L'Ajuntament aprova la cessió de sòl municipal a cooperatives de vivenda

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

La Mesa Tècnica de Vivenda ha acordat hui determinar a quins solars poden optar vivendes cooperatives en règim de cessió d'ús, un model que «limita la capacitat d'especulació», en paraules de la regidora del ram, María Oliver. També s'han aprovat els criteris de baremació per adjudicar vivendes públiques, que posen «especial atenció en els col·lectius socials amb més risc d'exclusió». S'han adscrit dues vivendes per a llars tutelades, altres dos al programa d'accés a la vivenda municipal i cinc més per a l'acolliment de migrants.

En la sessió de la Mesa Tècnica de Vivenda celebrada hui, s'ha acordat determinar a quins solars municipals poden optar cooperatives de vivendes en règim de cessió d'ús. «Este és un pas important per generar un parc de vivendes municipal centrat en l'accés a la vivenda i no en l'especulació. El model de cooperativa de vivendes ha tingut molt d'èxit en els països escandinaus», ha afirmat María Oliver, entre ells Dinamarca, que compta amb 125.000 vivendes cooperatives.

En aquesta modalitat d'accés a la vivenda, la propietat de l'immoble és col·lectiva, les persones que l'habiten són sòcies de la cooperativa i poden viure en ella per a tota la vida. Les decisions sobre l'edifici es prenen també de forma conjunta, perquè tots els membres posseeixen el mateix poder de decisió. «Una de les principals virtuts és que s'impedix l'especulació, ja que els socis i sòcies de la cooperativa tenen dret a utilitzar la vivenda, dret a l'ús, no posseeixen la vivenda. D'esta manera es facilita l'accés a la vivenda i es limita la capacitat d'especulació amb un dret bàsic», ha puntualitzat l'edil.

CRITERIS DE BAREMACIÓ

La mesa també ha aprovat els criteris de baremació per adjudicar les vivendes públiques a les persones sol·licitants. Segons la regidora María Oliver, «hem posat especial atenció en els col·lectius socials amb més risc d'exclusió en l'accés a la vivenda», en referència als majors de 65 anys, les persones qui han sigut desnonades en els últims 12 mesos, famílies amb algun membre dependent o amb diversitat funcional, jóvens d'entre 18 i 34 anys, víctimes de violència de gènere, domèstica o de terrorisme, així com famílies nombroses o monoparentals. S'han adscrit dues vivendes per a llars tutelades, altres dues al programa d'accés a la vivenda municipal i cinc més per a l'acolliment de migrants.

PLA ESTRATÈGIC

És la segona volta que la Mesa Tècnica de Vivenda es reuneix des que es va aprovar, en el passat Ple de febrer, la seua constitució i objectius, enquadrats en el Pla Estratègic d'Habitatge 2017-2021. Aquest pla parteix de la premissa del Govern municipal que l'Ajuntament, com a Administració Pública amb competències en matèria de vivenda, aspira a dotar-se d'un parc públic cada vegada major. L'objectiu és: atendre els col·lectius amb necessitat de vivenda, afavorir l'emancipació de les persones jóvens, atendre les persones que s'hagen vist privades del seu domicili habitual per causes alienes a la seua voluntat, incrementar l'oferta de vivenda assequible a través de la intervenció pública directa i millorar les condicions perquè el dret a la vivenda es garantisca de manera efectiva.

La mesa està enquadrada dins d'aquest pla estratègic, com a l'òrgan coordinador de les vivendes municipals. Junta amb la regidora María Oliver, a la reunió de hui han assistit: representants de la Conselleria d'Habitatge; funcionaris dels servicis de Vivenda, Patrimoni, Joventut, Persones Majors, Inserció Social i Laboral, Servicis Socials i Integració, Cooperació al Desenvolupament i Migració i Desenvolupament Urbà, així com representants d'Actuacions Urbanes Municipals S.A. (AUMSA), Pla Cabanyal i l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA).

Arxivat a:

Destacats