Principal, a partir de les 19.30 hores, dirigit pel mestre Manuel Hernández-Silva, que debuta al capdavant de la formació simfònica valenciana i en la programació del Palau de la Música.

L'estrena d'aquesta composició de Paquito D'Rivera es realitza tant per a Espanya com per a la resta d'Europa. Es tracta d'un encàrrec realitzat per l'Orquestra de València juntament amb altres formacions com l'Orquestra de Mineria a Mèxic, la Royal Liverpool Philharmonic i la Sant Diego Symphony, que suposa, tal com ha subratllat la presidenta del Palau, Gloria Tello, "una col·laboració entre orquestres de diversos països, que constitueix una fórmula que no sols ens permet l'estrena d'obres d'indubtable interés per a les nostres abonades i abonats, sinó que també que ens ajuda a estrényer vincles i poder establir accions conjuntes de cara al futur".

Paquito D'Rivera és un reconegut saxofonista, clarinetista, flautista i compositor, que es mou tant en l'univers del jazz com el de la música clàssica. Ja va estrenar a Europa, en 2017, i en el Palau de la Música, amb l'Orquestra de València, la seua obra The elephant and the clown, dins de la XXI edició del Festival de Jazz de l'auditori.

El programa preparat per a este dijous també inclou la Simfonia núm. 1 en el meu menor, op. 39 del finés Jean Sibelius, així com Cantos y Revueltas, del mateix Pacho Flores, que comptarà amb la presència de Leo Rondón que tocarà el cuatro, una guitarra de quatre cordes d'origen colonial. El director del Palau, Vicent Ros, ha destacat que "debutarà amb nosaltres un dels directors de major projecció de l'actualitat com és Hernández-Silva, format a Viena i que s'uneix en la nostra programació a altres reconeguts mestres veneçolans que ens han visitat, com Gustavo Dudamel i Domingo Hindoyan".

Pacho Flores, que també debuta en la programació del Palau de la Música, i que resideix a València, és un dels millors trompetistes del món. Ha guanyat el primer premi en els concursos Maurice André, Philip Jones i Cittá di Porcia, i ha actuat sota la direcció de mestres com Claudio Abbado, Simon Rattle, Seiji Ozawa, Giuseppe Sinopoli, Frühbeck de Burgos o Gustavo Dudamel. Interpretarà este Concert veneçolà de D'Rivera, concebut com una fantasia en un sol moviment, del centre del qual emergeix un merengue i desemboca en un dançó de profund caràcter cubà, que evoca l'amistat entre veneçolans i cubans.
També destaca l'obra "Cantos y Revueltas", amb el cuatro Leo Rondón, escrita pel mateix Flores, que ha gravat amb Hernández-Silva i la Real Filharmonia de Galícia per a Deutsche Grammophon, segell del qual Flores és artista exclusiu.

Per part seua, Manuel Hernández-Silva, graduat en el Conservatori Superior de Viena en la càtedra dels professors R. Schwarz i G. Mark, amb Matrícula d'Honor, va obtindre també el mateix any el concurs de direcció Fòrum Jünger Künstler de la Wiener KammerOrchester, que va dirigir en la Konzerthau de la capital austríaca. Ha actuat com a director convidat amb les orquestres simfòniques de Viena, Israel, Ràdio de Praga, WDR de Colònia, Tucson, nacionals d'Espanya, Puerto Rico, Xile, Veneçuela i Mèxic, Municipal de Caracas, Simón Bolívar, Karlsbad, Wuppertal; filharmòniques de Seül, Bohuslav Martinu, Nord-Tchechische Philarmonie, Biel, Olomouc o Bogotà. A Espanya ha dirigit la Real Filharmonia de Galícia, simfòniques de Bilbao, RTVE, Tenerife, Castella i Lleó, el Principat d'Astúries, la Comunitat de Madrid, Navarra, Barcelona i Nacional de Catalunya, Ciutat de Granada, Filharmònica de Gran Canària, i en festivals com la Quinzena Musical Donostiarra, Internacional de Música i Dansa de Granada, d'Úbeda o de Cemski-Krumlov a la República Txeca.

Destacats