L'Ajuntament de València aprova un conveni amb el col·legi de detectius per a donar suport a les dones víctimes de violència masclista

La Junta de Govern Local ha aprovat també este divendres contractar l'execució de les obres de l'espai públic d'ús lúdic esportiu Marítim

Guardar

1211 Gómez JGL (2)
1211 Gómez JGL (2)

La Junta de Govern Local ha aprovat aquest divendres el text del conveni a signar entre l'Ajuntament de València i el Col·legi Oficial de Detectius Privats de la Comunitat Valenciana per a donar suport a les dones víctimes de violència de gènere a la ciutat. Així ho ha anunciat aquest matí la vicealcaldessa i portaveu municipal, Sandra Gómez, qui ha donat a conéixer els acords adoptats en la reunió de la Junta de Govern Local celebrada hui. A més d'aquest acord, la Junta ha aprovat també contractar l'execució de les obres de l'espai públic d'ús lúdic esportiu Marítim.

«Si hi ha alguna cosa que ens identifica com a ciutat és la lluita contra la violència de gènere i l'atenció i la protecció a les víctimes, que és un dels nostres eixos principals d'actuació. Una violència que assassina les dones pel fet de ser dones i que cap societat pot permetre», ha afirmat la vicealcaldessa en la presentació del conveni.

De fet, Gómez s'ha fet eco de les dades que feia públics, dies arrere, la Policia Local, que ha qualificat de «xifres inassumibles»: 1.300 dones tenen assignada protecció policial cada dia a València enfront de la violència masclista de les seues parelles. «I, a més, les dades de 2020 apunten a una situació pitjor que l'any passat», ha subratllat; enguany ja hi ha dictades 445 noves ordres de protecció sobre dones.

Per això, l'Ajuntament signarà un conveni amb el Col·legi Oficial de Detectius Privats de la Comunitat Valenciana per a donar suport a les dones víctimes de violència de gènere, especialment referent a l'anomenada «violència econòmica» en l'àmbit de la violència masclista. «És un fet que la dependència econòmica cronifica la violència de gènere, i constitueix una de les formes de violència contra la dona menys visible, però més cruel i covarda», ha subratllat Gómez, qui ha afegit que el conveni permetrà «que moltes víctimes de violència de gènere, que no s'atreveixen a denunciar per la seua dependència econòmica, puguen fer-ho». El conveni va dirigit a totes aquelles dones que es troben en una situació difícil econòmicament, sense recursos per a contractar a un detectiu que acredite els ingressos o el patrimoni d'un agressor obligat al pagament d'una pensió d'aliments o compensatòria i que eludeix habitualment. Això és una prova de càrrec que es pot aportar amb un informe pericial realitzat per detectius col·legiats i que no tindrà cap cost per a les víctimes amb menys recursos. Els agents de la Unitat Gama de la Policia Local de València realitzaran la selecció de les dones víctimes de violència de gènere que es podran beneficiar dels servicis del Col·legi Oficial de Detectius Privats de la Comunitat Valenciana.

EL NOU GRAN ESPAI LÚDIC ESPORTIU DEL CABANYAL-CANYAMELAR

La Junta de Govern Local ha aprovat també aquest divendres contractar l'execució de les obres de l'espai lúdic esportiu del Marítim, el projecte que dotarà d'una gran instal·lació esportiva al barri del Cabanyal-Canyamelar, amb càrrec als fons d'inversió de l'Estratègia Edusi. La Junta ha aprovat contractar l'execució de les obres i convocar procediment obert simplificat, així com aprovar els plecs de condicions i la despesa corresponent. Tal com ha explicat Sandra Gómez, l'actuació suposarà una inversió d'1.200.000 euros (finançats al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional-FEDER, en el marc del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya 2014-2020 (POPE), i tindrà una duració de 8 mesos.

"És un projecte dirigit a atendre les necessitats d'un barri que ha sigut molt maltractat durant més de dues dècades", ha subratllat Sandra Gómez. Una vegada conclosa l'actuació, es disposarà d'una gran instal·lació esportiva a l'aire lliure «dins d'una zona especialment vulnerable, al carrer de Doctor Lluch a l'altura dels blocs, la qual cosa havia generat una frontera entre el barri i la façana marítima», ha explicat Gómez. La nova dotació esportiva, que amb les seues 6.000 m² de superfície, serà una de les més grans de tota la ciutat, disposarà d'una gran plaça central multiús que incorpora una pista esportiva amb possibilitat de ser coberta, un espai central perquè veïns i veïnes puguen practicar esport i organitzar també activitats lúdiques a l'aire lliure. En les zones perimetrals està prevista una zona lliure enjardinada i una altra amb equipaments multidisciplinaris d'activitats a l'aire lliure (IDEs), així com un àmbit per a l'esport infantil, un altre per a persones majors, i un més per a joves (amb zones de lliscament i escalada, entre altres). En paraules de Sandra Gómez, «serà un element potenciador de la vida del barri Cabanyal-Canyamelar».

PERSONES VULNERABLES DAVANT LA SEGONA ONA DE LA PANDÈMIA

Sandra Gómez ha subratllat que, des dels diferents servicis municipals «es contínua treballant per a combatre aquelles situacions de vulnerabilitat que estan quedant més exposades amb la crisi de la Covid-19». Per a això, la Junta de Govern ha ratificat l'adjudicació, pel procediment d'emergència, del contracte per a la prestació del servici d'allotjament i atenció social i sanitària davant l'impacte de la 'segona ona' de la COVID-19. S'ha autoritzat una despesa d'un milió d'euros, per a aquest contracte, que durà a terme Creu Roja, amb vigència des del 23 de novembre de 2020 fins al 9 de maig de 2021 El contracte preveu un total de 90 places d'atenció social.

Cal tindre en compte que les mesures impulsades per les autoritats per a fer front a la pandèmia afecten de manera especial a les persones sense llar, sobretot a aquelles que poden tindre símptomes, contacte estret amb persones positives o fins i tot persones que ja se'ls ha fet les proves corresponents i són positives.

Destacats