L'Oceanogràfic col·labora amb la Junta d'Andalusia en la recuperació de flamencs i animals malalts

Guardar

flamencos_oceanografic
flamencos_oceanografic

L'Oceanogràfic de València ha signat un conveni de col·laboració amb la Junta d'Andalusia pel qual els equips d'ocells i veterinària de l'aquari valencià participen en l'anellament de flamencs en els marenys d'Odiel (Huelva) i en la Llacuna de Font de Pedra (Màlaga) i contribueixen a la recuperació dels animals malalts o ferits i donant allotjament definitiu en l'aquari als animals irrecuperables.

El passat 20 de juliol personal de l'Oceanogràfic de València, experts en la cura i maneig d'ocells, es va sumar a l'anellament de flamencs anual en el paratge natural dels marenys d'Odiel, reserva de la Biosfera de la Unesco, ha assenyalat l'entitat en un comunicat.

L'acció, que porta realitzant-se des de 1986, suposa una "fita biològica i ecològica", ja que permet obtindre dades sobre individus nous en la zona, així com observar uns altres que tenen incorporada la zona en la seua ruta migratòria.

Per a això, els experts i voluntaris volten als animals, dirigint-los fins a una àrea seca. En aquest transcurs els exemplars adults sans alcen el vol i es queden en el corral de terra ferma únicament els animals malalts i juvenils, que presenten un color grisenc veteado per les ales.

En Odiel, més de 110 juvenils van ser examinats per diversos grups de treball que recullen mostres de ploma i de la glàndula uropigial, així com de sang. A més, les mesures morfomètriques de pes, talla, pic i metatarso s'anoten en un registre que ajuda a determinar el sexe de l'animal.

Una vegada realitzat tot l'estudi, se'ls col·loca dos tipus d'anelles: una més gran amb numeració visible i una altra metàl·lica més xicoteta.

Els adults que no són recuperables per la seua afecció aniran a les instal·lacions de l'aquari valencià, on, una vegada curats jo recuperats, habitaran en el Llac Viu.

Per part seua, en la Llacuna de Font de Pedra, declarada lloc Ramsar, reserva natural i Zona especial de protecció per als ocells (ZEPA), també va acudir part de l'equip d'Ocells per a participar en l'anellament de 600 exemplars dels més de set mil pollastres nascuts en 2019.

En el procés van ser atesos 33 animals per veterinaris procedents de diferents institucions i altres 15 van necessitar de recuperació i intervenció quirúrgica per traumatismes.

La Junta d'Andalusia ha permés que aqueixos 15 pollets s'envien a l'Oceanogràfic, on cinc han necessitat d'intervenció quirúrgica i la resta es recupera del seu estat de feblesa.

D'acord amb el conveni amb la Junta d'Andalusia, els animals irrecuperables que no puguen ser retornats a la naturalesa seran allotjats en les instal·lacions de l'Oceanogràfic entorn del Llac Viu.

Destacats