L'Astral arriba a València per a mostrar la realitat de la migració en el Mediterrani contra "l'estratègia de la por"

Guardar

astral_valencia
astral_valencia

El vaixell 'Astral' de l'ONG Proactiva Open Arms ha atracat en el moll de la Marina de València i obrirà les seues portes a visites escolars i a la ciutadania per a "poder presentar la realitat del que ocorre en el Mediterrani central" i la "realitat que viuen les persones que intenten arribar a Europa", en el context d'una "maniobra de difamació" contra les associacions i una "estratègia de la por" que, denuncien, s'ha emprés des d'alguns països d'Europa.

Així ho han explicat aquest dilluns, en declaracions als mitjans, el capità de l''Astral' i cap de missió, Riccardo Gatti; la tripulant Anabel Montes, --que va dirigir la missió per la qual, el març passat, un vaixell de l'ONG va quedar retingut a Sicília després de rescatar a 218 immigrants--; la regidora de Cooperació Internacional i Migració de l'Ajuntament de València, Neus Fàbregas, i el director del Consorci València 2007, Vicent Llorens.

L''Astral' romandrà en La Marina de València fins al diumenge i acollirà onze excursions de col·legis i instituts als matins, mentre que a les vesprades i els caps de setmana podran visitar el vaixell els ciutadans i associacions interessades, en horari de 17.00 a 20.00 hores entre setmana i de 9.30 a 13.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores el cap de setmana.

Gatti ha explicat que l'objectiu de l'estada a València és "sensibilitzar a la ciutadania" i "representar la realitat del que ocorre en el Mediterrani central", de la labor que duen a terme les ONG com a Proactiva Open Arms i "la realitat que viuen les persones que intenten arribar a Europa". L'embarcació acaba d'arribar des de Líbia i partirà el dilluns cap a Barcelona, per a després reprendre les seues tasques en alta mar.

El vaixell, en l'actualitat, exerceix "tasques d'observació i denúncia" i compta amb onze persones a bord, menys que quan realitzava labors de rescat, ja que llavors viatjaven en ell dos periodistes i més personal metge. Les labors de rescat "no s'han parat per complet, però han anat creixent les dificultats", ha indicat. El buc ha arribat a acollir 240 persones, encara que segons Gatti podria arribar a albergar 300.

"SENSE PORT D'ARRIBADA"

El capità ha denunciat que "ara, amb aquest vaixell però sense tenir un port d'arribada per a desembarcar al més prompte possible, és pràcticament impossible poder estar dies i setmanes amb persones a bord en coberta, seria molt arriscat". Enfront d'aquesta situació, han optat"per seguir fent" el que ja feien, "denunciar totes les violacions de drets humans en el mar i les accions directes dels governs".

"Cal seguir perquè segueix havent-hi una emergència, que no és la que es presenta d'arribada a Itàlia, per exemple, o a Europa, sinó l'emergència de persones que moren en el mar. Cal estar allí per a seguir amb les tasques de rescat i de denúncia", ha subratllat.

Segons ha advertit el cap de missió de l''Astral', hi ha un "problema molt gran" en el Mar d'Alborán i en el Mediterrani central, amb un "gran numere d'arribades" però, arran de "les polítiques europees", sense "operatives de rescat i de denúncia, d'ulls per a mostrar el que està ocorrent allí, que són violacions de les normatives internacionals" a causa de les accions directes de les polítiques europees", ha lamentat.

Per a comprendre aquesta realitat, en les visites escolars, els alumnes de col·legis i instituts podran veure el vaixell i "conéixer directament a les persones que treballen" en el que operen com a voluntaris. "Van a veure com s'està en el vaixell, vídeos i fotos dels rescats, explicarem la realitat, tot el context del qual està ocorrent en el Mediterrani central", ha detallat Gatti.

"ESTRATÈGIA DE LA POR"

En la mateixa línia s'ha pronunciat la marinera i socorrista Anabel Montes, que era cap de missió en el vaixell d'Open Arms que la justícia italiana va retenir a Sicília el passat 18 de març després de rescatar a 218 immigrants que es trobaven a la deriva en el Mar Mediterrani. Es va obrir diligències contra la cap de missió, Anabel Montes, i el capità, Mark Reig, acusats d'afavorir la immigració clandestina. El jutge instructor va invalidar el 16 d'abril l'ordre de segrest.

En paraules de Montes, "el succés que va tenir lloc al març" és un cas concret però no "exclusiu". "Ens van acusar a nosaltres d'afavoriment de la immigració clandestina i també d'aqueixa suposada associació criminal, realment, implica que molestem el que es prenguen tantes preocupacions per intentar detenir de qualsevol forma un vaixell xicotet", ha valorat.

En aquest sentit, ha insistit que la seua tripulació són "molt poca gent" i es tracta d'"un barc molt xicotet". "Si es prenen tantes molèsties, vol dir que alguna cosa estem fent que els perjudica. Des d'aqueix punt de vista, som conscients que molestem, que ens volen llevar del mig, perquè estem mostrant una realitat que es vol mantenir oculta perquè no interessa", ha postil·lat.

L'activista ha ratllat de "absurda" que els acusen "d'alguna cosa tan greu". "Ens equiparen a la màfia italiana, perquè aqueixa és l'acusació d'associació criminal, és absurd, una maniobra de difamació perquè, al cap i a la fi, som una ONG, vivim perquè la gent que ens recolza, si ens difamen públicament, perdem aqueix suport que ens permet seguir treballant".

De la mateixa manera, creu que l'actuació obeeix a una "estratègia de la por": "Espantar-nos i fer que definitivament ens n'anem i que, si ja no queda ningú, seguisca passant el mateix que passava abans però no hi haja ningú que ho denuncie".

'CIUTAT REFUGI'

L'edil Neus Fàbregas ha explicat que qualsevol persona pot visitar l''Astral' durant la seua estada a València. A més, l'Ajuntament ha coordinat les visites d'onze grups de centres escolars, subjectes a la ràtio de classes de 30 alumnes. Els professors han rebut informació per a poder treballar prèviament en les aules el rescat de migrants. A més, la visita es completa amb una introducció en La Base de la Marina.

Així mateix, ha reivindicat que quan els migrants arriben a les ciutats europees "puguen tenir espais d'acolliment" i "barris d'acolliment". En aquest sentit, ha posat l'accent que la "ciutadania puga ser també proactiva" i ha insistit en la importància de "tenir recursos municipals d'acolliment en la ciutat", i s'ha referit a més a la futura obertura d'un centre d'acolliment en el barri d'Aiora i un altre en Campanar.

Per la seua banda, el director general del Consorci València 2007 La Marina de València, Vicent Llorens, ha destacat que aquest lloc és un "port d'acolliment, a diferència del que s'estan convertint altres ports". Així, ha criticat que ports que "històricament han sigut llocs d'entrada i d'eixida, desgraciadament, en alguns països s'estan convertint en espais vetats per a les persones que fugen dels seus països per qüestions de pobresa, de guerra, de persecució o perquè en el seu país entenen que són diferents i, per tant, són perseguits".

Arxivat a:

Destacats