L'Hospital General de València desenvolupa un mètode innovador per a pacients complexos amb lesions hepàtiques

Guardar

SAN_161029_NP_El_Hospital_General._Metodo_innovador_para_pacientes_complejos_con_lesiones_hepaticas
SAN_161029_NP_El_Hospital_General._Metodo_innovador_para_pacientes_complejos_con_lesiones_hepaticas

L'Hospital General de València, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha desenvolupat un mètode innovador per a intervenir a pacients amb lesions hepàtiques que fins ara havien de ser operats amb tècniques més agressives. El servei de Cirurgia General i Digestiva, dirigit per Cristóbal Zaragoza, i l'equip de la Unitat de Cirurgia Hepàtica del General, coordinat per José Mir, han apostat per una alternativa a la cirurgia tradicional en intervenir amb una tècnica mínimament invasiva a un pacient amb nombrosos antecedents quirúrgics en l'abdomen i amb una lesió nodular amb metàstasi hepàtica en els segments posteriors del fetge.

La cirurgia hepatobiliar laparoscòpica està indicada en pacients amb tumors hepàtics, tan benignes com a malignes. També ho està en algunes malalties de la vesícula i de la via biliar, però no es pot realitzar en tots els pacients. Per exemple, pacients que ja han patit diverses intervencions quirúrgiques en l'abdomen havien de ser tractats amb cirurgia "oberta" perquè, fins ara, no se'ls podia realitzar un altre tipus d'abordatge.

José Mir explica que, quan es dóna el cas d'un abdomen danyat que ha patit moltes operacions, es considera habitualment una contraindicació realitzar cirurgia mínimament invasiva. I si, a més, a aquest inconvenient s'afig la localització en els segments posteriors de les metàstasis hepàtiques, la dificultat per a realitzar un tractament quirúrgic definitiu per via laparoscòpica augmenta notablement.

Després d'avaluar al pacient, es va decidir que, en aquest cas, la millor via era un accés per port únic assistit amb un baratar intercostal. "Com el pacient tenia dues lesions, realitzem ambdues hepatectomies limitades ampliant el marge de resecció per sobre d'un centímetre mitjançant radiofreqüència. La intervenció va tenir una durada de dues hores i al pacient se li va donar l'alta a les 48 hores i la seua evolució és favorable", afig Mir.

Aquesta via d'abordatge permet que es puga tractar a aquests pacients tan complicats d'una forma segura i molt més beneficiosa per a ells. Així doncs, la qual cosa seria una cirurgia complexa per la via convencional resulta molt més senzilla mitjançant el port únic, i aporta, a més, millors resultats, com una disminució del dolor postoperatori, del temps d'hospitalització, de transfusions sanguínies, etcètera.

"La tècnica resulta més barata per port únic, més fàcil i còmoda de realitzar gràcies a l'ús de baratar intercostal i amb resultats oncològics molt favorables per l'ús de la radiofreqüència en els marges de resecció", ha conclòs Mir.

Destacats