L'Alcalde transfereix 2,6 milions d'euros més per a pal·liar la crisi social

Guardar

0421 RdP Comissió Seguiment (2)
0421 RdP Comissió Seguiment (2)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha informat que la Comissió de Seguiment de la crisi del coronavirus ha acordat aquest dimarts una modificació de crèdits per via extraordinària i urgent de 2'6 milions d'euros per fer front a la pandèmia, dels quals 1'7 milions d'euros es destinaran a Servicis Socials, 620.000 euros a Envelliment Actiu i 300.000 euros a Cooperació. El primer edil dictarà una resolució per transferir els 2'6 milions d'euros a despesa social, tal com l'habilita el Reial Decret-llei 8/2020, de 17 de març. Aquesta quantitat s'ha de sumar als 2'5 milions d'euros per pal·liar la crisi social pel coronavirus aprovats en l'últim Ple.

La Comissió de Seguiment de la crisi del coronavirus ha acordat aquest dimarts utilitzar el 20 % de l'excedent pressupostari de l'any 2019 per fer front a l'impacte social de la COVID-19, tal com permet a les Corporacions locals el Decret llei 8/2020, de 17 de març, a través d'una resolució d'Alcaldia. Així, l'alcalde fa ara una transferència de 2'6 milions d'euros per pal·liar la crisi social per la pandèmia, que se suma a la ja feta en l'últim Ple, de 2'5 milions d'euros. "Basant-nos en això (el Decret llei 8/2020, de 17 de març) presentarem una modificació de crèdits per via extraordinària i urgent de 2.620.000 euros", ha indicat el primer edil en la roda de premsa posterior a la comissió, que s'ha pogut seguir a través de la sala de premsa virtual de l'Ajuntament i del Twitter @AjuntamentVLC. Durant la compareixença, Ribó ha estat acompanyat dels vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo.

Dels 2'6 milions d'euros que es transfereixen ara, 1.700.000 es destinaran a Servicis Socials, 620.000 euros a Envelliment Actiu i 300.000 euros a Cooperació, concretament a Migracions. Aquesta quantitat s'ha d'afegir a la transferència de 2'5 milions d'euros de l'últim Ple, dels quals 1'1 milions d'euros seran a Servicis Socials, altres 1'1 milions d'euros a Envelliment Actiu i 300.000 euros a Migracions. Fins ara, Servicis Socials ha dedicat un total de 2'9 milions d'euros a ajudes a persones en situació d'emergència social a través de kits d'alimentació i productes d'higiene personal, allotjament a persones sense sostre i ajudes per cobrir les necessitats bàsiques d'alimentació, roba i productes farmacèutics a persones i famílies vulnerables.

Amb la decisió de transferir altres 2'6 milions d'euros, de la qual es donarà compte al Ple, "es tracta de fer front als problemes personals més immediats de les persones més perjudicades". "La partida més important", ha explicat Ribó, correspon "als 1.048.000 euros que es dedicaran a ajudes d'emergència social utilitzant un canvi que es va fer en l'ordenança, el qual permet un procediment molt més ràpid". La nova ordenança reguladora de les prestacions econòmiques individualitzades que es va aprovar el mes de gener passat ha possibilitat "que s'hagen introduït 2.314 ajudes d'emergència noves", podent ingressar una ajuda econòmica directament en el compte de les persones necessitades i ampliant els conceptes pels quals es poden concedir aquestes subvencions municipals.

Joan Ribó també s'ha referit a altres partides, com "l'allotjament per a persones sense sostre en centres com el de la Petxina o el de Torrent, kits d'alimentació i major despesa d'ajudes d'emergència en els mesos d'abril i maig". Respecte a l'àrea de Persones Majors, l'alcalde ha destacat l'ampliació dels servicis de Teleassistència, Servici d'Ajuda a Domicili i Menjar a Casa a conseqüència del tancament dels centres de dia per l'Estat d'Alarma. Quant a Migracions, ha mencionat l'atenció en "diferents locals, com el de Rocafort o el del Consell General de la Joventut".

L'alcalde ha recalcat que "amb això volem utilitzar eixe 20 % que ens permet en aquests moments el Govern de l'Estat de manera extraordinària, però continuem demanant el mateix que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i totes les grans ciutats, el mateix que vam demanar en el Ple anterior, i és que el superàvit que tenim el puguem destinar lliurement per fer front a la pandèmia". El primer edil ha afegit que "per desgràcia, el Reial decret no ens permet utilitzar-lo lliurement, per exemple, no ens permet utilitzar-lo per a temes de desinfecció ni compra de material com les mascaretes".

"Hem estimat els costos durant el mes que ve", ha explicat Ribó, "en el moment en què vegem que aquests recursos estan minvant i calen més, si no hi ha un canvi legislatiu, es farà una nova despesa extraordinària".

Falles i conversió de la plaça de l'Ajuntament

Finalment, davant les preguntes dels periodistes sobre la celebració de les Falles 2020, l'alcalde ha reiterat que la decisió s'adoptarà en el seu moment, amb el vistiplau de les autoritats competents, i un mes abans de la data acordada s'anunciarà. «Serà molt més fàcil prendre una decisió al mes de juny», ha assegurat.

D'altra banda, quant a les qüestions sobre el desenvolupament dels treballs per convertir en zona de vianants la plaça de l'Ajuntament i la remodelació de les línies de l'EMT afectades, l'alcalde ha manifestat que el dispositiu per transformar aquest espai començarà quan així ho consideren els servicis implicats. «Este matí hi ha hagut una reunió per coordinar i aclarir tot, perquè es pot fer i hem pres la decisió de fer-la, queda una qüestió merament tècnica», ha concretat.

Destacats