L'associació de veïns Amics del Carme presenta un recurs contra l'acord d'ampliació de terrasses de l'Ajuntament de València

Guardar

el carmen carme valencia barrio del centro historico calle-2
el carmen carme valencia barrio del centro historico calle-2

Segons explica l'associació de veïns Amics del Carme, els motius que sostenen la demanda de nul·litat de l'acord ja li van ser exposats a la regidora d'Espai Públic Lucía Beamud en el moment de la seua aprovació el mes de maig passat: no respectar l'ample mínim de pas de 2 metres als vianants, autoritzar un aforament excessiu de persones a l'interior de les terrasses i incomplir les limitacions del ZAS del Carmen.

Des de llavors, aquesta associació reclama un acord més ampli i menys precipitat que no parle només de terrasses sinó de l'ús comercial de l'espai públic i de l'espai lliure reservat al trànsit i esplai dels vianants. "L'hostaleria probablement és el sector econòmic que amb major cruesa està suportant les conseqüències de les mesures per a contenir la pandèmia i per descomptat necessiten tot el suport possible per a fer front als costos del tancament sanitari i garantir la seua viabilitat", expliquen en un comunicat.

Però, "aquestes ajudes no poden vindre del costat de desentendre's del compliment de les úniques mesures que fins ara s'han demostrat eficaces amb els recursos que tenim, o d'anar més de pressa del prudent en la desescalada. No podem oblidar que cada vegada que l'hostaleria apuja les persianes més de pressa de l'aconsellat puja també el pa. Tampoc volem tornar a la situació anterior de saturació, de carrers inaccessibles o de places privatitzades com a menjadors d'ús exclusiu. La situació anterior no ha de ser l'horitzó, hem de buscar noves maneres de conciliar l'ús comercial del carrer amb el respecte a veïns i vianants. En la vorera els vianants han de tindre una prioritat total", afirmen des de l'associació.

Ara a la ciutat de València hi ha unes ordenances que posen al vianant, en el centre del sistema de mobilitat, en molts llocs s'està augmentant l'espai públic disponible, s'està reduint la presència de vehicles en la via pública i del trànsit rodat. Però d'altra banda, "veiem que aquest espai és fagocitat per la pressió incessant d'una oferta d'oci i el turisme en creixement constant en lloc de repartir-se equitativament entre diferents usos", declaren Amics del Carme.

Aquesta nova filosofia de la mobilitat ha de concretar-se en un canvi de l'ordre de prioritats en l'ordre d'usos de l'espai públic i buscar solucions alternatives a l'ocupació total de la vorera 14 hores al dia, els 365 dies de la setmana. En l'acord inicial proposat al maig la prioritat era a donar cobertura urgent a l'hostaleria en el procés de desescalada. Un acord que, hui dia, resultava insuficient i incompatible amb la nova normalitat a la qual s'aspira i que té un clar encaix en l'acord marc per a la reconstrucció de la ciutat.

Una prova d'això és l'Acord marc post COVID, Eix 01,10. "Promoure l'adaptació de l'espai públic a la nova distància social i a un repartiment diferent d'usos".

Destacats