L'Ajuntament serà titular del sòl de la Plaça de l'Almoina

Guardar

sarria_ep
sarria_ep

El sòl de l'actual plaça de l'Almoina, on es troba el Centre Arqueològic amb el mateix nom, al costat de la Catedral, serà de la ciutadania. Aquesta parcel·la del centre històric i la que ocupa la plaça de l'Església de Campanar són dues de les set que l'Ajuntament de València permutarà per altres quatre de l'Arquebisbat que, a més, abonarà 157.450 euros al consistori. Les dues institucions intercanviaren parcel·les per un muntant superior als 9,2 milions d'euros.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha informat del conveni aprovat hui a la Comissió d'Urbanisme per fer possibles aquestes permutes. Es tracta d'un acord que actualitza el que es va signar l'any 2000, quan l'Autoritat eclesiàstica va cedir la parcel·la de la plaça de l'Almoina a l'Ajuntament per a habilitar el museu que hui alberga les restes de la València romana, visigoda i àrab.

Segons el nou conveni, l'Arquebisbat també cedirà a l'Ajuntament la plaça de l'Església de Campanar, que mantindrà la creu que ubicada al mig fa al·lusió a fites històriques. A més, l'actual traspàs de titularitats també ha afectat un antic solar del carrer de l'Almodí, un altre del carrer de la Farina i a sòl de Forn d'Alcedo, l'avinguda Real de Madrid i el carrer José Andreu Alabarta. Tots aquests espais han passat a ser de la ciutat, que per contra, ha cedit a l'Església quatre solars: en Blasco Ibáñez, Campoamor, Luis García Berlanga i Marina Baixa.

«Valorats tots els terrenys, l'Arquebisbat haurà de compensar al Consistori amb 157.450 euros», ha explicat Sarrià en aclarir que aquest acord «regularitza una situació un poc atípica, ja que hi havia cessió de drets de superfície amb caducitat amb casos com temples i centres de l'església que estaven en solars municipals amb un règim de concessió».

«Calia arbitrar un conveni que, d'una banda, permutara i regularitzara l'estat d'eixes propietats i, d'altra, permetera les modificacions de planejament necessàries i a més, a conseqüència d'eixa permuta, establira les compensacions econòmiques necessàries», ha conclòs el regidor que també ha donat compte d'altres assumptes acordats a la Comissió d'Urbanisme com ara la cessió d'agent urbanitzador d'un solar al carrer Corona, que tenia un planejament aprovat l'any 2007, però que fins al moment no s'havia fet cap actuació. «Ara el que se subroga en eixa condició d'urbanitzador ja està en tràmit de gestionar tota la unitat d'execució paralitzada durant anys», ha explicat el regidor.

D'altra banda, Vicent Sarrià ha destacat, arran d'una moció del Partit Popular respecte a la unitat d'execució de Malilla Sud, que «efectivament és prioritat per a la delegació d'Urbanisme el desenvolupament d'aquest espai que completarà la urbanització d'aquesta zona de la ciutat una vegada executat el PAI de Malilla Nord i la Font Sant Lluís». Aquesta actuació, que permetrà la construcció de 300 nous habitatges de protecció pública, augmentarà el parc públic d'habitatge lloguer.

Davant les preguntes dels periodistes, el regidor també ha parlat de la proposició no de llei aprovada pel Congrés que donava suport a la subestació del nou llit del riu per a substituir la de Patraix, «un projecte que cal licitar i redactar i que l'Ajuntament intenta agilitar», i del nou corredor verd del nou llit del Túria anunciat per l'alcalde al Debat de l'Estat de la ciutat. A aquest respecte, ha manifestat, tal com va dir l'alcalde, que «es tracta d'una proposta interessant que s'ha de treballar per buscar l'equilibri entre la prevenció de risc d'inundacions i la naturalització de l'espai i que està subjecta a condicionants, com ara la posició de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer».

TORRE MIRAMAR

Com a responsable de la Mobilitat Sostenible, el regidor Giuseppe Grezzi, ha volgut fer-se ressò d'altres assumptes tractats a la Comissió d'Urbanisme i ha ressaltat l'acord unànime de tots els grups polítics de traslladar al Ministeri de Foment que es facen càrrec dels desperfectes de la Torre Miramar, a l'avinguda de Catalunya. «Enviaré una carta amb l'acord a la Delegació de Govern i a la Demarcació de Carreteres i impulsarem també una reunió per parlar-ho. Els desperfectes s'han quantificat uns 250.000 euros, ha aclarit el regidor que ha celebrat «el canvi de criteri del PP».

Giuseppe Grezzi també ha parlat de la proposta del Grup Ciutadans sobre de l'Ordenança de Mobilitat, i ha recordat que es tracta d'un esborrany que espera els informes tècnics per part dels servicis municipals, «com no pot ser d'altra forma».

Amb tot, ha conclòs, l'ordenança «està basada a promoure la qualitat de l'espai públic, i impulsar la mobilitat dels vianants així com a aconseguir una ordenança moderna a l'igual que s'ha fet en altres ciutats espanyoles i europees, i a d'acord amb el Pla estratègic de la bicicleta impulsat per la Direcció General de Trànsit (DGT).

Destacats