L'Hospital Doctor Peset crea una via ràpida de tractament per a la síndrome del túnel del carp

Guardar

170112_np_peset_tunel_carpo_005
170112_np_peset_tunel_carpo_005

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha creat una via ràpida per al tractament de la síndrome del túnel del carp amb l'objectiu de reduir els temps d'espera quirúrgics i millorar la qualitat de vida dels pacients afectats per aquesta patologia tan comuna.

De fet, la síndrome del túnel del carp és la neuropatia per atracament més freqüent de la pràctica mèdica i està ocasionat per la compressió sobre el nervi mitjà al seu pas per la cara ventral de la nina, entre el lligament anular i els ossos carpians, juntament amb els tendons flexors.

Afecta entre el 2,5% i el 3% de la població general, especialment a dones (amb una proporció de 7 a 1 sobre els homes) entre la quarta i la sisena dècada de la vida. També és habitual en aquelles professions que precisen una flexió més o menys mantinguda del carp per a exercir el treball.

"Cada any hi ha un elevat nombre de pacients que precisen ser operats, la qual cosa fa que la llista d'espera per a aquesta patologia s'incremente. Per a agilitar la demora, la nostra Unitat de Membre Superior va engegar una via ràpida que, d'una banda, cerca agilitar el diagnòstic i, per una altra, aprofitar al màxim els temps quirúrgics adequant i flexibilitzant la programació de les cirurgies. Tot sense perjudicar a la resta de pacients que estan en llista d'espera per un altre tipus de patologies", han assenyalat José Luis Rodrigo, cap de Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset, i Daniel Montaner, cap de Secció de Patologia de Membre Superior d'aquest hospital.

Gràcies a aquesta via ràpida de tractament, l'hospital públic valencià ha triplicat el nombre d'intervencions que realitza a l'any per síndrome del túnel del carp i ha passat de les 69 del 2010 a les 216 del 2016. A més, incrementar el nombre d'intervencions ha permés reduir en 17 dies sobre la mitjana de la Comunitat Valenciana la demora quirúrgica per aquesta patologia (62,17 dies enfront dels 79 dies de mitjana autonòmica).

"Els resultats estan sent bons, el 80% dels pacients és operat abans dels 51 dies. Intervenir de forma primerenca ens permet actuar quan ja hi ha lesió sensitiva però encara no existeix lesió motora, amb el que millorem els resultats. Cal tenir en compte que la síndrome del túnel del carp provoca dolor, alteració de la sensibilitat i, a voltes, pèrdua de força que fa que a la persona afectada li caiguen els objectes de les mans. Així, es tracta d'una patologia que crea una incapacitat al pacient que, si ben no és d'alta gravetat, és progressiva", ha apuntat Rodrigo.

Destacats