Ribó anima al món faller "a afrontar els nous reptes i ser altaveu de referència de la societat valenciana"

Guardar

Falla convento de jerusalén, guanyadora en les Falles de setembre
Falla convento de jerusalén, guanyadora en les Falles de setembre

L'alcalde de València ha afirmat que “la creativitat, la sociabilitat, i la identitat, son les claus de la festa fallera que garantixen la seua continuïtat generació rere generació”. També ha parlat de «la responsabilitat d’arreplegar el llegat dels nostres avantpassats i d’actualitzar-lo, de fer-lo nostre per a fer-lo viu, i així poder transmetre’l amb força renovada a les generacions futures». I ha animat al món faller “a afrontar els nous reptes i ser altaveu de referència de la societat valenciana igualitària, inclusiva, diversa i sostenible”. Amb estes paraules Joan Ribó ha celebrat el V Aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. En este acte institucional, que s’ha desenvolupat a l’Hemicicle Municipal, també s’ha presentat la guia Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021).

L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i altres membres de l'equip de govern ha participat en este acte en què ha evocat les paraules que va pronunciar fa cinc anys al Palau de la Generalitat, en el marc de les celebracions per la inscripció de la festa de les Falles en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. 

En eixe moment Joan Ribó deia que “en un mon cada volta més global, les Falles ens identifiquen com a poble, ens fan singulars, i és eixa vivència pròpia la que volem compartir amb la resta de la humanitat». “I hui –ha afegit- ens apleguem per recordar esta fita i ho fem, encara, amb el trasbals d’una pandèmia que ha alterat les nostres vides. També, per descomptat, les celebracions festives”.

“Si pensem en una festa que s’ha celebrat als carrers de València des de fa prop de 250 anys, de seguida s’amplia la nostra mirada. I és que, al llarg de la seua història, la festa de les Falles ha sigut capaç de superar crisis —ja foren naturals o econòmiques—, repressió, guerres, censures... I no ho ha fet pels beneficis materials que genera, o pels seus rèdits econòmics, sinó gràcies als valors que ens aporta”, ha manifestat l’alcalde en destacar que “els valors d’una festa que, nascuda com una plataforma per a la creativitat col·lectiva, ha generat al seu voltant una xarxa social presencial, de lligams i d’afectes, que l’ha convertida en una expressió popular de valencianitat”.

“Creativitat, sociabilitat, identitat, eixes són les claus d’esta festa. Eixes són les claus que garantixen la seua continuïtat generació rere generació”, ha afirmat en recordar que fa cinc anys deia que també teníem «la responsabilitat de continuar recorrent junts el camí de la història, d’arreplegar el llegat dels nostres avantpassats i d’actualitzar-lo, de fer-lo nostre per a fer-lo viu, i així poder transmetre’l amb força renovada a les generacions futures».

“I ho farem, una volta més, sense por d’afrontar nous reptes, que no són sinó noves oportunitats: els de la inclusió, la igualtat, la diversitat, la sostenibilitat... Reptes que compartim amb el conjunt de la societat i en què les Falles tenen l’ocasió d’esdevindre un altaveu de referència”, ha assegurat Ribó, qui ha defensat que “celebrem, per tant, els valors d’esta festa, la seua força, la de la seua gent: fallers i falleres, artistes fallers, músics, indumentaristes, pirotècnics, poetes, artesans... Tots aquells que amb el seu treball al llarg del temps han fet de les Falles un patrimoni en comú”.

Avançar la cremà de les falles

Respecte a l'acord d'avançar dos hores la cremà de les falles, pres ahir pel presidents de les comissions falleres, l’alcalde Joan Ribó ha recordat que “és una mesura que s’ha posat en pràctica en les ultimes celebracions de setembre, i que s’havia plantejat per millorar el funcionament d’estes festes”. Així, ha celebrat la decisió “perquè millorarà la gestió dels bombers, així com dels servicis de neteja d’eixa nit, que és molt complicada”. “I a més la gent es podrà retirar més prompte”, ha assegurat.

Programa de la jornada de hui

Pel que fa als actes d’este dimarts per celebrar el V aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO han arrancat a les 18.30 hores, amb la recepció d’autoritats en la porta de l’Ajuntament amb la música de la Colla de Junta Central Fallera. Seguidament, a les 19.00 hores, l’Hemicicle municipal ha estat l’escenari de la presentació de la guia de cartells “Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021)” i una taula redona al seu voltant amb la participació d’especialistes en història de l’art, disseny i il·lustració, entre altres. La jornada ha conclòs amb Cant d’Estil i la Colla de Junta Central Fallera.
 

Arxivat a:

Destacats