L'augment dels recursos de neteja als carrers millora els índexs de satisfacció veïnal

El darrer baròmetre de l’OSUR indica que la satisfacció del veïnat de València per la neteja viària és molt major que en 2015 i supera la que hi ha a Madrid o Sevilla

Guardar

0830 millora paràmetres de neteja
0830 millora paràmetres de neteja

«L’aposta de l’Ajuntament de València per augmentar els recursos per a la neteja de la ciutat ha permés millorar els paràmetres principals que s’analitzen en eixe àmbit, com ara el volum de brutícia superficial, la quantitat d’excrements de gossos, els abandons d’objectes vells en via pública i la brutícia als jardins. En paral·lel a les millores registrades, el volum de queixes ciutadanes relacionades amb la neteja s’ha reduït considerablement en els darrers anys i estudis externs, com ara l’últim baròmetre de l’Observatori dels Servicis Urbans (OSUR), corroboren l’increment de la satisfacció ciutadana amb els servicis públics municipals.»

Amb estes paraules, la regidora de Gestió de Residus Sòlids, Pilar Soriano, ha assegurat que «el camí encetat ara fa tres anys és el correcte». Ha destacat i agraït «el gran esforç realitzat pel personal de neteja per revertir la greu situació en què es trobava este servici públic en 2015» i també «la col·laboració ciutadana, que és fonamental perquè l’esforç des de l’Administració obtinga els resultats que volem».

Les dades municipals apunten que en tres anys s’ha reduït l’abandó d’objectes vells en via pública un 42,1 per cent i, en paral·lel, la recollida programada s’ha incrementat un 51,8 per cent entre 2013 i 2017. A més, la brutícia als carrers s’ha reduït un 21,6 per cent, en passar d’1,95 quilos per cada 500 metres quadrats en 2015 a un total d’1,53 quilos enguany; també als jardins, on la reducció ha sigut d’un 7,7 % en baixar dels 5,47 quilos d’ara fa tres anys als 5,05 d’enguany. D’altra banda, els excrements de gossos no arreplegats en via pública han passat de 2,76 unitats per cada 500 metres quadrats l’any passat a 2,23 enguany, una reducció del 19 per cent.

«La millora en tots estos paràmetres ha tingut un reflex en les queixes ciutadanes relacionades amb la neteja», que s’han reduït en més d’un 70 per cent, en passar de les 23.128 que es rebien al 010 en 2012 a les vora 6.500 que s’estimen que hi haurà enguany en projectar a tot l’any les 3.862 rebudes durant els set primers mesos de l’any. També a l’Oficina de Queixes i Suggeriments hi ha hagut un set per cent de davallada en les reclamacions per la neteja de la ciutat, en passar de les 597 de l’any passat a les 517 d’enguany.

«Sempre assenyalem l’esforç que estem fent per a millorar la neteja de la ciutat i continuem manifestant el nostre compromís perquè les dades continuen millorant ja que, tot i que hem acabat amb l’època de les retallades del PP, volem que la satisfacció dels veïns i veïnes de València continue augmentant en la línia que ja ho ha fet en estos tres anys», ha explicat Soriano. La regidora ha valorat molt positivament els resultats del darrer baròmetre d’OSUR, que indiquen que la satisfacció de la ciutadania per la neteja viària ha crescut a València des del 39 per cent en 2015 fins al 48 per cent enguany, una dada que situa la nostra ciutat per davant en eixe índex respecte a ciutats com ara Madrid (42 %), Sevilla i Palma de Mallorca (43 %) o Màlaga (32 %). «Que un estudi extern indique que la satisfacció veïnal respecte a la neteja ha augmentat un 7 per cent respecte a l’any passat i en més de 23 punts respecte a l’inici del mandat és molt bona notícia», ha afirmat Soriano.

Segons l’OSUR, un 63 % del veïnat de València es declara satisfet amb els servicis públics, enfront del 55 % de l’any anterior. A més, situa el servici de recollida de fem i residus com el millor valorat per les valencianes i els valencians enquestats, amb un 68 % de satisfacció. Estes dades permeten que València experimente un ascens important en el rànquing de ciutats, segons la valoració dels seus servicis públics, en passar del lloc 21 al 15.

Destacats