L'Ajuntament de València expressa la seua repulsa davant les manifestacions racistes i intolerants en l'àmbit de l'esport i contra la llibertat sexual

El Ple insta la Lliga de Primera Divisió de Futbol a continuar investigant els fets ocorreguts en el partit Càdiz CF- València CF del passat dia 4

Guardar

valencia racismo
valencia racismo

El Ple de l'Ajuntament ha manifestat la seua "màxima repulsa i condemna a qualsevol manifestació racista o xenòfoba, LGTBIfobia o intolerància en l'esport i en qualsevol altre àmbit" i el seu "rotund i contundent rebuig per l'episodi racista en l'estadi de futbol Ramón de Carranza", en el partit que va enfrontar el passat 4 d'abril al València CF i al Cadis CF. La corporació ha mostrat, així mateix, el seu "suport més ferm" al jugador Mouctar Diakhaby i al València CF pels fets que es van produir en eixa jornada.

Així mateix, el Ple ha rebutjat els atacs contra el nadador de waterpolo Víctor Gutiérrez, i també les accions vandàliques patides per Lambda, col·lectiu per la diversitat sexual, de gènere i familiar. Finalment s'ha expressat també condemna a la brutal agressió homòfoba infligida a Alacant a un ciutadà, que ha requerit atenció quirúrgica per la gravetat de les lesions.

Abans del debat plenari, han pres la paraula representants del col·lectiu Lambda, de la Federació Unió Africana Espanya, de l'Agrupació de Penyes de la Comunitat Valenciana, i de la Federació de Natació de la Comunitat Valenciana. Tots ells s'han manifestat en contra de les actituds d'intolerància i en defensa del respecte a la diversitat i als drets humans. Fran Fernández, de Lambda, ha afirmat que "el discurs de l'odi, igual que la zitzània, intoxica la societat". Per part seua, el president d'Agrupació de Penyes ha demanat tant a la Lliga Professional de Futbol, com al Consell Superior d'Esports i a la Federació de Futbol, que continue investigant els fets ocorreguts el passat 4 d'abril a Cadis.

Precisament, la moció aprovada pel Ple inclou instar la Lliga de Primera Divisió i als seus màxims representants a manifestar també una condemna ferma i rotunda, i a continuar investigant els fets ocorreguts. Així s'ha acordat en la reunió del Ple Municipal d'este dijous, a proposta de la portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, una proposta que ha comptat amb el suport de tots els grups del Plenari, excepte Vox. La moció aprovada inclou també la recomanació a la Lliga de Primera Divisió "a establir majors mecanismes i mesures de control perquè es puguen esclarir amb major rapidesa tant els fets com els esdevinguts".

La regidora d'Igualtat i representant de Compromís, Lucía Beamud, ha demanat que "la investigació continue per a saber exactament el que ha passat". Beamud ha agraït la labor de "totes les entitats que treballen per una societat més inclusiva i pels drets humans, donant veu als qui no tenen veu", i ha recordat que "el nazisme va començar amb discursos d'odi".

Per part seua, la regidora del Grup Popular Marta Torrado, ha destacat la importància de l'educació com a "eina fonamental per a lluitar contra qualsevol mena d'intolerància", i ha assenyalat l'exemple la Lliga de futbol anglesa que està avançant mecanismes per a actuar i sancionar estes actituds.

Finalment, la regidora de Ciutadans Rocío Gil ha subratllat la necessitat d'"actuar amb contundència i dir basta", i ha recordat que el mateix informe de la Lliga de futbol sobre el partit del 4 d'abril recull que hi ha dubtes sobre l'ocorregut i l'investigat, "i per això cal continuar per a saber què va passar exactament".

L'única veu discordant en esta acció conjunta del Ple ha sigut la del grup municipal Vox, el portaveu de la qual, José Gosálbez, ha defensat la seua postura en llaures a "la presumpció d'innocència" i la "falta de proves" sobre l'ocorregut a Cadis. "No és l'Ajuntament qui ha de dir-li a la Lliga si ha de continuar investigant o no", ha afirmat.

SENDA ECOLÒGICA EN LA PLATJA DEL RECATÍ

D'altra banda, el Ple ha debatut i rebutjat una proposta de Ciutadans relacionada amb les platges i la seguretat viària. El portaveu d'este grup, Fernando Giner, ha demanat que s'inicien els tràmits oportuns per a crear un nou sender en el Parc Natural de L'Albufera per la platja del Recatí, en el Perellonet, amb materials naturals i ecològics amb el fi de facilitar l'accessibilitat a la zona i preservar el sistema dunar. "La idea és ampliar els usos de la platja i desestacionalitzar este espai", ha explicat.

En este punt, el regidor responsable de Platges i de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que hi ha criteris tècnics i ambientals que no permetrien esta actuació. L'edil ha recordat la voluntat municipal de "facilitar els accessos a esta zona i de preservar el seu ecosistema, que els tècnics ja han argumentat que no és possible".

Destacats