L'Ajuntament ret homenatge a la Policia Local de València en el seu 150 aniversari

Guardar

0207 150 Aniversari Policia Local (13)
0207 150 Aniversari Policia Local (13)

L'Ajuntament ha retut homenatge a la Policia Local de València en el dia en què es commemora el 150 aniversari de la seua creació. L'Hemicicle Municipal ha acollit este divendres un acte d'honors i agraïment, presidit per l'alcalde, Joan Ribó, en el qual s'ha reconegut la labor de tots els caps que ha tingut la Policia Local des de la democràcia, i s'ha homenatjat al capità Gonzalo Tejero Langarita que va donar la seua vida en defensa de la llibertat.

El Cos de la Policia Local de València va ser creat el 7 de febrer de l'any 1870, i va començar la seua labor com a Cos de Guàrdia Municipal a inicis de 1873, pocs dies després de la proclamació de la primera República Espanyola. 150 anys després, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat, «el treball i dedicació dels homes i dones que, amb diligència i vocació de servei públic, han sigut i són la garantia de benestar i tranquil·litat dels nostres veïns i veïnes».

L'acte de commemoració del 150 aniversari ha començat amb el lliurament de la Medalla al Sacrifici en el Compliment del Deure categoria d'Or, a títol pòstum, al capità Tejero Langarita, que ha recollit la seua neta Desirée, qui ha acollit el gest de la Corporació com una «reivindicació de la democràcia i els seus valors». Gonzalo Tejero Langarita va ser nomenat cap de la Guàrdia Municipal de València en 1931, i a l'abril de 1936, davant la imminent amenaça de colp d'Estat, va ser enviat a La Corunya per a mantindre l'ordre als carrers encapçalant una companyia de guàrdies d'assalt. Va ser capturat i, després de renunciar a abandonar els seus homes i ser sotmés a judici sumaríssim, va ser afusellat. «Este homenatge –ha afirmat l'alcalde Joan Ribó- és un acte de justícia i reparació de la memòria democràtica de la nostra ciutat. Un exemple de la responsabilitat i l'encàrrec que comporta el Cos de la Policia Local de València, que no és un altre que vetlar per l'exercici ple dels drets i llibertats de la ciutadania».

ELS CAPS DE POLICIA DE LA DEMOCRÀCIA

Durant la cerimònia, s'ha fet també lliurament de diplomes de reconeixement als qui han ocupat el càrrec de cap de la Policia Local de València des de la democràcia: Manuel Jordán Montañés (que va exercir la prefectura entre 1964 i 1986), Pedro Calderón Díaz (entre 1986 i 1997) i Juan Jiménez Pedrazo (1997) –en els tres casos han recollit els diplomes els seus familiars- Andrés Rabadán (cap entre 1997 i 2015), José Serrano (2016-2019) i el responsable actual, José Vicente Herrera.

L'alcalde, Joan Ribó, ha tingut paraules de reconeixement per a tots ells. «Durant estos 150 anys, l'experiència dels agents i comandaments ha sigut element clau, en una evolució amb les necessitats de la societat valenciana». En este sentit, Ribó ha valorat «el constant desenvolupament i adaptació de la Policia Local de València als nous requeriments i realitats socials, a les diferents modificacions normatives, tecnològiques i organitzatives per a millorar este servei públic».

Com a exemples ha citat la Policia de Proximitat, que recentment s'ha constituït com a Institució Mediadora i Servei de Mediació Policial (amb més d'un 71% dels casos solucionats amb acord ); la nova Ordenança de Civisme en l'Espai Públic, que potencia la funció dels agents com a garants del diàleg i la pau social; la creació del Grup d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere, GAMA, (que durant 2019 va realitzar més de 1.200 intervencions amb més de 600 dones protegides, i que en breu disposarà d'una comissaria específica per a atendre les víctimes). «Quant a la plantilla, hem aconseguit que després de més d'una dècada de paralització en la incorporació de nous agents, per fi, este govern municipal ha revertit la situació dotant dels efectius de policia que ens reclama la ciutadania».

En definitiva, ha conclòs l'alcalde, «la Policia Local de València, és sens dubte un cos policial modern, pioner i un referent per a altres policies nacionals i internacionals, la qual cosa ens fa, amb el seu constant treball i compromís amb la societat, viure en una societat més justa i segura».

Per part seua, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha assegurat que «al llarg d'estos 150 anys, la Policia Local, vertadera espina dorsal de València, s'ha mimetitzat amb la ciutat, patint quan esta pateix i gaudint amb ella». Cano ha citat a l'expresident de l'Uruguai José Mujica, que esta mateixa setmana ha visitat l'Ajuntament, en assenyalar la importància de recordar i conéixer la trajectòria de persones i entitats: «la memòria és el preu de les nostres ferides però és també el nostre ensenyament». L'acte ha comptat també amb les paraules del cap de la Policia Local José Vicente Herrera, qui ha definit el sentiment de la Policia Local en el seu 150 aniversari: «agraïment, orgull i compromís». L'acte ha conclòs amb l'actuació d'un quartet de vent de mestres de la Banda Municipal de València

La celebració del 150 aniversari de la Policia Local de València ha inclòs també una exposició de vehicles policials a la plaça de l'Ajuntament; i una exposició fotogràfica en el Saló de Cristalls, que recorre este segle i mig d'història del cos. De manera prèvia a l'acte commemoratiu, s'ha fet lliurament dels carnets de jubilats de la PLV als agents que conclouen enguany la seua labor professional, en un acte presidit pel regidor Aarón Cano.

Destacats