L'Ajuntament de València aprova inicialment el pressupost de 2022 amb el sí del Rialto i el no de PP, Cs i Vox

Guardar

Ple d'octubre de València
Ple d'octubre de València

L'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous, inicialment i en el ple ordinari de novembre, tant el pressupost general del consistori per a 2022, que ascendeix a 1.010.878.200 euros i creix 95,9 milions respecte al de 2021, com el consolidat, en el qual s'inclouen empreses i organismes públics dependents d'aquesta administració i que aconsegueix els 1.096 milions.

Aquests comptes, que abans que acabe l'any s'aprovaran definitivament, han tirat avant amb el vot a favor de l'executiu local, el conegut com a Govern del Rialto que formen Compromís i PSPV, i han comptat amb el rebuig de l'oposició: PP, Cs i Vox.

El pressupost de 2022 supera per primera vegada en la història d'ajuntament els 1.000 milions d'euros i es destinarà a la recuperació econòmica i social en el context actual de postpandèmia, com ha ressaltat l'alcalde, Joan Ribó, en la sessió plenària. En 2021 aquests comptes van arribar als 914.888.748,34 euros.

Ribó ha insistit que el de 2022 és un "pressupost expansiu" que també busca "un model de ciutat sostenible" i ha reiterat que l'"augment considerable" que mostra es deu a "els lliuraments a compte de l'Estat, superiors a les estimades en principi --ha destacat el retorn de l'IVA de 2017--, a les transferències de la Generalitat --sobretot, "en benestar social, ocupació i contracte programa per a EMT--" i a la incorporació dels fons europeus Next Generation.

El primer edil ha subratllat també la reducció de deute contemplat i ha negat pujada d'impostos. "Es mantenen congelats tots els impostos i taxes, amb excepció de l'IBI i l'ICIO, que es rebaixen per la instal·lació de plaques solars", ha dit, a més d'apuntar que l'augment per taxes és per una major activitat econòmica.

La portaveu del PP, María José Catalá, ha justificat el seu rebuig perquè "s'apugen impostos" --ha apuntat que es recapten 500 milions per eixe concepte i per taxes--, no augmenten polítiques socials i "es mantenen les ajudes als amiguets", entre ells, a la Plataforma per la Llengua, "la Gestapo del castellà".

Des de Cs, que l'any passat es va abstenir perquè els comptes de 2021 tiraren avant, el seu portaveu Fernando Giner ha explicat que per a 2022 no és possible eixa abstenció i sí un rebuig perquè no es baixen impostos com demana el seu grup i els diners no es queden "en la butxaca de les empreses i les famílies". L'edil de Vox Vicente Montañez ha assenyalat que els comptes són "un disc de doble cara" que mostren "la crua realitat" de "pagar més impostos".

Més activitat econòmica i més habitatges

L'alcalde ha rebutjat les afirmacions de l'oposició sobre l'augment d'impostos, i ha explicat que "hi ha un augment previst dels ingressos municipals derivats de l'ICIO, l'IAE i les llicències per activitat econòmica", ha explicat, "però si algú pensa que això és degut a l'increment fiscal s'equivoca, ja que la raó és l'augment d'activitat econòmica i l'augment d'habitatges i, si no, que es visite Malilla, Moreres o Patraix, i es veurà", ha assenyalat. Ribó ha subratllat que "es mantenen congelats tots els impostos, i en alguns casos, com l'IBI i ICIO, fins i tot hi ha rebaixes substancials, com les que ja s'apliquen des d'abril per la instal·lació de plaques fotovoltaiques". De fet, ha recordat Joan Ribó, "la ciutat de València se situa en la franja mitjana-baixa de pressió fiscal respecte a altres capitals de província".

L'alcalde ha destacat l'increment dels recursos municipals per a l'any que ve derivat del "considerable augment de lliuraments a comptes de l'Estat, molt superior a les que havíem estimat en principi, i dels 8,5 milions d'euros de retorn de l'IVA que s'havia quedat el ministre Montoro; així com els 15,9 milions de transferències de la Generalitat". I ha explicat que tot això permetrà incrementar les partides dedicades a l'increment de personal municipal (plantilla de Policia Local, personal en Llicències, en Innovació i Administració electrònica, nous contractes de jardineria...)

I, en la mateixa línia, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha rebutjat "per incertes" les afirmacions dels grups d'oposició, i ha apuntat l'increment del 12% del pressupost destinat a Serveis Socials. Finalment, Sanjuán ha assegurat que el projecte de València per a 2022 "dedica més recursos econòmics per ciutadà que altres municipis", i ha assenyalat l'"increment previst per a polítiques actives de reactivació econòmica, que ascendeix a 64 milions d'euros. Mai s'havia gastat això a la nostra ciutat", ha conclòs.

Biblioteca per a la Malva-rosa

Abans del debat sobre Pressupostos, la Corporació ha aprovat definitivament la modificació del PGOU per a l'assignació d'usos de les parcel·les dotacionals situades al carrer Pare Antón Martín i l'avinguda de la Malva-rosa, un "acord històric", en paraules de la vicealcaldessa i regidora delegada de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, "celebrat per veïns i veïnes de la Malva-rosa que per fi tindran la seua biblioteca, una reivindicació de més d'una dècada". Gómez ha subratllat l'"esforç realitzat per a aconseguir acord amb la propietat de les parcel·les", i ha destacat que l'aprovació permetrà també alliberar 1.000 m² per a tindre un nou espai verd. En aquests moments, la Delegació d'Acció Cultural ja ha dotat la redacció projecte.

Els grups de l'oposició s'han abstingut en la votació. El regidor Narcís Estellés, de Ciutadans ha criticat el retard de 13 anys en la realització d'aquest projecte, mentre que Juan Giner, del PP, ha centrat la seua intervenció a la política municipal d'habitatge, que ha qualificat de "fracàs".

Destacats