L'Ajuntament de València engega activitats extraescolars de caràcter cultural

Explora el teu barri! és un projecte de mediació educativa i cultural en el qual els xiquets i xiquetes investiguen el seu barri a través d'una sèrie d'activitats participatives, lúdiques i creatives

Guardar

Cartell d''Explora el teu barri'
Cartell d''Explora el teu barri'

Explora el teu barri! és un projecte educatiu en el qual, mitjançant un joc d'exploració de l'entorn urbà, es creen accions que motiven als participants a conéixer i registrar els recursos culturals que tenen més pròxims. La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha explicat que mitjançant aquestes activitats extraescolars "pretenem complementar i diversificar l'oferta formativa dels centres educatius i facilitar la conciliació familiar".

El projecte planteja una sèrie d'activitats participatives i creatives que interactuen amb el seu entorn amb la finalitat d'investigar i conéixer recursos culturals, com a biblioteques, teatres, museus o centres juvenils, a més d'espais com a horts, places, carrers, etc. o a nivell veïnal, com a associacions o comerciants, partint dels interessos i els coneixements dels xiquets, xiquetes o adolescents.

En aquest sentit, es realitzen trobades veïnals a través d'accions artístiques on compartir coneixements i habilitats que permeten crear vincles entre persones de diferents edats. Les persones educadores, encarregades de desenvolupar aquestes activitats, creen accions multidisciplinàries que fomenten la reflexió sobre els espais que habitem de manera que es conceba a les persones de totes les edats, incidint en les més xicotetes, com a ciutadanes amb drets i deures. Ara arranca la segona edició d'aquest projecte, que té lloc entre els mesos d'abril a juny, en Pobles del Nord i en els barris de Campanar i Patraix.

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha explicat que "l'objectiu és que els alumnes realitzen una reflexió sobre els entorns en els quals viuen, que coneguen tant els llocs com als seus habitants i que llancen proposades sobre els usos culturals de l'espai públic". Es reflexiona entorn del barri en el qual es viu i la forma en la qual s'interactua amb ell, amb les seues dotacions públiques, establiments i les seues gents. Sobre la base d'això, els xiquets i xiquetes creen un mapa propi del barri en el qual viuen, és a dir, generen una cartografia dels barris que reflectisca els recursos existents des del punt de vista dels xiquets i xiquetes que l'habiten. "Aquestes activitats afavoreixen la sensibilitat, la curiositat i la creativitat del nostre alumnat, de tal forma que puguen ampliar el seu horitzó cultural", ha detallat Ibáñez, qui ha afegit que a través d'aquest projecte el mateix barri es descobreix com una font de coneixements a explorar a través del joc".

El programa "Explora el teu barri!" està dirigit a l'alumnat amb edats compreses entre els 3 i els 18 anys. S'articulen tres trams d'edat: de 3 a 6 anys, de 7 a 12 anys, i de 13 a 18 anys. Ha sigut dissenyat tenint en compte la singularitat intercultural, social i topogràfica de cada barri. En la primera edició, posada en marxa el curs passat, la proposta es va desenvolupar en huit grups de treball distribuïts en els barris de Benimaclet, Ciutat Vella, Orriols, Olivereta, Cabanyal, Ruzafa i la pedania de la Torre.

Destacats