L'Oceanogràfic, reconegut internacionalment com a model a seguir en benestar animal

S'ha convertit en el primer aquari d'Europa en aconseguir l'acreditació de Zoos i Aquaris d'Estats Units (AZA)

Guardar

oceanografic_segundo_mundo
oceanografic_segundo_mundo

L'Oceanogràfic de València ha aconseguit estar a l'altura amb els estàndards més alts de benestar animal, i aquest esforç ha sigut reconegut per l'organització més exigent del món en aquest àmbit, l'Associació de Zoos i Aquaris americana, o AZA.

AZA defineix l'aquari valencià com "exemplar" en el tracte i benestar dels animals

L'AZA és una associació sense ànim de lucre dedicada a la investigació científica i la conservació, que està constituïda per més de 200 institucions que entren dins d'aquests nivells d'excel·lència quant a la cura d'animals. En l'Associació de Zoos i Aquaris pretenen brindar una experiència familiar divertida i educativa. L'Oceanogràfic ha sigut la primera institució d'Europa a formar part d'aquesta organització.

AZA va definir l'aquari valencià com a "exemplar" en el tracte dels animals i la priorització del seu benestar, a causa de les mesures que duen a terme per al maneig animal, les cures veterinàries i sobretot per les àrees de conservació, entreteniment, educació i ciència. En una primera observació, l'organització va destacar l'existència de la Fundació Oceanogràfic i el seu treball, les tècniques veterinàries i el sistema documental, entre altres punts forts.

Destaca el sistema documental i les tècniques veterinàries

El procés perquè l'Oceanogràfic passara a ser part de l'AZA va començar en el 2018, quan es va formalitzar la sol·licitud i les seues condicions es van avaluar en una visita presencial al juliol. A partir d'aleshores, l'organització va plantejar una sèrie d'objeccions i l'aquari va començar a treballar per a millorar-les.

Un dels punts més destacables per a l'AZA va ser que l'Oceanogràfic compte amb un organisme consultor extern el Zoo Animal Welfare Education Centre (ZAWEC), que pertany a la Universitat Autònoma de Barcelona. És l'especialista en benestar animal i catedràtic Xavier Manteca, qui coordina i avalua el programa i els seus resultats.

Es varen revisar amb molta cura tots els aspectes de l'aquari, per a adaptar-los a les exigències de l'AZA, especialment centrant-se en la seguretat dels animals i tant de treballadors com de visitants. Durant els següents mesos van continuar els treballs de millora, amb una inversió total de quasi 180.000 euros per a revisar que cada departament del centre estiguera en perfectes condicions.

Al desembre es va produir la segona inspecció, amb especial interés en biologia, manteniment i operacions, però també en aspectes com l'atenció al públic, les botigues i els restaurants.

L'Oceanogràfic entre les associacions internacionals més rellevants

Oceanogràfic València. Facebook.

Per part seua, l'Oceanogràfic ja comptava amb el vistiplau per totes les associacions nacionals i europees més rellevants, formant part de l'Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris, de l'Associació Europea de Mamífers Marins o de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris.

Finalment, la deliberació de l'Associació de Zoos i Aquaris dels Estats Units va emetre la comunicació formal que l'Oceanogràfic havia aconseguit formar part de l'elit mundial en qualitat de la cura i conservació dels animals. L'examen final va ser a mitjan abril a Arizona, en una reunió on van acudir representants de la direcció de l'Oceanogràfic, com el seu director, Eduardo Nogués. L'acreditació rebuda pel zoològic valencià és revisable en tres anys, igual que per a la resta d'integrants.

Destacats