L'EMTRE mantindrà congelada la taxa TAMER per al tractament de residus durant tot l'any que ve

El pressupost de l'entitat per al 2022 és de 75 milions d'euros, 750.000 dels quals es destinaran a educació ambiental

Guardar

Ecoparc mòbil de l'EMTRE
Ecoparc mòbil de l'EMTRE

La taxa TAMER que paguem els veïns i les activitats econòmiques de l'àrea metropolitana de València per al tractament dels nostres residus es mantindrà congelada durant tot l'any 2022 en els mateixos trams que durant el 2021. Així queda reflectit en els pressupostos que l'EMTRE presentarà la setmana que ve a la Comissió de Comptes i Pressupostos i, posteriorment, a l'Assemblea General de l'entitat. La taxa TAMER, que està congelada des del 2018, és la via per la qual l'EMTRE es finança de manera quasi exclusiva per a donar el servici de tractament i valorització dels residus urbans del milió i mig de persones que viuen a l'àrea metropolitana de València. 

El pressupost de l'EMTRE per al 2022 és de 75.236.000 euros, 2.400.000 euros més que al 2021. Això és possible per l'increment d'ingressos que es produirà, sobretot, perquè al 2022 decau la bonificació de la TAMER per a les activitats econòmiques que més han patit les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19, una mesura que es va acordar per facilitar la viabilitat de les empreses a la nostra àrea metropolitana. Al 2022, en ser un any de plena recuperació econòmica, esta mesura decau com així es preveia a l'ordenança fiscal de l'entitat aprovada l'any passat. De la reducció de tarifes que s'està aplicant enguany, se n'han beneficiat més de 59.000 empreses i autònoms de l'àrea metropolitana de València per un import total pròxim als dos milions d'euros que l'EMTRE ha deixat d'ingressar durant el present exercici.

Els comptes de l'EMTRE per al 2022 s'ajusten al compliment de les condicions exigides per la normativa vigent en matèria d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Un equilibri que ha permés, entre altres coses, que el període de pagament mitjà de l'entitat als proveïdors siga de només 21 dies, un dels més baixos de les administracions públiques. Això redunda en una major liquiditat de les empreses i afavorix una recuperació econòmica més ràpida.

Per al president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, "este pressupost torna a demostrar el compromís de l'entitat amb el veïnat i el sector econòmic de l'àrea metropolitana, en congelar de nou la taxa TAMER malgrat les múltiples tasques que realitza l'entitat, com el servici d'ecoparcs o el nou programa d'educació ambiental."

Educació ambiental i premis per reciclar

La major part dels gastos de l'EMTRE previstos per al 2022 corresponen als que es deriven de l'activitat de tractament i valorització de residus. Són 67.800.000 euros per a una previsió de més de 625.000 tones de residus urbans arreplegats durant este període a l'àrea metropolitana de València. Amb estos diners se sufraguen les activitats de les plantes de tractament d'Hornillos, a Quart de Poblet, la de Manises, l'abocador de Dos Aguas, la xarxa de 20 ecoparcs fixos i 6 mòbils, el manteniment de l'abocador clausurat del Pic dels Corbs i les assistències tècniques per a les instal·lacions.

Una partida que cal destacar especialment és la dedicada a l'Educació Ambiental, que al 2022 s'incrementa fins als 750.000 euros, un 1% del pressupost total de l'EMTRE. Amb estos diners es posarà en marxa el Pla d'Educació Ambiental que l'entitat desenvoluparà durant els pròxims quatre anys i que inclou la contractació de huit educadors i educadores ambientals, una persona encarregada de la coordinació i una altra dedicada a treball administratiu. Este equip tindrà com a missió dissenyar i desenvolupar una àmplia oferta d'activitats educatives per a l'àrea metropolitana de València pensades per a tota classe de públics, amb propostes i formats adaptats a cada necessitat. En paraules del president de l'EMTRE i vicealcalde de València, "este contracte ens permetrà tindre per primera vegada a la història una vertadera política d'educació ambiental en la correcta gestió de residus a l'àrea metropolitana de forma que a més, ajudarem als municipis de l'EMTRE a establir línies d'educació ambiental en este sentit."

L'EMTRE també portarà a la Comissió i, posteriorment, a l'Assemblea General l'ordenança per la qual es premia els usuaris que més i millor reciclen a fent servir la xarxa d'ecoparcs fixos i mòbils de l'àrea metropolitana. Els ciutadans podran beneficiar-se de descomptes en la taxa TAMER si registren les seues dades en l'aplicació EMTRE per a telèfons mòbils i l'utilitzen per a identificar-se als ecoparcs. El seu historial de reciclatge quedarà guardat i, amb estes dades, l'EMTRE aplicarà els descomptes a partir del 2022. Es tindran en compte les visites als ecoparcs registrades des del mes d'abril del 2021, quan es va llançar l'aplicació mòbil. "De nou, és la primera volta en la història que s'aplicaran premis en forma de descompte de la taxa TAMER per gestionar correctament els residus que es depositen als ecoparcs metropolitans, tota una fita perquè introduïm l'incentiu a l'hora de separar correctament", ha declarat per finalitzar Campillo.

Patrocinis i ajudes

Als pressupostos s'inclou una partida de 100.000 euros per al patrocini de València com a Capital Mundial del Disseny 2022 dins de la plataforma "Zero Waste", que té com a finalitat estudiar i promoure iniciatives relacionades amb el desenvolupament sostenible i que ajuden a assolir l'objectiu de residu zero. D'esta manera, l'EMTRE s'involucra de ple en l'entramat d'institucions, empreses i projectes associats que formen part de la capitalitat mundial del disseny de València i estén les iniciatives a la seua àrea metropolitana.

Una altra partida de 100.000 euros es destinarà a subvencionar projectes promoguts per entitats de l'àrea metropolitana destinats a la gestió sostenible de residus, el foment de l'economia circular, la protecció del medi ambient o la lluita contra el canvi climàtic, entre d'altres. Amb esta línia de subvencions, l'EMTRE vol donar suport econòmic a uns projectes que milloraran la gestió dels residus i que tindran un efecte catalitzador que multiplicarà les accions en favor del medi ambient amb una major repercussió pública.

Destacats