José Ramón Mínguez: 'Les activitats que fem en La Fe afigen treball al treball, però açò és un hospital infantil"

L’hospital La Fe treballa per a facilitar l’estada i arrancar un somriure a tots els xiquets ingressats, i als seus familiars

Guardar

actuacion-equipo-oncologia-infantil_300
actuacion-equipo-oncologia-infantil_300

L'Hospital La Fe de València és un dels hospitals que més ingressos infantils atén cada any en la nostra ciutat. Per aquest motiu, tot el personal sanitari d'aquest centre està completament involucrat tant a facilitar i fer més agradable l'estada a tots els xiquets ingressats, i als seus familiars, com a organitzar un gran nombre d'activitats per a traure'ls un somriure, i que no obliden que són xiquets.

València Extra ha parlat amb José Ramón Mínguez, director de l'àrea clínica de les malalties del xiquet, que ens ha explicat algunes de les iniciatives que duen a terme en aquest hospital.

Quines són les principals accions que realitzeu?

En primer lloc, l'assistencial. Després, comptem amb set mestres, que depenen de la Conselleria d'Educació, que fan una labor extraordinària i que, a més, estan integrats com a personal d'aquest centre. Atenen a xiquets de primària i secundària en les dues aules que tenim habilitades, una general i una altra en l'àrea d'oncologia. En el cas que, per diferents circumstàncies, un xiquet no poguera assistir a l'aula, el mestre es desplaça fins a la seua habitació i, sempre que el seu estat ho permeta, realitzen la classe. Encara que un xiquet estiga ingressat cinc dies, també rep la formació. Aquesta acció es realitza diàriament i, a més, en horari escolar.

A més, comptem amb dos espais, cedits per La Caixa. És el que cridem 'Ciberaula' (una general i una altra en oncologia). És un espai lúdic amb jocs, DVD, ordinadors, futbolins, etc. I que, també, es realitzen activitats que estan dinamitzades per voluntaris de La Caixa, de ASPANION, i altres associacions. Per exemple, hi ha un voluntari de l'Associació Espanyola contra el Càncer, Jose Mari, que em té fascinat. Cada dimecres, ve a l'hospital per a realitzar trucs de màgia als xiquets ingressats, però en aquest cas va per habitacions. Està completament integrat en el centre. Per exemple, quan ve un xiquet, per primera vegada, li obri una fitxa per a veure que truc li va a fer, ja que s'adequa a l'edat i a l'estat del pacient. Però açò no és tot, a més d'apuntar-se quin truc li fa a cada xiquet per a no repetir, els incita a convertir-se en mags. Fa que els familiars isquen de l'habitació, i li ensenya com es fa el truc de màgia i li facilita el material per a fer-ho i així, pot practicar-ho.

Després per exemple, també vénen PayaSOSpital, que estan contractats per la Conselleria. Passen per les sales i les habitacions i arranquen somriures als xiquets i als familiars. Fins i tot al personal sanitari. Estan també molt integrats perquè tracten als pacients amb molt respecte i delicadesa.

En general, tractem de donar eixida a totes les iniciatives que ens proposen les diferents associacions. Estem obligats a fer-ho per a respectar la Carta Europea dels Drets dels Xiquets Hospitalitzats.

I ara en Nadal, Quin tipus d'accions especials heu programat?

En Nadal, tenim un Comité d'Humanització. Ens ajuntem i organitzem els diferents actes. Per exemple, el dia 22 va venir un orfeó que va tocar en diferents àrees de l'hospital. També ve, durant molts anys, el cor 'Luz Verde', format per disminuïts psíquics, que canten les nadales. Hem fet el concurs de felicitacions nadalenques, la gala de PayaSOSpital, la visita dels bombers amb Pare Noel, la visita de diferents clubs com el València C.F., el Llevant U.D. o el València Bàsquet, durant 10 anys, ens visita Mickey Mouse des de Londres que, enguany, no va poder ser perquè va perdre l'avió, però encara així repartim tots els regals que ens mana Disney. Moltes activitats per als xiquets.

Però el top és la visita dels Reis Mags, el dia 6 de gener al matí. A partir de les deu del matí, i fins a les dos més o menys, visiten a tots els xiquets i els donen un regal. Inclosos els nounats, els xiquets de vigilància intensiva i els d'observació d'urgència. Fins i tot els xiquets de la sala d'espera d'urgència reben un detall. És un dia molt emocionant. Tots els xiquets volen fer-se fotos amb ells.

20161219_la-fe-visita-valencia-basket-la-fe_300Totes aquestes accions beneficien als xiquets ingressats?

Solament saber que, per exemple, va venir Mickey Mouse o els Reis Mags els fa moltíssima il·lusió. Fins i tot il·lusiona als familiars, que els trenca els dies tan llargs, els descarrega i els arranquen un somriure. I és que ser familiar d'un xiquet ingressat també és molt dur. Així que els beneficis són molts.

A nosaltres ens porta molt treball organitzar aquestes activitats. Demanar permisos, programar-ho tot, organitzar els papers... Afig treball al treball, però és un hospital infantil i és part de la nostra obligació. A més, per a la gent que ve també és molt emocionant. Ve amb molt afecte. Moltes vegades són joves o ja són pares i mares i quan veuen als xiquets malalts, s'adonen que les seues famílies estan bé, i ixen molt tocats sentimentalment.

Destacats