L'alcalde recolza la innovació per a resoldre la falta d'aparcaments per a bicicletes

“Treballem perquè en els mapes de Google aparega una capa amb tots els trams de carril bici”

Guardar

1122Ribó Bicis I Contaminació (mp3cut.net)
IMAGEN_1_048784
IMAGEN_1_048784

En la inauguració de les jornades “La nova cultura de la mobilitat i els aparcaments ciclistes”, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha reivindicat el paper de la innovació, entés en un sentit ampli, per a abordar des de l'Ajuntament el problema de falta d'aparcaments per a bicicletes especialment en aquells llocs de la ciutat com el centre o les zones universitàries, on es registra un ús multitudinari de la bici que a voltes xoca amb la dificultat de trobar un lloc on aparcar-la.

“Jornades com esta són molt importants perquè l'ús de la bicicleta té molts vessants. És fer carrils bici –ahir comencem l'anell central en el tram de la plaça de Tetuan–, però també aparcaments, promoure mesures de seguretat per a les bicicletes, per als vianants…..És una nova política que estem desenvolupant i que exigix moltes actuacions, molta coordinació i sovint molta innovació, perquè innovar és un concepte molt ampli, encara que de vegades es tinga una concepció terriblement restringida d'eixa paraula”, ha comentat en finalitzar la seua intervenció en l'acte inaugural en el qual ha destacat que el ciclisme urbà s'ha convertit en un dels aspectes més destacats de les polítiques públiques “per la seua capacitat d'oferir una alternativa als efectes nocius del vehicle motoritzat”.

S'ha referit l'alcalde al Pla de Mobilitat Sostenible i al desenvolupament d'infraestructures específiques per a bicicletes. “Innovar també és treballar en l'àmbit de la bicicleta, on no hi haurà molta tecnologia, però segurament si hi ha aspectes tecnològics a desenvolupar”. Ribó ha posat com a exemple la necessitat que els mapes de Google “tinguen una capa on estiguen tots els carrils bici de la ciutat, perquè les persones que vénen de fora i usen la bici que lloguen, que sovint són les que van per les voreres, sàpien com i per on moure's.”

Després de fer referència a l'anell central, les obres del qual van començar ahir, i assenyalar que “és la columna vertebral dels més de 20 quilòmetres de carril bici per la calçada i segregat del cotxe que sumarem en els pròxims mesos als carrers de València”, Joan Ribó ha assenyalat que l'increment del traçat ha de comportar en paral·lel un augment dels aparcaments. “Molta gent no agafa la bicicleta perquè té por a quedar-se sense bicicleta, per no haver-la poguda aparcar correctament. Fa falta més seguretat, més control, i tots els passos que es donen en eixa direcció són molt positius.”

Ribó, que ha estat acompanyat pel regidor d'Innovació, Jordi Peris, ha ressaltat dos llocs de la ciutat: el centre i les zones universitàries, “on hi ha una forta concentració de bicicletes i, en determinades franges horàries, una total saturació i falta d'aparcaments. “Per exemple a les 8.30 és difícil aparcar la bicicleta en un Valenbisi, depenent de les zones. Són necessaris nous aparcaments dins de la política de desenvolupar noves idees que ens ajuden al fet que cada vegada més gent deixe el cotxe en la seua casa”.

En les  jornades iniciades ahir en el Palau de Pineda s'estudien propostes que van des de la transformació de baixos comercials en aparcaments per a bicicletes, fins a la reutilització de contenidors marítims o carrosseries d'autobusos. L'alcalde ha mostrat el seu suport a estes iniciatives. “Estem convençuts que amb l'impuls decidit que des del govern estem donant a un sistema de transport verd com la bicicleta poden sorgir un grapat de bones idees i moltes oportunitats per a la iniciativa privada” 

CONTAMINACIÓ 

“Fins al moment València, per les seues característiques orogràfiques, no ha de fer front a cap emergència com Madrid, Bilbao o Barcelona. Tenim la sort que ací a determinades hores ve un vent del mar que es porta la contaminació, encara que eixe vent de vegades falla i hem de fer una previsió davant possibles eventualitats”, ha contestat Joan Ribó a una pregunta sobre els nivells de contaminació a València i les possibles mesures en l'àmbit de la mobilitat.

Entre les mesures que es planteja el Govern de la Nau estaria la d'instal·lar mesuradors “no solament en els parcs, com en l'època anterior quan l'alcaldessa i el senyor Cotino van agafar els que hi havia i els van posar en Vivers, en el Parc de Capçalera…, on no estan mesurant les puntes de contaminació. Nosaltres volem mesurar eixes puntes en la zona centre i en altres llocs on hi haja molta circulació”.

“El de la contaminació de l'aire és un tema seriós que volem abordar i previndre i per a açò estem plantejant protocols. Anem a estudiar-ho, a fer-ho bé, sense presses. Volem que hi haja controls en el centre de la ciutat, i quan superem determinats llindars podrem plantejar-nos les mesures, però en este moment és solament una qüestió d'idees”. L'alcalde ha recordat que “hi ha milers de persones que tenen gravíssims problemes com a conseqüència de la contaminació” i que està constatat un augment d'ingressos hospitalaris de persones amb malalties cardiorespiratòries quan augmenta la contaminació”.

Destacats