L'edifici de l'Hemeroteca i la Biblioteca Històrica de València serà rehabilitat

El pressupost municipal de 2022 recull una partida per a la redacció del projecte de rehabilitació

Guardar

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, amb representants de l'Associació de Veïns de Tres Forques
La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, amb representants de l'Associació de Veïns de Tres Forques

L'Ajuntament de València farà una rehabilitació integral de l'edifici que acull l'Hemeroteca Municipal i la Biblioteca Històrica Municipal, situat a la plaça de Magúncia. La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, s'han reunit aquest matí amb representants de l'Associació de Veïns de Tres Forques, per informar que el pressupost municipal de 2022 recull una partida de 300.000 euros per a la redacció del projecte de rehabilitació.

L'objectiu de la rehabilitació integral serà modernitzar i millorar les instal·lacions, com ara l'ascensor, les escales principals, fusteria o les instal·lacions sanitàries. D'altra banda, se substituirà el sistema de climatització existent per un altre més modern que optimitze el control de la humitat ambiental, i es millorarà l'eficiència energètica, entre altres actuacions.

La regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha explicat que "emprendrem la tan esperada rehabilitació integral de l'edifici, amb l'objectiu d'esmenar les deficiències, oferir un millor servici a les persones usuàries i millorar les condicions de conservació documental". Amb esta rehabilitació, "l'edifici estarà a l'altura dels fons bibliogràfics, diaris i revistes tan importants que conté", ha celebrat.

D'altra banda, Ibáñez també ha anunciat que "l'any que ve celebrarem el 120 aniversari de la fundació oficial de l'Hemeroteca, amb exposicions, conferències, trobades i altres activitats".

L'Hemeroteca Municipal conserva la col·lecció de diaris i revistes de l'Ajuntament de València. La seua fundació oficial va ser el 1902, moment en què l'Ajuntament va prendre la decisió de reunir i conservar els principals diaris i revistes que s'editaven a la ciutat i els més importants de la resta del país, per formar una biblioteca de diaris. Després de diversos trasllats des de la seua ubicació inicial al costat de l'Arxiu municipal, a l'edifici de la casa consistorial, en 1979 va obrir les portes al seu emplaçament actual a la plaça de Magúncia. Des de la seua fundació, ha aplegat prop de 6.500 títols, però ja abans l'Ajuntament havia conservat diaris locals i rebut donacions, que constitueixen la part més antiga dels seus fons.

D'altra banda, la Biblioteca Històrica Municipal també va ser creada el 1902 sobre un antic fons bibliogràfic que s'ha anat enriquint al llarg dels anys amb obres adquirides per la mateixa corporació i per les nombroses i valuoses donacions realitzades per personalitats il·lustres valencianes. Actualment, els fons sobrepassen els 130.000 volums, amb sis incunables i una gran quantitat de manuscrits i llibres des del segle XVI fins al XXI. Reuneix obres de quasi totes les matèries, tot i que hi ha una preferència per la temàtica valenciana.

El caràcter especialitzat de les col·leccions de totes dues institucions les converteix en una font primordial per investigadors i estudiosos de la nostra cultura. La seua finalitat és facilitar a la ciutadania una sèrie de servicis, fons i activitats destinades a fomentar, promocionar i potenciar l'accés a la informació, la cultura, la investigació i el coneixement, a més de garantir la conservació de l'important patrimoni que custodien.

Arxivat a:

Destacats