L'EMSHI evita alliberar l'atmosfera 1.125 tones de CO₂ amb la nova sala de bombes de la Presa

L'última actuació associada a aquest gran projecte s'ha recepcionat hui i contempla la connexió de dues instal·lacions i les situa a la mateixa cota, amb la consegüent reducció energètica

Guardar

Elisa Valía visita la nova sala de bombes de l'EMSHI
Elisa Valía visita la nova sala de bombes de l'EMSHI

L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) continua fent enormes passos per a reduir la petjada de carboni en el sistema de proveïment d'aigua potable, com el demostra amb el gran projecte de la nova sala de bombes, que contempla diferents actuacions, l'última d'elles recepcionada hui mateix, i que en el seu conjunt afavoreix evitar alliberar l'atmosfera 1.125 tones de CO₂.

En concret, hui s'ha donat per conclòs el projecte del nou bombament d'aigua que connecta dues instal·lacions en la potabilitzadora La Presa i les situa a la mateixa cota, amb la consegüent reducció de consum elèctric derivada de la major eficiència energètica dels nous equips. També s'han implantat canonades de diàmetres de 1000 a 1400 mm per a permetre la citada interconnexió. El pressupost per a aquests treballs i l'adequació de l'entorn s'eleva a 3,7 milions d'euros.

A més, funciona a ple rendiment el conjunt de cinc bombes noves dins de la sala de bombes, al qual se li uneixen dues bombes més, que es troben submergides i adossades a la nova galeria alçada per a salvar la diferència de cota entre les dues instal·lacions. Tot això suposa un augment del 20% del rendiment hidràulic o, dit amb altres paraules: l'EMSHI ara és capaç de bombar el mateix cabal d'aigua, però utilitzant menys energia.

"La innovació i els avanços tecnològics no xoquen amb l'eficiència energètica, amb la reducció de la petjada de carboni ni amb el respecte a l'entorn. A l'inrevés. Només avancem veritablement si totes les implementacions les fem des d'una perspectiva mediambiental", ha explicat Elisa Valía, presidenta de l'EMSHI. "De fet, l'EMSHI és un clar exemple de tot això, ja que tots els projectes que s'emprenen i que es duen a terme estan orientats en eixa mateixa direcció, que afavoreix el progrés real per als habitants de l'àrea metropolitana de València i, per extensió, per al conjunt de la societat, en avançar d'una manera sostenible", ha afegit Valía.

Aquestes últimes millores formen part del projecte de gran envergadura de la nova sala de bombes, que està en funcionament des de 2019; i permeten deixar d'utilitzar per complet l'antiga sala de bombament, que el seu edifique data de 1906.

Si bé la imponent i distingida façana d'aquesta infraestructura històrica del segle XX crida l'atenció per la seua bellesa, la nova sala és visualment atractiva -la seua façana moderna evoca les ones de l'aigua-, però destaca pels criteris d'eficiència amb els quals s'ha alçat. Per citar alguns exemples, les lluernes contribueixen al fet que entre la llum natural i presenta emplafones tipus sàndwitx, que aporten resistència al clima, entre altres beneficis.

"La sala de bombes és el cor de la planta potabilitzadora, perquè impulsa amb força l'aigua ja potabilitzada per a distribuir-la a València i la seua àrea metropolitana amb la finalitat de proveir a 1,6 milions d'habitants. Amb l'optimització de la sala de bombes en el seu conjunt, l'EMSHI assegura el proveïment per al futur d'una manera respectuosa amb el medi ambient", ha conclòs Elisa Valía.

Arxivat a:

Destacats