L'estudi de l'IVAJ i el Consell Valencià de la Joventut (CVJ) evidència els efectes de la pandèmia en la joventut valenciana

Més del 43,1% de les persones joves valencianes considera que el confinament va afectar la seva salut mental

Guardar

IVAJ-CVJ_TWITCH
IVAJ-CVJ_TWITCH

"L'estudi sobre l'impacte de la COVID-19 ofereix una visió realista de com la pandèmia ha afectat i continua afectant la joventut valenciana", ha indicat el director general de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí en la trobada amb la presidenta del Consell Valencià de la Joventut (CVJ), Cristina Martínez, transmés en directe a través de la plataforma Twitch del CVJ.

Martí ha explicat que les respostes i els testimoniatges reunits en l'Estudi sobre l'impacte de la COVID-19 i la nova normalitat en la joventut valenciana' realitzat a joves de 12 a 30 anys, "posen de manifest que la crisi no és només econòmica o sanitària, sinó que també afecta el benestar emocional" i ha defensat la necessitat de "conèixer les opinions i inquietuds de la joventut per a buscar solucions".

En aquest sentit, Martí ha agraït al Consell Valencià de la Joventut la col·laboració tant en la realització de l'enquesta com en la difusió dels resultats.

Salut mental

El 43% de les persones enquestades considera que el confinament ha afectat la seva salut mental; el 30,4% són homes, mentre que en les dones el percentatge s'eleva al 54,5%.

L'informe final ofereix dades sobre salut mental, emancipació i ocupació, així com la preocupació de la gent jove davant el contagi o la criminalització d'aquest grup d'edat en els mitjans de comunicació.

Martí ha reconegut que "aquestes dades ens permeten adoptar mesures concretes per a millorar la situació" i ha anunciat la incorporació de professionals de la psicologia dins de la Xarxa Jove que contribuïsquen al benestar emocional de la gent jove.

El passat 12 d'agost es van presentar els primers resultats d'aquest estudi. En aquesta ocasió es mostra també la dimensió qualitativa amb veus reals com el d'una de les enquestades que va afirmar que "des del primer dia em vaig quedar sense treball. Van ser 6 mesos d'estar parada i sense ingressos. Em va generar molta ansietat, que encara em dura".

Emancipació i ocupació

L'estudi, que a més s'incorpora a l'Observatori Valencià de la Joventut (OVJ), evidència la bretxa de gènere en l'emancipació, de manera que el 38,3% de les persones joves ha necessitat ajuda econòmica puntual, especialment les dones, joves de 18 a 23 anys i les persones estrangeres i un 22,2% ha deixat de ser independent econòmicament.

Així mateix, un 12,2% de les persones enquestades afirma que ha hagut de deixar l'habitatge en la qual residia i tornar a la casa familiar o d'un dels seus progenitors.

La crisi ha provocat també un increment de l'atur juvenil i que un 25% de les persones joves valencianes estigueren en ERTO. A més, un 5,7% van ser acomiadades en l'estiu de 2020 i el 61,5% de les persones joves que van teletreballar han dedicat més hores que en l'espai de treball.

El director de l'IVAJ, Jesús Martí, ha defensat la transversalitat en les polítiques de joventut que s'ha de reflectir en l'ocupació juvenil i en els programes dedicats a la contractació indefinida de les persones joves.

Imatge i connexió de la joventut

La joventut s'ha convertit durant la pandèmia en el col·lectiu social més criminalitzat de la societat i ha estat assenyalat en moltes ocasions, com a culpable dels contagis.

Els resultats de l'estudi ofereixen un perfil diferent, gairebé el 62% de les persones enquestades entre 12 i 30 anys estan preocupades pel contagi, un percentatge que s'eleva a al 92% al qual preocupa bastant o molt que es contagie algú del seu entorn.

El teletreball, les classes en línia i la digitalització de les relacions personals han posat de manifest el desigual accés a internet en el nostre territori, de fet un 33,3% afirmava tenir mala connexió en internet i un 34,5% de les persones joves va fer un ús compartit dels seus ordinadors.

Ajudes en matèria d'habitatge, preus joves d'electricitat, aigua o gas, o la creació de zones de wifi públic per a facilitar l'accés a Internet entre la població jove són algunes de les peticions que es desprenen de les respostes donades per les persones joves.

Arxivat a:

Destacats